fredag, januari 22, 2016

Isen på den bottenlösa myren

Häromdagen var jag ute och sprang en sväng i skogen. Jag hade på mig samma gamla vanliga skor och jag sprang den vanliga rundan. Det ligger mycket snö i skog och mark nu och det har varit kring -8 till -20 grader i ett par veckor så marken är hyggligt frusen. Hyggligt frusen men inte genomfrusen överallt.
Jag springer den här rundan minst en gång i veckan och jag har bra koll på rötter och lurigheter. Lurigheter som den bottenlösa myren, ett svart hål mitt i skogen där man inte når botten om man druttar i. Det här mytomspunna slukhålet är ett sådant ställe där jag inte förväntade mig att det skulle vara full bärighet på isen.

Jag gav mig ut på min runda och sprang och tänkte om och om igen: Ska vara försiktig vid slukhålet, försiktig vid slukhålet, försiktig....
Det var en mycket vacker dag med kyla och krispiga skogslandskap. Träd och växtlighet gnistrade och det var knäpptyst förutom ljudet av mig och min löpning. Jag sprang och njöt av lugnet, den friska fräscha luften, den vackra naturen. Jag tänkte på allt mellan himmel och jord.

Krasch! Blött och kallt, jag gick igenom isen. Ena benet gick igenom isen och när jag kravlat mig upp och tittar på vad som hänt ser jag:
Jag har druttat igenom isen på den bottenlösa myren! Slukhålet som jag mycket väl känner till. Slukhålet som jag mycket väl planerade hur jag skulle undvika, jag skulle springa vid sidan och ta stöd av några träd och buskar.

Hur kunde det bli så här?!
Jag tittar, funderar och inser: Jag har sprungit i någon annans fotspår och bara kört på autopilot utan vidare tanke. Någon hade sprungit min runda innan mig och denne någon hade sprungit rakt över det fruktade slukhålet. Men jag sprang ju i någon annans fotspår, varför kraschar jag då genom isen? Bara för att någon annan kunde, behöver det ju inte ge samma utfall för mig. I detta fall kan jag enkelt dra slutsatsen att sannolikt väger inte denne andra löparen +110 kilo varför isen höll för denne men inte för mig.

Nu är jag blöt långt upp på ena benet, jag skrattar, borstar av mig lite snö och springer vidare. Det är kallt och blir is ganska snabbt på skon och kläderna men man springer vidare och strax känner man inte ens av det där. Jag var nere för räkning men ställde mig upp igen.


Efter denna händelse tänkte jag under resten av löprundan hur man kunde dra paralleller till aktiehandel och ett blogginlägg, detta blogginlägg.
Precis som på min löprunda kring mystiska slukhål skall man på börsen inte blint följa andras fotspår. Det kan gå så snett. Läs på, skapa dig en egen uppfattning om din placering, skapa din egen framgång!

Och missa inte den viktiga lärdomen att jag hade inte varit en bättre löpare om nu isen hade hållit för mig när jag sprang i fjäderviktarns fotspår. Jag hade bara haft tur. Lämna turen åt någon annan sysselsättning, när det kommer till dina aktieplaceringar läser du på, skaffar dig kunskap och väljer din egen väg.


Image courtesy of Poulsen Photo at FreeDigitalPhotos.net18 kommentarer:

 1. HAHA jag skrattade högt när jag läste ditt inlägg för jag förstod direkt din slutpoäng. Kontentan är väl helt enkelt att hålla sig till sin strategi, inte få panik och springa åt samma håll när alla trycker sälj.
  Och sist men inte minst, det kommer bli varmare och du kommer skratta åt det där hålet som du var så nära att ramla i när det var täck av snö/svårt att se (och kanske lite åt dom som ramlade däri under vintern och nu har svårt att ta sig upp).

  Trevlig helg!

  /Andreas http://vagentillrikedom.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Kul liknelse.

  gäller väl det mesta i livet skulle jag vilja säga. inte bara löpning och aktiehandel.

  SvaraRadera
 3. Du börjar bli rena kåsören. Inte illa.

  SvaraRadera
 4. Jo, nog tusan hade du varit en bättre löpare om du vägt mindre...

  SvaraRadera
 5. Hej!
  En fråga som inte är direkt relaterad till denna post men väl till din strävan efter mer indexplaceringar.

  På många amerikanska bloggar såsom Mr Money Moustache mfl läser jag att de investerar i VTSAX, Vanguard Total Stock Market Index Fund från Vanguard, en fond som ska innehålla eller korrelera med alla amerikanska aktier. Jag kollade runt på Avanza och hittade ej denna men väl en ETF som verkar vara mer eller mindre samma sak Vanguard Total Stock Market Index Fund ET.

  Har du kollat på denna? Vad tycker du om den?

  Trevlig helg

  Rikard

  SvaraRadera
 6. Mycket bra inlägg. Vet inte om du gjorde ett experiment med ditt VP corporation eller inte men det gjorde jag. När du publicerade ditt blogginlägg fanns det 31 ägare hos Avanza. Nu när jag tittade för 2 minuter sedan fanns det 47 registrerade ägare hos Avanza.

  Det är mycket följa John på bloggar och mitt experiment är ju inte vetenskapligt på något sätt och kan finnas många anledningar till varför det ökat från 31 till 47 sen ditt inlägg. Tycker ändå det är en intressant iakttagelse.

  mvh
  Peter

  SvaraRadera
 7. Bra Petrusko - en härligt beskrivande metafor och i dessa dagar är det särskilt aktuellt! Men som tur är så finns ju även motsatsen - att man rasar rakt ner i guldgruvan!

  SvaraRadera
 8. Bra Petrusko - en härligt beskrivande metafor och i dessa dagar är det särskilt aktuellt! Men som tur är så finns ju även motsatsen - att man rasar rakt ner i guldgruvan!

  SvaraRadera
 9. Hade Du analyserat fotspåren i snön så hade Du kunnat räkna ut hur tung löparen var (utifrån hur mycket snön är sammanpressad) Om löparen hade samma eller mindre vikt så hade Du kunnat följa i hans/hennes fotspår. Då är det inte tur utan som Du själv skriver. "Läs på, skapa dig en egen uppfattning om din placering"

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
 10. Haha,

  Skönt inlägg! Håller med om att det bara är att resa sig och köra vidare.
  Låt utdelningarna komma, jag är redo nu!

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
 11. Hehe, känner igen mig senaste veckan. Hade egentligen tänkt ut min strategi och följde den men lockades över till någonting som jag inte alls är bekant med(daytrading). Det slutade med att jag sålde av 46000 i mitt bästa innehav och tradade bort 20000 av dem innan jag ångrade mig och förde tillbaka pengarna som en looser...

  SvaraRadera
 12. Woow, vilken härlig respons. Tack för alla goa och snälla kommentarer.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hej Rikard Carlsson,
  Jag har tittat på ett par ETF:er som följer HELA amerikanska börsen och tycker om konceptet. De är dock inget för mig med utdelningsfokus. Jag föredrar ETF:er och index med inriktning utdelningar på endera sätt. Därför har mitt val blivit ETF:en SCHD.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Hej

  Jag har 3 st fonder som ger utdelning, vilket gör att jag har ca 58% i SEK och 42% i Dollar. Jag känner mig dock osäker kring hur jag bör tänka kring detta. Dels dras det ju 15% källskatt (vilket jag dock får tillbaka året efter, så det känns ju lite bättre), dels blir jag ju mer känslig för dollarn. Men det kanske inte spelar någon roll.

  Hur skulle du tänka kring detta?

  Anledningen till att sammanställningen ser ut så här är för att det är väldigt fattigt med utdelande fonder här i Sverige.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Tycker det är intressant det här med att följa andras fotspår. Det finns så många böcker om duktiga investerare och vilken strategi som fungerade för dem att uppnå sitt mål. Men jag har valt att inte läsa någon av dessa böcker och följer min egen väg. Iomed att jag gör det så blir jag inte påverkad vid nedgång/uppgång. Jag behöver alltså inte tänka "Hur var det nu när skulle göra här" om det är så att jag försöker kopiera någon annans sett att investera. Att bara köpa stabila och tråkiga bolag a la buffet då får man aldrig uppleva spänningen när man hittar ett riktigt guldägg i korgen bland lite ruttna och övermogna bolag ;)


  Sedan får tiden utvisa om jag skulle tjänat på att bara skulle slängt in allt i avanza zero. Men det tror jag inte för det är ju det här som är det roliga med aktier. Att finna sin egen melodi och köra på det.

  SvaraRadera
 17. På tal om att följa andra...

  Om du hade ett kapital om 500.000 att investera i en långsiktig aktieportfölj (horisont 40 år+) hur skulle du då göra?

  SvaraRadera