Atlas Copco

Atlas Copco har pressats i spåren av tuffare tider i gruv, olja/gas-sektorn och handlas nu kring 200 kronor. Utmaningar inom råvarusektorn lär bestå en tid men för Atlas ser det desto ljusare ut.
I senaste rapporten presenterade man ett rekordhögt rörelseresultat och en okej orderingång. Orderingången var lägre än kvartalet innan men högre än samma kvartal föregående år.
Under året har man gjort en lång rad förvärv vilket är vanligt för bolaget, senaste tre veckorna har man gjort tre förvärv. Jag tänker på alla dessa förvärv när jag läser i senaste rapporten att antalet anställda minskat med cirka 1000 personer, 43 295 vs 44 243 samma tid föregående år. Ett spår av effektiviseringar och besparingsåtgärder.

Kassaflödet har utvecklats stabilt och gått stadigt uppåt från kvartal till kvartal. De senaste två kvartalen har kassaflödet varit kring 13% högre än samma period föregående år. Om man skulle anta att kassaflödet för kvartal 4 blir oförändrat landar vi på 13,54 kronor för helåret.
Under 2015 lämnade Atlas 6 kronor utdelning plus lika mycket i bonusutdelning, 12 kronor totalt alltså. Bolaget har kassaflöde och finanser att dela ut lika mycket eller än mer i år men bonusutdelningar är just som namnet antyder, bonus!
SME.direkt har en prognos om 6,25 kronor utdelning under 2016 (för verksamhetsår 2015) vilket skulle ge en utdelningstillväxt om lite drygt 4%. Detta är långt under snittet om 15% de senaste fem åren (2010-2014). Under samma period har utdelningsandelen varit 52% i snitt. Om man går på snittet för utdelningsandel är 6,25 kronor nära men om de skulle prestera imponerande 15% utdelningstillväxt även detta år landar den på hela 6,9 kronor. Dessa antaganden beräknade på en prognosticerad vinst om 11,72 kronor per aktie

Även om jag hoppas så tror jag inte att de kommer slå till på en såpass rejäl höjning till 6,9 kronor. De senaste höjningarna har varit på en femtioöring och en utdelning om 6,5 kronor under 2016 skulle inte jag bli förvånad över. 
En höjning är dock inte självklar, Atlas höjer inte alltid men de har aldrig sänkt sin utdelning. Policyn är att över en konjunkturcykel skall ordinarie utdelning utgöra cirka 50% av resultatet per aktie. Halvårsvis utdelning som de körde för första gången 2015 tror jag är här för att stanna.


Några faktorer som gör Atlas Copco till en stjärna bland en mängd svenska globala industri bolag är följande:

Kapitaleffektiv strategi. Man lägger ut stor del av tillverkning på underleverantörer och sköter endast montering själva. Detta binder inte lika mycket kapital och medför även att man kan gasa/bromsa effektivare.

Serviceverksamhet Atlas Copco har en god del intäkter från sin serviceverksamhet vilket är mycket tacksamt då det är mer konjunkturstabilt och dessutom har högre marginaler. Vissa perioder drar bolag ned på sina investeringar och inköp av nya maskiner, då är det riktigt nice att få del av pengar som läggs på service av befintlig utrustning. Sandvik tittar avundsjukt med stora hundögon på Atlas Copco av denna anledning.

Något som gäller många svenska industribolag nu och så även Atlas Copco är ju valutapåverkan i spåren av den starka dollarn eller freakishly strong dollar som de säger i USA. Ju starkare dollarn är desto fler kronor går det per dollar. I senaste rapporten var intäkterna 8% högre på grund av den starka dollarn. 2014-12-30 stod dollarn i 7,75 kronor vilket är långt under dagens cirka 8,5 kronor. Även q4-rapporten från Atlas lär bjuda på positiv valutainverkan alltså.


Läs mer om Atlas Copco hos Avanza

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Vad anser du är en okej kurs att handla på? Översta gräns?

  Själv har jag ett GAV på 190 kr vilket känns okej.

  Tack för bra blog!

  SvaraRadera
 2. Svär jag i kyrkan när jag ställer Atlas mot Skanska som i dagsläget ligger 30kr lägre i pris men ligger på samma utdelningsnivå, dvs. runt 7kr?

  SvaraRadera
 3. Vill främst tacka för tipset om Atlas! Gick in på 178 kr efter läst din blogg (och verifierat dina tankar mot årsbokslut).
  Ett av mina få bra köp i år ...
  Känns prisvärd även vid dagens nivå, eller?
  Hur sköter du dina långa köporders, har du cash liggande i ISK eller tas de mot belåning?

  God investeringsjul och blogga på!
  /Magnuq

  SvaraRadera
 4. Hej Magnus,
  Tack för din kommentar och kul att du haft nytta av bloggen =)
  Jag hoppas att Atlas Copco är ett bra innehav för oss båda i decennier framöver.
  Även på dagens prisnivå tycker jag den är köpvärd, de senaste veckorna har jag ökat på kurser mellan ca 205 kr och 191 kr. Mest köpbenägen är jag under 200 kronor där tycker jag priset är riktigt bra medan jag finner det ok strax däröver.

  Jag har aldrig cash liggandes utan sköter långa orders via belåning som jag pyntar av i efterhand via utdelningar eller insättning.

  God börsjul på dig också =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hur fungerar sådan belåning? Eller: var hittar jag info om det på Avanzas sida?

  SvaraRadera
 6. Hej Skivan,
  Det kallas Superlånet. Här har du en länk till info om det:

  https://www.avanza.se/vart-utbud/lan.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Realty Income bokslutsrapport 2023

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Nu är det ett tag sedan jag skrev om Realty Income varpå jag passar på att riva av ett...