Transportstyrelsen och besiktning. Opus och Besikta (Volati)

Transportstyrelsen som på uppdrag av näringsdepartementet gjort en utredning om besiktningsperioden meddelade idag att de rekommenderar glesare besiktningsintervall. Opus som är ett noterat bolag med främsta verksamhet bilbesiktning backade cirka 15% idag.

Jag intresserar mig föga för Opus men besiktning intresserar mig då Volati äger Besikta och det är dessutom deras viktigaste intäktskälla. Jag äger Volati preferensaktie och med dagens besked tycker jag att risken ökat något i Volati vilket betyder att en preferensaktie skall handlas till högre direktavkastning. Nedgången i Opus hintar ju vad marknaden tror att förslaget innebär för branschen. Det är flera år kvar innan förslaget eventuellt blir verklighet och till dess kommer vi kunna läsa på oss mer. Jag räknar med att Volati bjuder på utförlig info och tankar kring det hela som senast i sin Årsredovisning.

Med detta sagt tror jag inte på undergången för Volati, jag ökade faktiskt till och med mitt innehav idag på 97,5 kronor som jag tycker är i överkant av vad man bör betala för preffen. Nu precis innan utdelning tycker jag 95-96 kronor är nice price och omedelbart efter X-date i början november är 94 kronor nice.

På fredag nästa vecka (6/11) släpper Volati sin 9-mån rapport och jag ser fram emot att läsa den, kolla hur det går för bolagen och att kassaflödet fortsatt ser vettigt ut. Det är högre risk i denna preff än tex bostadsbolagspreffar men det får man ju betalt för i form av den högre direktavkastningen. På kurs 97,5 kronor som jag pyntade idag är direktavkastningen 8,2%

Länk till Volatis Investor Relations sida: http://www.volati.se/sv/finansiell-information.aspx

4/11 är X-date och Volati preferens handlas således utan rätt till utdelning då. 10/11 väntas utdelningen dimpa in på depån.

3 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko!
  Jag har en fråga om om man köper volati pref för under inlösen. Vad finns det för risk då?
  Mvh//Marcus

  SvaraRadera
 2. Hej Marcus,
  Risken i en preff är i första hand bolagets betalningsförmåga. Om de ställer in utdelningen kommer preffen bli näst in till värdelös och strax därefter är det förmodligen konkurs för bolaget eftersom de inte ställer in utdelningen om de inte står inför ruinens brant.

  Risken i Volati är hög, de har inte fantastiska finanser och om deras kassaflöde skulle försämras väsentligt är de riktigt illa ute.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Okej då hänger jag med.
  Tack för svar och keep up the good work

  SvaraRadera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...