Ditt bästa nyårslöfte!

Vi står inför nytt år och nya möjligheter. På nyårsafton avläggs många nya löften men få ger så stor nytta och glädje (!?) som detta, Att spara mer.
Man kan ha flera nyårslöften och detta behöver inte ersätta något annat om man inte vill men att spara mer kan vara det bästa löftet, punkt. Säg hej till framtida dig om 20 år, ditt nystartade sparande idag har gett dig sommarstugan du drömt om, sportbilen eller allra bäst kanske, en rejäl summa pengar som ger dig fin avkastning år ut och in. Pengar som boostar pensionen kanske.
Du kanske inte sparar något alls idag, att starta ett sparande är ditt bästa löfte.

Hur skall man spara då?
Ja, vi kommer in på det här och det är en tudelad fråga. Först och främst går vi in på vad man bör investera sina pengar i. Historiskt har börsen alltid gett bäst avkastning på lång sikt, 10 år eller längre. Runt 10% avkastning har börsen gett på riktigt lång sikt och om vi antar att den avkastar likadant även framåt har vi följande scenario: Med ett månadsspar om 2000 kronor har man efter 20 år 1.400.000 kronor. En miljon fyrahundratusen kronor!

Två tusen kronor per månad är inte så värstans mycket, de flesta skulle klara av det, för vissa kanske det kräver lite uppoffring men 1,4 miljoner kronor är ett gott skäl.
Hur skall man placera sina 2000 kronor för att få de där 10 procenten då? Ja det är ju det fina, det gör man på ett simpelt och kostnadseffektivt sätt genom att spara i billiga indexfonder. Man behöver inte någon nämnvärd kunskap eller lägga tid på att studera ett visst bolag, när man valt sina indexfonder är det bara att fortsätta månad in och ut att köpa.

Två bra fondalternativ som jag gillar är:
Avanza Zero, fonden helt utan avgifter som följer indexet SIX30RX. De 30 största bolagen inklusive utdelningar.

Xact OMXSB Utd. En börshandlad fond som följer det bredare indexet OMXSB med cirka 100 bolag. Fonden har en låg avgift om 0,15% per år. Jag har skrivit ett inlägg om denna fonden med info om den och vad som gäller för en börshandlad fond: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/indexsparande-for-dig-som-gillar.html

Vill man spara i aktier kan de stora investmentbolagen Investor och Industrivärden vara något att titta på. Historiskt har de avkastat lite bättre än index och framåt kan man nog vänta sig att de i alla fall inte presterar så mycket sämre än index. Att satsa på att slå index skall man vara försiktig med, det är ytterst få förunnat att lyckas med det på mycket lång sikt. På 10-15 år är det bara någon enstaka av 10 aktiva fonder som slår sitt jämförelseindex. Aktier är förknippat med risk och satsar man på fel kan avkastningen bli riktigt dålig. Om man på 20 år får 2% avkastning eller än värre minus 5% då har man inga miljonbelopp att vara glad över. Det enklaste och minst riskabla sättet att spara på börsen är i billiga indexfonder!

Var skall man spara? Ja, kanske inte "var" är rätt rubrik här, syftet är att jag vill lyfta fram InvesteringSparKonto och att det är i ett sådant man skall ha sina aktier och fonder. Detta är en schablonbeskattad sparform med relativt låg skatt och inget krångel med deklaration. För 2016 är skatten lite drygt 0,4% så om man har 10.000 kronor på ett ISK betalar man 40 kronor i skatt. Hos Avanza och Nordnet får man ett jättestort utbud av fonder mm och bästa möjliga service. De skickar in en kontrolluppgift till Skatteverket om ditt ISK och skatten du skall betala kommer förtryckt i din deklaration, något mer behöver man inte fundera på, ingen redovisning av affärer osv som det var förr eller rättare sagt är i en vanlig depå. Ett ISK har inga avgifter och sparar man i tex Avanza Zero betalar man inga avgifter alls för sitt sparande.

Läs mer om InvesteringSparKonto hos Avanza


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

12 kommentarer:

 1. Mitt problem är tvärtom att jag sparar för mycket. Halva min nettolön går rakt in i aktieinvesteringar i kvalitetsbolag. Det har hänt i slutet av månader att jag inte har råd med tågresor, storförpackningar mat eller träningsplagg jag behövt. Mitt sparande kan alltså inte ses som alltigenom sunt. Med 8000 kr i månatliga aktieutdelningar efter skatt blir mitt nyårslöfte att våga börja använda mina besparingar. Pengarna ger ingen glädje i graven. Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig....hmmm...måste också bli bättre på att använda "lagom" med pengar.

   Radera
 2. Jag önskar vara anonym i inlägget tidigare. Vet inte om det framgick.... Min diagnos är okänd ��

  SvaraRadera
 3. Hade fortsatt spara tills jag hade en passiv månadsinkomst jag var nöjd med och kan leva på. Sen behöver du ju inte bry dig om sparandet utan bara leva på utdelningarna :-) När du går i pension har du ju det som extra inkomst. Har själv som första mål att passiva inkomsterna ska betala min hyra. Andra hand mina fasta utgifter och som bäst att man inte skulle behöva sin löneinkomst som jag har idag. Jag sparar också som dig idag men trivs med det. Massa onödig konsumtion gör inte mig lyckligare. Gott nytt år anonym och snåla inte på det viktigaste i ditt liv. I mitt fall familj vänner och boende.

  SvaraRadera
 4. Märkt att du inte skriver lika mkt om preferensaktier längre trots att deras kurser rasat. Är deras tid redan över? Jag förstår att de blir ointressanta i ett högränteläge men ser vi redan det komma?

  SvaraRadera
 5. Märkt att du inte skriver lika mkt om preferensaktier längre trots att deras kurser rasat. Är deras tid redan över? Jag förstår att de blir ointressanta i ett högränteläge men ser vi redan det komma?

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,
  Ja det kan lätt slå åt andra hållet, att man sparar väl mycket. Man får allt unna sig att leva också.

  Gott nytt år!

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Tjena Primax,
  En stor del av min portfölj utgörs av preferensaktier. Sedan 11/12 fokuserar jag främst på att köpa stamaktier. Läs mitt inlägg om det om du undrar varför. http://petrusko.blogspot.se/2015/12/vinden-har-vant-index-minus-16-sedan-295.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej! Tyckte du kunde nämnt nordnets superfond sverige också.
  Har ett önskemål att du skriver ett inlägg på temat "svenska idexfonder skillnader och likheter" ;).

  God fortsättning!

  JFG

  SvaraRadera
 9. Tack för en läsvärd blogg Petrusko och för att du då och då omnämner ett inlägg på min blogg =)

  Önskar dig ett fantastiskt 2016! Ser fram emot att fortsätta läsa dina inlägg.

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...