tisdag, februari 23, 2016

SRET, Global X Superdividend REIT, korvkiosk...

Det här är en ETF med inriktning mot REITs, de flesta som känner till REITs tänker att det är fastighetsbolag och så är det ofta men inte alltid.
REITs som äger fastigheter brukar kallas eREIT (Equity). Sedan finns det också mREIT (mortgage) och dessa bolag äger låneportföljer, inte den bästa kvalisorten.

SRET från Global X är en ETF med inriktning mot REITs. Direktavkastningen är över 10% och utdelningen betalas månadsvis. En lockande utdelning onekligen. Så här hög direktavkastning har de uppnått genom att fokusera mycket på mREIT som är mer riskfyllda vilket medför högre direktavkastning.

Jag har varit lite lockad att sätta en liten slant i denna ETF trots att jag tycker att vissa av innehaven är ren skit. Jag gillar inte mREITs över huvud taget men i en sådan här paketering blandat med mindre dåliga bolag är de ju inte lika illa. Jag har dock skakat av mig tankarna att äga "skiten" =)

Om man inte tycker innehaven är en dealbreaker kan detta vara det: Fondens market cap är cirka 4 miljoner dollar, motsvarande en korvkiosk på en finare adress. Litet, skakigt och tunn handel kommer på köpet.

SRET Global X Superdividend REIT är inte bra!

Den här är inte att blanda ihop med ETF:en som heter Global X Superdividend med ticker SDIV. Den äger jag och den är något helt annat. Läs mitt inlägg från häromdagen om SDIV: http://petrusko.blogspot.se/2016/02/jag-kopte-hogavkastande-sdiv-fran.html4 kommentarer:

 1. Tack för varningen...

  Ibland behöver man veta vad som är dåligt också och inte bara vad som är bra så att man inte går på en mina av misstag.

  SvaraRadera
 2. Hej petrusko,

  Tycker du att Vanguard REIT Index (VNQ) är ett bättre alternativ? Fonden har en direktavkastningen på ca 4,3% vilket borde tyda på en lägre risk, bättre sammansättning än SRET. Fonden har en god omsättning också vilket förenklar köp och sälj. Själv är jag rätt sugen på denna.

  Med vänlig hälsning, Calle

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko!
  Fick igår hem Hufvudstadens årsredovisning och kikade på deras utdelningstillväxt. Sedan 2006 har utdelningen fördubblats och den årliga utdelningstillväxten ligger mellan 5-11%. Är det ett bolag du tycker är köpvärt vid dagens nivåer?

  SvaraRadera
 4. Tjena Halvvägstill50,
  Jag tycker att Hufvudstaden är ett jättefint bolag. De har ett superstarkt fastighetsbestånd de har låg belåningsgrad och de har imponerande utdelningstillväxt. Är man långsiktig tror jag på att köpa regelbundet i det här fina bolaget.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera