Eolus vind ett bolag med framtiden för sig.

Detta är ett sponsrat inlägg
Jag har hållit koll på Eolus vind några år nu, detta sedan jag var på en presentation av bolaget och tyckte det verkade intressant. Verksamheten är projektering av vindkraftanläggningar, egen produktion av el i egna verk, försäljning av nyckelfärdiga projekt mm.
Förnybar energi känns onekligen som en fin framtidsbransch och bla därför tycker jag att Eolus är jätteintressant.
Nedan är ett videoklipp på 14 minuter med VD Per Witalisson, kolla in det och få snabbt en djupare inblick i bolaget.


 Infon i det här klippet var mycket värdefull för mig och gav mig en positiv syn på bolagets verksamhet just nu trots låga elpriser och en tuff marknad. Witalisson lyfter fram att de fokuserar på större och effektivare vindkraftverk nu för att säkra lönsamheten även i denna tuffa marknad.

I videon nämner han även att de spanar på att etablera sig i USA som är världens näst största marknad för vindkraft. Intressant tänker jag och efter detta klipp spelades in har Eolus meddelat att de förvärvat ett par vindkraftprojekt i USA så bollen är i rullning. Här finns potential till framtida intäkter.

Det är ett stort fokus nu och framåt på förnybar energi och det kommer mer lagar och krav kring detta. Tex är reglerna i Sverige byggda på ett sätt som gör att allt mer el måste vara förnybar. Detta sätter en press på elproducenter att fokusera allt mer på bla vindkraft. De nya stora, moderna verken är dessutom förhållandevis väldigt billiga sett till produktionskapaciteten.
Lägg där till det faktum att kärnkraften i Sverige är under avveckling. Två reaktorer stängs inom loppet av några år och övriga är hårt pressade lönsamhetsmässigt och kanske till och med läggs ned i förtid.

I årsbokslutet som är deras senaste rapport var vinsten per aktie 3,25 kronor och en föreslagen utdelning om 1,5 kronor. Detta ger värderingen p/e 7 och direktavkastning 6,5%.
Vinst och kassaflöde svajar dock en del över åren för bolaget i takt med projekten men årets vinst är inte i toppspannet över några år. Ser man till ett snitt de senaste fem åren får man fram en vinst om 2,61 kronor vilket ger knappa p/e 9. Utdelningen har haft en positiv trend de senaste fem åren och ökat 100% från 0,75 kronor till nuvarande 1,5 kronor. Utdelningen betalas i februari och X-datum är 2016-02-01. Marknadsvärdet för bolaget är cirka 600 miljoner kronor på kursen 23 kronor.
Eolus kan handlas till närmare 30 kronor och fortfarande vara rimligt värderad. Beräknat på femårssnittet jag nämnde ger det p/e 11,5 och 5% direktavkastning.


Med en mycket fin verksamhet som har framtiden för sig och en låg värdering tycker jag att Eolus vind ser riktigt bra ut för en långsiktig investering.


I samarbete med Finwire.tv

10 kommentarer:

 1. Intressant. Något du planerar plocka in i portföljen?

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Jag är lockad att äga den på lång sikt. Den närmsta tiden har jag redan planerat vad jag skall köpa men framåt vår/sommar kanske jag kollar på att gå in i den.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Verkar intressant. Tackar för tipset

  SvaraRadera
 4. Äger den sedan drygt ett år tillbaka. Kursen är under mitt GAV som från början var runt 28-29 kr. Sedan dess har jag fått 11,50 kr genom deras generösa utdelningar så ligger ändå plus.

  De är duktiga att kommunicera ut till sina ägare också. Får deras tidning "Nya Vindar" 4 ggr per år hemskickad.

  Det som talar emot är de politiska riskerna, vilket man ska vara väl påläst om, och all insiderförsäljning under året som också tryckt ner kursen på dessa nivåer.

  Mvh
  P.M.

  SvaraRadera
 5. Tänk på historiskt låga elpriser inte kan vara till hjälp för Eolus.
  Jobbar inom energibranschen, men kan inte avgöra om Eolus är rätt el fel prissatt idag.
  Solceller kan vara ett hot, priser på dessa är på väg ner.
  Så tänk på anledningen bakom värderingen.
  /Magnuq

  SvaraRadera
 6. Låga energipriser varar knappast för evigt, så jag antar att det finns bra uppsida i alternativ till kärnkraft och fossila kraftverk. Intressant med reflektionen om solenergi. Vet du om det finns någon analys om solcellsalternativ vs. vindkraft?

  SvaraRadera
 7. Tjena Magnuq,
  De låga elpriserna är beaktade i mitt inlägg och i videoklippet. Att Eolus fokuserar på de större vindkraftverken är en direkt verkan av det låga elpriset. De här stora anläggningarna ger lönsamhet på det superlåga elpriset.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej
  Angående solceller (PV) mot vindkraft så hittar jag inget klockrent, men följande som är en partinslaga från vindbranschen säger ändå lite om situationen:
  http://www.windpowermonthly.com/article/1296012/solar-pv-beat-wind-price

  Vi i energibranschen ser lite med bävan på prisutvecklingen på solceller då de kanske inte främst leder till storskaliga kraftverk, utan snarare till att företag och konsumenter producerar egen el och undergräver kraftbranschens business.

  Räkna med låga elpriser rätt länge framöver. Vi har elöverskott i Sverige, vilket leder till chickenrace om vilka produktionsresurser som ska slås ut först. Just nu är reaktorer aktuella, men det tar tid att bli av med obalansen. Vindkraft byggs fortfarande, men det är inte enkelt att få fram nya bra lägen som ger bra business case.
  Oljepriser pressar också elpris, speciellt på kontinenten.

  Men Eolus kan ändå vara en bra investering. Själv undviker jag investera i branschen för att inte lägga alla ägg i samma korg. Förutom något bet jag tagit i olja, som inte gått bra :-/

  Lycka till med investerandet!
  Magnuq

  SvaraRadera
 9. Tack för en bra blogg!

  I sådana här inlägg tycker jag det vore bekvämt om du kunde länka till någons nätmäklares hemsida om aktien, så att man snabbt kan få upp en kursgraf.

  SvaraRadera
 10. Vinden har vänt utan subventioner och straffbeskattning av andra energikällor så blir vindkraft olönsamt och ointessant.

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...