Investera i fängelser i USA

Det finns flera olika alternativ för den som tycker det låter intressant att äga fängelser i USA. De jag tittat på drivs i bolagsformen REIT och gemensamt för dem är att de bytte till denna bolagsform för knappt fem år sedan. Jag utgår från att det var en ändring av reglerna som utlöste detta men det är inget jag tänker gräva mer i. REIT som bolagsform fungerar lika väl som någon annan och i korta drag är skillnaden att bolaget inte betalar någon skatt över huvud taget så länge de betalar ut minst 90% av vinsten i utdelning. Tanken med bolagsformen är att den skall underlätta för privatpersoner att investera i fastigheter och skatten får staten in via ägarna som pyntar skatt på sina erhållna utdelningar.

I det här inlägget tänker jag fokusera på två av de större bolagen i sektorn; The Geo Group (ticker GEO) och Corrections Corporation of America (ticker CXW)

Image courtesy of xedos4 at FreeDigitalPhotos.net

I dagsläget föreligger det en politisk risk i den här typen av verksamhet, privata fängelser. Hillary Clinton driver på hårt att stänga ned privata företag i sektorn.
Jag tror inte det är lätt gjort att stänga ned företag på detta vis men är man president och har bestämt sig så hittar man vägar om man anser det en viktig fråga.
För att känna av pulsen i valet och sannolikheten att just Hillary vinner valet kollade jag oddsen hos Betsson och det verkar ju föreligga en klar "risk" för fängelserna att hon blir president.

Man skall alltså vara medveten om denna risken och man bör inte förringa den.
Bolagen i sektorn har tappat en hel del i aktiekurs senaste året. GEO och CXW som jag nämnde i början klockar bägge in på minus 28% ungefär senaste året.

Den här nedgången har medfört att direktavkastningen nu är väldigt hög i de båda.  9% och 8,1% för GEO respektive CXW. Man kan tycka att risken bör prisas in till högre grad och det kan den komma göra, att aktiekursen backar än mer alltså. Jag tycker det till viss del skall ses som en chansartad investering, att äga privata fängelser i USA.

Verksamheten i sig är oerhört lockande, snacka om pålitligt kassaflöde, bovar och banditer finns det gott om och utvecklingen i USA är att de blir allt fler. Sannolikt bra business i på väldigt lång sikt.
Tar man en snabb titt på de här två bolagen som jag nämner konstaterar jag att de haft det lite tuffare nu jämfört med när jag kollade för ett år sedan, båda två visar försämrat kassaflöde. Jag vet inte om det är något av engångskaraktär som drabbat dem, kanske hela branschen och jag gräver inte mer i det för just detta inlägg. Vill man fördjupa sig är det bara börja gräva.
Vid en snabb titt (som sagt) ser GEO ut att vara den av de två som presterar bäst, deras nyckeltal är mycket sundare. De är även mer diversifierade och har verksamhet i en rad länder som: Sydafrika, UK, Australien.

GEO ökade både vinst och omsättning i senaste kvartalet och CXW ökade omsättningen men vinsten minskade. Gemensamt för de bägge är en omsättning stabil som jag vet inte vad, de senaste fem kvartalet har omsättningen stadigt ökat lite från det ena till det andra. Stabila intäkter är ju nice, om de dessutom ökar lite över tiden är det ju bra.
Jag tror på den här verksamheten på lång sikt (tyvärr, brottslighet, suck) och om nu inte politiker som Hillary Clinton eller någon annan förstör för dem i framtiden så är det nog bra affärer det för de här bolagen.

13 kommentarer:

 1. Demokraterna pratar om att de vill förbjuda privata fängelser helt. Det här känns som att försöka fånga en fallande kniv, något jag har dåliga erfarenheter av. Jag hade inte vågat investera i sektorn.

  SvaraRadera
 2. Om det inte vore för de uppenbara etiska problemen är jag övertygad om att det här är en affärsidé som borde kunna fånga Gustavs intresse.

  Med förutom "allt eller inget" scenariot tror jag även att det kan finnas stora risker med hårdare reglering av verksamheten. En politisk kompromiss med allt ifrån rimliga kvalitetskrav till rent miljöpartistisk svälta räv taktik med straffskatt skulle kunna leda till rejält minskad utdelning.

  SvaraRadera
 3. Fonus borde vara börsnoterat.....döds säker investering.

  SvaraRadera
 4. Obama lovade dyrt o heligt att guantanamo skulle stängas, vilket fortfarande står öppet. Inte säkert att det är genomförbart bara för att en politiker vill så. Det skulle bli för dyrt och för svårt att försvara rent politiskt.

  SvaraRadera
 5. Jag är lite inne på samma spår som Johan. OM det nu blir en presidentkandidat som vill få bort privatiseringen av fängelserna så borde ju ändå mängden fängelser behövas ( och kanske mer där till om det är ont om plats). Då är ju frågan hur kommer denna skiftningen från privatägt till statligt att se ut?
  Blir det en försäljning av fängelset så kommer ju pengar komma in på det viset, dock försvinner möjligheten till tillväxt i USA men med en global spelare så finns det andra länder att titta på.
  Intressant tråd!

  /J

  SvaraRadera
 6. Detta var roliga förslag! Dock har du missat ytterligare fyra risker:
  1. Brottsligheten minskar faktiskt i USA, och har gjort det bra länge (liksom i resten av världen faktiskt, finns många intressanta teorier om varför) https://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_the_United_States
  2. I såväl demokratiska som republikanska stater blir man allt mer negativa till fängelsestraff, istället väljer man tex fotboja, samhällstjänst, villkorlig dom och böter.
  3. Legaliseringsvågen av cannabis innebär att färre kommer dömas för brott relaterat till detta, dessutom har polismyndigheter även i andra stater blivit mer överseende med cannabis. Där de tidigare hade tagit in någon som rökt gräs väljer de allt oftare att strunta i detta.
  4. Högkonjunktur innebär fler i arbete, bättre framtidsutsikter hos befolkningen mm och i förlängningen även lägre brottslighet (tänker jag, vet ej om detta stämmer empiriskt).

  SvaraRadera
 7. Glömde lägga till, trenden i incarceration rate (fängslande nivå?) i USA är negativ sedan 2007. Med andra ord, allt färre hamnar i fängelse.

  SvaraRadera
 8. Mikael,

  Mycket bra. Det är inlägg av denna kvalité som gör att jag läser bloggar, och för den delen kommenterar på en del också. Ibland glimmar det till.

  God Fortsättning

  Lars

  SvaraRadera
 9. Håller med Mikael om branschens osäkerhet och dessutom har en rad skandaler inom privata fängelser de senaste åren kostat bolagen stora summor dels direkt i rena stämningar men även indirekt genom en ökad ovilja att utdela fängelsestraff.

  SvaraRadera
 10. I USA ser det ut som att 700 / 100,000 invånare sitter fängslade. Detta är långt över de siffror man ser i jämförbara industriländer. I rena u-landet Sydafrika har man knappt hälften så många fängslade per 100,000 invånare. Det dödliga våldet minskar i USA och verkar även fortsätta göra så under en överskådlig framtid.

  Enligt officiell statistik sitter närmare hälften av USAs fångar inne för drogrelaterade brott.
  https://www.bop.gov/about/statistics/statistics_inmate_offenses.jsp

  I höstas släppte man ut 6000 fångar i förtid som var fängslade för drogrelaterade brott.
  http://www.theguardian.com/us-news/2015/oct/30/prisoners-released-jail-return-society

  Som ett led i att spara pengar tror jag att man kommer släppa fler av den typen av fångar som åkt dit för innehav av droger men som inte har någon historik av våldsbrott.

  Slutsatsen jag drar är att USA kommer att se antalet fångar minska i relation till befolkningen men även i absoluta tal. Ungdomen kommer spendera mer tid med smarta telefoner och surfplattor, mindre tid med rån, bråk och vandalism.

  SvaraRadera
 11. En finsk REIT: orava asuntorahasto, 12% i direktavkastning.

  SvaraRadera
 12. Orava skulle man ju gärna läsa mer om, varför har kursen rasat så? Är utdelningen hållbar?

  SvaraRadera
 13. Om vi bara pratar om etiska skal satsar jag hellre i fangelsesektorn an tobaksbranchen. Jag vagar nog inte in pga den politiska risken.

  En annan branch som kanske kunde vara intressant ar begravningsbranchen. Den borde ju vara stabil och det finns om det va bolag listade pa borsen i usa l canada. Jobbar nara en begravningsbyra och agare el om det ar anstalld brukar ofta tvatta sin bil och den ar fin sa det finns nog pengar har haha. Som det gamla ordspraket lyder, den enes dod...

  SvaraRadera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...