Kanske väl tidig men industribolagen lockar mig nu

Stora starka och bra industribolag lär fortsätta vara just det, stora starka och bra. Under en tid nu har den här sektorn pressats av minskande efterfrågan i världen. De lite knackiga tiderna kommer bestå ett tag men det är inget som stjälper de riktigt bra bolagen.

Jag tänker så här: Tex CAT lär fortsatt vara störst bäst och vackrast på det de gör, att få köpa ett så fint bolag till en pressad värdering tror jag är en bra entry plan. Att börja köpa nu och sedan köpa mer oavsett om den backat eller stigit, givet att framtidsutsikterna är goda förstås och det tror jag att de är.

Sektorn är under press och kommer sannolikt inte vara en kursraket närmsta året men för den riktigt långsiktige kan det vara värt att ta en titt i sektorn.

CAT som jag nämner är ett bra bolag med en stark marknadsposition och fin historik. De har 22 år historik av positiv utdelningstrend och senaste vinsten gav en payout ratio på utdelningen om cirka 52%. Detta är starkt och innebär att trots att vinsten väntas minska närmsta tiden kommer de kunna höja utdelningen. På 5 och 10 år är utdelningstillväxten imponerande 9,1 respektive 12,8% i snitt. Ihop med en nuvarande direktavkastning på cirka 4,7% är detta mycket tilltalande.

Jag nämnde att vinsten väntas backa närmsta tiden varpå man inte skall ha för höga förväntningar på utdelningstillväxten. Medan de går igenom tuffa tider tror jag de höjer utdelningen betydligt lägre än historiskt för att hålla nere payout ratio men när affärerna väl tar fart på allvar igen kommer även utdelningstillväxten göra så.

Ett annat bolag jag tittar på är Emerson Electric, de har likt CAT pressats kursmässigt men har lite bättre outlook tack vare att de har en mer väldiversifierad verksamhet och inte heller lika konjunkturkänslig som CAT.  EMR som deras ticker är har pyntat utdelning i 58 år och har en payout ratio på ca 52% precis som CAT. Utdelningstillväxten på 5 och 10 år är 5,8 respektive 8,1% vilket är bra, framförallt ihop med den höga direktavkastningen på 4,2%

Det finns säljrekar på bolagen och det råder skepcism till hela sektorn, men det är då bra köptillfällen på bra bolag bjuds. Värt att titta på anser jag. Det gäller dock att ha tålamod och det har jag =) Det kanske är först på 5-10 års sikt som en placering idag blir riktigt bra.


10 kommentarer:

 1. Hej P!

  Samma här, gick in i CAT för ca 3 mån sedan när de gick ner till 70. Går de ner mer köper jag mer. Jag tror CAT kommer att slåss med näbbar och klor för att bibehålla utdelningshöjningarna, för det är ju trots allt bara 3 år kvar tills de når Dividend Aristocrat status, skulle vara mycket ofördelaktigt att bryta deras streak av höjda utdelningar i det här skedet.

  En annan kandidat som börjar nå intressant prisnivå är Cummins. Imponerande utdelningstillväxt där.

  Vad tror du om ABB? Föredrar du Emerson Electric framom ABB?

  Mvh OMpz

  SvaraRadera
 2. Analyser av EMR och DOV skulle vara intressant. DOV verkar vara delvis beroende av amerikansk oljeindustri, men kanske just därför bra köpläge?

  SvaraRadera
 3. Hej OMpz,
  Jag gillar ABB och var nära att köpa den för någon månad sedan är den var nere under 150 kronor. Nu är den under igen och jag är klart lockad att göra en entry.
  Både EMR och ABB är fina bolag, den förstnämnda har mer imponerande historik och lägre payoutratio medan ABB har en något mer spännande verksamhet till viss del.

  Bägge är värda en titt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej petrusko.
  Vad säger du om Attendo aktie samt Bravida långsiktigt?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 5. Tjena jacke77,
  Jag har inte kollat på dem varpå de ej möter mina krav på bla god historik, utdelning. Minst 5 år god historik vill jag ha.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Du har helt rätt. Men Skanska och Atlas är jag jätte sugen på vid den här kursen köpa långsiktigt. Hur ska man agera mu vänta lite till och hoppas att den sjunker mer eller köpa? Börsens agerande just nu blir man inte klok! Men atlas och skanska har jätte bra global spridning eller hur? Vad säger du som kan?

  SvaraRadera
 7. Själv håller jag mig bland preffar och blad. Allt annat är i oro. :)

  SvaraRadera
 8. Hej och tack för en mycket intressant blogg!
  Jag har relativt nyligen lagt upp strategi med en portfölj med utdelningsaktier. Mycket långsiktigt. Har börjat med mindre summor och tanken är att bygga över tid. Har bl.a. J&J, Realty och HCP. Har du någon analys eller åsikter om Geo Group? Handlas idag på nivå 28 USD, nivå som år 2012.
  Mvh Johan H

  SvaraRadera
 9. Tjena petrusko, jag har letat hur mycket som helst efter en global etf i sek (för att inte för allt för stor exponering mot dollar, så Euro hade också fungerat) och som delar ut utdelning, och till slut hittat UBS-ETF MSCI World A. Problemet nu är att den inte finns på Avanza xD

  Har du någon koll på denna? HAde varit väldigt lockande, och du verkar ju också vara intresserad av ETF:er.

  /A

  SvaraRadera
 10. HEJ A,
  Jag har ingen koll på den ETF:en. Avanza brukar lägga upp amerikanska ETF:er om man ber dem, hur de gör med denna vet jag inte men fråga dem om de kan lägga upp den åt dig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...