måndag, augusti 10, 2015

Faxander lämnar Sandvik som gör superrekrytering

Idag meddelade Sandvik att Olof Faxander, VD sedan 2011 lämnar bolaget per dagens datum. Denna info kom på eftermiddagen men redan kring lunch spreds rykte om den här nyheten vilket orsakade en kraftig uppgång i Sandvik-aktien på närmare 4% innan den handelsstoppades.

Jag har genom åren hört många aktieägare och insatta som varit klart negativa till Faxander och hans insatser. I pressmeddelandet som idag skickades ut lyfter bolaget fram den dåliga kursutvecklingen under Faxanders tid som VD. Aktiens utveckling på nyheten bekräftar ett brett missnöje kring Faxander och tro på den nya VDn.

Sandviks styrelseordförande, Johan Molin har gjort en riktig superrekrytering;
Björn Rosengren, idag koncernchef på Wärtsilä Corporation, kommer att efterträda Olof Faxander från och med den 1 november 2015. Rosengren är 56 år och har varit VD och koncernchef på Wärtsilä Corporation sedan september 2011. Tidigare har han arbetat inom Atlas Copco, sammantaget i cirka 13 år.

Mycket positiva nyheter för Sandvikaktien och för petruskoportföljen...!? Jag äger inga Sandvik direkt men äger den via Industrivärden som är största ägare i Sandvik med ca 12% av röster och kapital. Sandvik utgör ca 15% av Industrivärdens portfölj.

Imorgon tisdag kl 09:00 håller Sandvik presskonferens med anledning av nyheten om VD-byte. Deltar gör bla Johan Molin och Björn Rosengren.

Mer info om Sandvik hos Avanza

3 kommentarer:

 1. Äntligen med Gert Fylking-stämma!

  Kvällens största dilemma har varit om vi skulle knäcka en eller två flaskor skumpa.
  En för Faxanders avgång var rätt självklar men rekryteringen av Rosengren är inte dum den heller.

  Då Investor är storägare i Wärtsilä så blir det en intressant maktkamp mellan Wallenbergarna och Lundbergs..

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
 2. Har lite dålig koll men inte är det väl Björn "sista-sovjetstaten" Rosengren, telia-gubben? Har svårt att se att det skulle vara en superrekrytering isåfall.

  SvaraRadera
 3. Haha, nej inte samma gubbe. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera