Oscar smartare än Rutger?

När Klövern meddelade att de skulle höja inlösenkursen blev jag väldigt förvånad och missnöjd. Förvånad för jag inte har förståelse hur man kan utsätta bolaget för en sådan kraftig försämring av villkoren. Även om man kanske för tillfället resonerar som så att man aldrig kommer lösa in preffen så vet man aldrig vad framtiden bjuder på. Kanske hamnar Klövern i en situation där de av någon anledning är tvungna att lösa in preffen, då är det inte lika kul att inlösenkursen höjdes med ca 43%.

Att Klövern gjorde så här var för att preffmarknaden just då var glödhet och med giriglystna ögon såg man möjlighet att emittera fler preffar till högre kurs. Inlösenkursen var något av en broms här då man ville emittera till kurser över denna. Girigheten visste inga gränser och med ett mycket kortsiktigt tänk drev man igenom förändringen och höjde inlösenkursen från 350 kronor till 500 kronor.

När detta väl var klubbat hade dock marknaden svalnat av och möjligheten att emittera till 350 kronor eller högre var ett minne blott. Nu är marknaden än svalare och Klövern preff handlas kring 260-270 kronor och en emission skulle kanske vara möjlig till 250 kronor.
Det enda de lyckats göra i den här manövern är att säkerställa att en eventuell inlösen blir extremt mycket dyrare. Riktigt sopigt i mina ögon.

En smart lösning hade varit att göra som Oscar Properties nu gör, att emittera en ny serie preffar med individuella villkor, väl anpassade till rådande marknad utan att försämra villkoren för befintliga preffar. Oscar Properties är just nu enda svenska bolaget att köra två serier med preffar parallellt. i USA är detta skåpmat och många bolag har tre, fyra och ännu fler serier samtidigt. Inget konstigt i det alltså.

Jag har tidigare tyckt att Rutger Arnhult är skarp och en duktig affärsman men det här sänkte honom rejält i mina ögon. Att han var ute och söp ner sig på strippklubb och slogs med vakterna gav inga bonuspoäng heller. Läs om fylleriet i artikeln: http://www.di.se/artiklar/2015/11/19/kloverns-vd-rutger-arnhult-atalas-for-vald-pa-nattklubb/

 Näe, Oscar Engelbert från Oscar Properties står numera högre i kurs i min bok än Rutger.10 kommentarer:

 1. Under förra våren gjorde Oscar ännu en smart manöver när han löste in gamla preffar och utfärdade nya med lägre utdelning. Bolaget sparade mycket pengar på det och enda förlorarna egentligen, var de som hade köpt gamla preffarna över lösenpriset.

  SvaraRadera
 2. Klövern/Arnhult kanske höjde inlösenkursen för att göra det mindre attraktivt att lägga ett fientligt bud på hela klövern? Mvh groda

  SvaraRadera
 3. Hej, jag förstår inte riktigt det negativa för oss pref ägare. Är det inte bättre med en högre inlösen? Skulle bolaget få för sig att lösa in dem så blir det ju till en högre kurs som vi som köpt på nuvarande nivå tjänar på? Har jag helt missförstått detta med inlösen?

  SvaraRadera
 4. Hej Groda,
  Inlösenkurs på en preferensaktie ser jag inte som en avgörande faktor eller ett stort för just ett uppköp. Det är inte positivt men inget jätteproblem för den som verkligen vill åt Klöverns tillgångar. En uppköpare har ett visst regelverk att följa, satt av börsen. Det säger bla att an som lägst kan buda kurssnittet under en viss period (3 månader tror jag). Ett bud behöver ej ta hänsyn till en inlösenkurs satt av bolaget.

  Preffen kan fortsatt vara noterad om stamaktierna köps ut.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej Patrik,
  För oss preffägare har det ingen direkt negativ inverkan att Klövern höjde inlösen mer än att vi äger preffar i ett bolag med tveksam ledning. För stamaktieägarna är det en drastisk försämring. Skulle bolaget bli tvungna att lösa in preffen kommer det som sagt kosta extremt mycket mer och det på stamaktieägarnas bekostnad.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Halloj igen Petrusko,

  Jag förstår inte riktigt hur du tänker.

  Men tänk att någon köper upp Klövern, då måste du köparen även lösa in preffarna. Preffarna kan ju inte finnas kvar om inte bolaget längre exizterar, det enda som
  är möjligt är ju att lösa in prefferna alternativt erbjuda preffägarna att byta ut klövern preffarna mot preffar i det köpande bolaget.

  Eller tänker jag fel?

  Det är ju inte helt ovanligt att fastighetsbolag köper upp ett annat fastighetsbolag, förr eller senare lär det ju komma ett bud på ett fastighetsbolag som emitterat preffar.

  Mvh Groda

  SvaraRadera
 7. Vad har du för tankar om Balder pref?

  Vänliga hälsningar,
  Halvvägstill50

  SvaraRadera
 8. Tjena Groda,
  Om någon köper ut Klövern och styckar upp det så måste preffarna hanteras. Om Någon köper alla stamaktier kan dessa avnoteras samtidigt som preffarna lever kvar och handlas på börsen som vanligt.

  Exempel på detta är Footway, Tobin Properties och Volati där stamaktierna är onoterade och preffarna handlas på en marknadsplats.

  Nej, en köpare måste inte lösa in preffarna. Kan hända att en köpare enligt börsens regler måste lägga ett bud även på preffarna men det är ju till snittkursen över en period isf. För Klövern pref skulle ett bud hamna kring 265-270 kr ungefär, det är där preffen handlats en tid nu. Det finns många regler på börsen kring bud och det finns regler som respektive bolag satt upp kring sin preff men mig veterligen finns det inget som säger att en ny ägare måste lösa in en preff. Jag känner inte till en sådan regel och jag ser heller ingen logik i det.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Halvvägstill50 Tjena!
  Jag gillar den låga risken i Balder pref men tycker inte den är vettigt prisad. Balder har till stor del bostäder men inte uteslutande. Risken i Balder är högre än Akelius och den senare kan man köpa till betydligt bättre avkastning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Hej igen,

  Njaa, Footway, Tobin Properties och Volati har inte blivit uppköpta, alltså inte alls samma sak. Blir ett bolag uppköpt så införlivas det bolaget/verksamheten i det uppköpande bolaget och i detta fallet skulle ju klövern försvinna och då måste ju även preffarna försvinna(lösas in), jag har svårt och tro att regelverket för inlösen av preffar är likadan som för stamaktier.

  mvh Groda

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...