lördag, november 14, 2015

Ute på djupt vatten.

Nyss hemkommen från en go löptur i skogen. Det var ganska blött idag men det har jag inget emot, enda nackdelen jag kan komma på är att det tar väldigt lång tid för mina skor att torka. Turligt nog har jag fler skor, olika för olika underlag. Jag gillar bäst att springa i skogen och då använder jag ett par Salomon-skor som jag verkligen gillar. Ovan är ett klipp från dagens runda, jag är ute och springer i djupt vatten. =)

Löprundan på lördagar försöker jag få till varje vecka, det är härligt att springa i skogen. Ofta har jag väldigt många tankar och händelser jag bearbetar när jag springer och det känns som man tänker extra bra och blir extra kreativ under löpturen.

Medan jag sprang kom jag att tänka på en lustig sak, för några år sedan frågade mig min fru vad jag skulle göra om jag skulle sluta jobba. Mitt svar då var att jag skulle spela dataspel på heltid. Ja, jag har varit en inbiten spelnörd. Jag skrattade lite för mig själv där i skogen när jag tänkte på mitt svar och mina planer då. Kan tilläggas att min fru inte var det minsta imponerad över mitt svar.

Jag sprang vidare och funderade på ett svar idag på samma fråga. Utan att analysera frågan djupare kom jag fram till att jag skulle vilja lägga väldigt mycket mer tid på träningen och att jag gillar att skriva om aktier och liknande och skulle lägga mer tid på det.

Jag har många strängar på min lyra, jag har ett arbete jag gillar, jag är även egenföretagare och småbarnsförälder. Det är inte alltid tiden räcker till allt och på sistone är det träningen främst som fått stryka på foten.

Nog om min löptur!

Igår ökade jag i Xact OMXSB Utd  ETF:en som betalar utdelning. Jag tog in en initial post i början på veckan och ökade alltså på igår. Mina planer den närmsta tiden är att öka i HCP och Johnson & Johnson om de håller sig kring nuvarande nivåer. Jag är även lockad att öka i svenska preffar, får se vad pengarna räcker till nu i november. I december blir det sannolikt mer svenska preffar i alla fall.

Så här ser fördelningen ut i portföljen nu. Sektorer jag vill ha en högre viktning i på lång sikt är hälsovård, industri och index. Hälsovård är det via ökning i Johnson & Johnson medan jag inom industri kan tänka mig en del andra placeringar utöver att öka i Atlas Copco. En jag tycker ser intressant ut är tex ABB, ett bolag med intressant inriktning och fin historik med fokus på stadigt stigande utdelning.

Fixed income väger ganska tungt men jag har inte nått "taket" för vad jag kan tänka mig. Nu när investerares avkastningskrav är sänkta i spåren av den låga räntan tror jag att fixed income kring 7-8% kommer stå sig väldigt bra jämförelsevis. De ger mig ett mycket fint kassaflöde av utdelningar att göra nya investeringar med. Extra passande när börsen backar och går mot lägre värdering, då tar jag mitt kassaflöde och köper mer aktier vecka efter vecka. Det är en styrka och något jag verkligen uppskattar att jag nästan alltid har möjlighet att köpa tack vare mitt starka kassaflöde.

Vissa månader är starkare än andra för min portfölj och kassaflödet. December är ihop med september mina svagaste månader men även då tickar det in pengar som jag kan investera i mer värdepapper. Då jag har en del svenska bolag är naturligtvis den starkaste utdelningsperioden på våren.

7 kommentarer:

 1. Både HCP och J%J ligger på höga kurser. J%J har rätt höga nyckeltal. Vore bättre att invänta en större nedgång för att komma in billigare, tycker du inte det?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  JNJ är förhållandevis väldigt billig och handlas till ca p/e 15 på innevarande års prognos.
  HCP har backat ordentligt och handlas till nära 7% direktavkastning.

  Jag förstår inte vilka kurser och nyckeltal du tittar på.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Tjena Petrusko!
  Intressant med diagram där man kan se dina utdelningar fördelade över året.
  Försöker också få ett bra kassaflöde genom att addera preffar och amerikanska bolag som delar ut kvartalsvis.
  Vilka amerikanska bolag tycker du är rimligt värderade nu? Funderar främst kring Wal Mart, P&G och J&J.

  SvaraRadera
 4. Du verkar att hålla ett riktigt bra tempo av löpfilmen att döma ;-).
  Keep up the good work i löpspåret & i bloggen!

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
 5. Hej igen petrusko. J&J är på en hög kurs nu, stigit mycket senaste tre åren. Ur datan som jag hämtat är PE på nästan 20 och PS är 4. För högt för min smak åtminstone. Tror jag går in när kursen är lägre och lägre värderat.

  SvaraRadera
 6. Skulle vara intressant att få en bild av hur stor andel av dina köp som kommer från nytt sparande (från tex lönen) resp från utdelning på befintligt innehav.

  SvaraRadera