tisdag, augusti 11, 2015

Lägre risk med indexinvestering

Jag har tidigare skrivit om att det är få placerare som slår index på lång sikt och bara det är en anledning att spara i index. En trevlig aspekt i indexinvestering är att dåliga bolag sållas bort per automatik. Bolag som presterar dåligt och rasar i värde tas bort ur indexet och byts ut av fonden. Man kan argumentera emot detta och säga att man via indexinvesteringar kan bli exponerad i dåliga bolag men det positiva väger upp det. När vissa bolag går dåligt går andra bra och index är just ett snitt av detta. Nåväl, risken för tråkigheter är liten då indexet utgörs av de största och mest omsatta bolagen.
Bland topp tio största innehav finns bla:

Hennes & Mauritz
Handelsbanken
Assa Abloy
Atlas Copco
Investor

Via investering i index har man diversifierat bort bolagsrisk och man får en avkastning i linje med index (som så många underpresterar mot). Man behöver aldrig fundera kring tajming, det är alltid rätt att äga index på lång sikt. Man behöver inte fundera kring kvartalsrapporter, pressmeddelanden, dåliga nyheter, bra nyheter... En indexinvestering är bekymmersfritt.

Sparande i index är ett mycket smart val och min favorit är den börshandlade fonden: Xact OMXSB Utd. Den följer OMXSB indexet och har ca 80-100 innehav. Avgiften är rimliga 0,15%. Nu till det riktigt fina: den betalar utdelning, en gång per år med x-date och pay-date i juni. Direktavkastningen brukar vara ca 3-4%.

Jag har tittat på den här länge nu och är mycket lockad att placera i den. Den skulle passa bra i min portfölj och sänka risken samt ge en god avkastning. Det drar ihop sig till ett initialt köp; jag planerar att köpa ett antal gånger när jag väl kommer igång för att vikta upp den till en meningsfull andel av portföljen. Åtminstone 2% tänker jag nog men det är ingen brådska att nå upp till en viss viktning.

Jag kommer genast känna mig ett snäpp smartare när jag har tagit in denna i portföljen; Kom ihåg: placering i index är smart!

Xact OMXSB Utd är alltså en börshandlad fond eller ETF som de också kallas från engelskans Exchange Traded Fund. De handlas över börsen precis som aktier och man betalar courtage vid köp sälj till sin mäklare precis som för aktier.
Utgivare av fonden är Handelsbanken, tryggt!

Länk till Xact OMXSB Utd hos Avanza

Det här är den enda svenska indexfonden som betalar utdelning cash och visst låter det nice att kunna investera i index och luta sig tillbaka och få pengar i näven år ut och in utan att göra något. Under 2015 betalade fonden 17,65 kronor i utdelning i juni och nästa sommar kan man anta att den blir lite högre än så, antaget att bolagen i index höjer utdelningen men det pekar prognoserna på.

Testa Dagens Industri i en månad för bara 79 kronor!

11 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko!
  Gillar verkligen dina ideer och jag har också blivit frälst på utdelningsinvesteringar, mycket tack vare dig. Stort tack för alla dina inlägg!
  Jag förstår dock inte riktigt var fördelen finns med denna fond jmfrt med avanza zero eller nordnets superfond? Du har ju utdelning där också som automatiskt återinvesteras i fonden och vill du ha ut pengar regelbundet en gång per år är det bara att casha ut själv. Dessutom är avgiften noll för dessa fonder, allltså lite bättre än 0.15%.. Har jag missat ngt väsentligt? Ligger fördelen i att det är en ETF eller är bolagen som indexet följer bättre än gratisalternativens?

  Som sagt, stort tack för allt arbete du lägger ner och för alla fina investeringstips.

  mvh
  Mats.

  SvaraRadera
 2. Tidigare i år jämförde jag Xact OMXSB Utd med SPP Aktiefond Sverige (de största innehaven i dem är samma), och vill minnas att den senare med något enstaka undantag rent historiskt gått lite bättre trots en lite högre förvaltningsavgift. Jag förstår att utdelningar är kul att få, men ju fler gånger man köper andelar i Xact OMXSB Utd desto större blir ju skillnaden avseende avkastning på grund av man betalar courtage vid varje köp. Min slutsats var att ska man bara köpa en gång är Xact OMXSB Utd ett roligare val, men ska man köpa flera gånger är SPP Aktiefond Sverige ett bättre val.

  PS
  Du skrev om Xact OMXSB Utd i inlägget "Indexsparande för dig som gillar utdelningar" men sifforna i tabellen hamnade då lite fel.

  Mvh / Nemo

  SvaraRadera
 3. Tjena Mats,
  Tack för din kommentar och kul att du blivit frälst på utdelningsinvesteringar =)
  För många är gratisfonder som Avanza Zero ett utmärkt val. Avanza Zero följer OMX30 som innehåller de 30 största bolagen medan den här ETF:en följer ett mycket bredare index. Man är begränsad att köpa för max 25.000 kr åt gången i Avanza Zero medan man i Xact OMXSB Utd kan köpa för nästan obegränsat belopp. Avanza Zero kan man inte sälja eller köpa på ett ögonblick utan det tar en halv till en bankdag att få avslut till en kurs man ej vet på förhand. Denna ETF handlar man över börsen och får avslut direkt.

  Detta är några skillnader mellan gratis fonden Avanza Zero och ETF:en Xact OMXSB Utd.
  Utöver detta kan placerare ha många olika anledningar att välja just Xact OMXSB Utd framför Avanza Zero.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Oj, det var då mycket reklam..

  SvaraRadera
 5. Jag gillar också den etf:n. Önskar det fanns fler.  SvaraRadera
 6. Jag har alltid funderat på och förundrats av definitionen låg risk när det gäller fonder. En indexfond som rasar 40 % för att index går ner 40 % är en lågriskfond. Kanske är det så att det är en fond med enbart aktier som årligen höjer utdelningen som är den verkliga lågriskfonden, eller är det bara jag??

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym,
  Om man jämför med ETF:en NOBL som bara innehåller Dividend Aristocrats som höjt utdelningen i minst 25 år i följd så känns ju den senare tryggare bortsett från valutarisk.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej

  Denna etf verkar rätt lockande. Dock försvann mitt intresse att månadsspara i denna då courtaget är 19kr hos Avanza.....annars hade det varit lockande.

  /A

  SvaraRadera
 9. Hej A,
  ja, det är lite surt att man behöver komma upp kring 8000 kr per köp för att hålla nere courtaget hos Avanza. Hos Nordnet är dock courtaget för denna ETF endast 1 krona.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Gillar idéen med denna ETF men tycker att det blir dyrt med courtage + spreaden som är relativt hög. Hur ser du på spreaden? Mvh P

  SvaraRadera
 11. Hej P,
  Spreaden är jag ej orolig över. När jag köper gör jag det för att behålla länge, då har spreaden ingen som helst betydelse. Vill man dagshandla har den betydelse.

  Beträffande courtaget är det bäst att handla för belopp så man kommer över gränsen för minicourtage. Har man tex Avanza Mini så behöver man köpa för minst 7600 kronor för att inte hamna över 0,25% courtage.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera