Sluta spekulera börja investera!

För väldigt många är tyvärr börsen ett spel, framförallt för män. Vi män tror vi är bättre än marknaden och ofta är vi lyckligt ovetande om hur fel vi har. Aktier köps på ren chansning och hopp om fantastisk framgång. Aktier köps utan förståelse eller kunskap om bolaget och dess verksamhet.
Det är nog vanligt med bortförklaringar som, ja men det är så lite pengar, det är värt en chans, gör inget om det går åt skogen...  Och liknande.
Börsen har gått starkt sedan finanskrisen och nästan allt har gått upp. Det har nästan varit svårt att misslyckats, även en idiot har presterat ok. Men ni har väl hört: En idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar. 

Färre än 1 av 10 lyckas prestera bättre än index och det gäller bland proffsen så det är enkelt att dra slutsatser om svennebanan har bättre eller sämre chans än så....

För den som är villig att tänka om kan det göra en enorm skillnad!
Om man istället byter tankesätt och investerar i bolag/börsen på lång sikt är man på väg mot framgång, allra bäst är billiga indexinvesteringar som indexfonder eller de stora investmentbolagen. Index har historiskt gett kring 10% årlig avkastning och på många års sikt kan den nog göra det även framledes.

Om du sparar 2000 kronor per månad med 10% ränta per år har du efter 10 år nästan 400.000 kronor! Känn på den lite, 400 tusen är mycket pengar. Är du tex 55 år så är 400k en rejäl extra slant vid pension. Man kan köpa en sommarstuga för de pengarna, en sprakans ny fin bil eller ännu bättre: en väldans massa aktier/fonder!

Har du mer tid blir det snabbt mycket mer pengar. Om man istället sparar 20 år bli inte beloppet det dubbla, tack vare ränta på ränta blir det ca 1 miljon kronor mer! cirka 1.400.000 kronor blir det efter 20 år. Inte fy skam, och det fina är att väldigt många har möjlighet att sätta undan 2000 kronor per månad.

Tänker du nu att äh det där gäller inte mig, jag slår lätt börsen; då är du sannolikt en förlorare om 10 år.

En fräsig indexinvestering jag gillar är ETF:en Xact OMXSB Utd, enda svenska indexinvesteringen som betalar utdelning. Mer info i mitt blogginlägg om den: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/indexsparande-for-dig-som-gillar.html

17 kommentarer:

 1. Varför köper inte du enbart indexfonder då?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Därför min målsättning är inte att slå index över tid eller nå ett visst belopp om ett antal år. Min strategi är att få utdelning från mitt kapital nu. Teoretiskt skall jag med min strategi prestera sämre än index på sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Finns ju annars ETF:en XACT OMXSB Utd
  http://www.xact.se/etf-utbud/Aktiemarknad/XACT-OMXSB/
  Ger ca 4% utdelning (OMX medel) med 0,15% avgift.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 4. Kloka ord! Jag kan inte annat än hålla med dig och själv blir jag allt mer förskräckt över utvecklingen. Jag hur allt fler män (de flesta spekulanter är nog män) tillskriver framgångar på marknaden, den egna kompetensen, bakslag tillskriver man däremot oförutsägbara faktorer, eller tom helt bortser från. Dessa män tycker att aktier ska vara kul, och man söker efter det där underanalyserade och missförstådda bolaget, i länder allt längre bort, med verksamheter och affärskultur man inte begriper. Många av dess män har dessutom skaffat sig en svans, med följare som begriper ännu mindre.

  Jag tror precis som du att de flesta skulle ha mycket att vinna på att köpa indexprodukter, i stället för att spekulera i egyptisk jästförädling, norska småbolag eller vad som nu är på tapeten.

  Investeringar kräver tålamod, och det är främst tiden som ska göra jobbet och då är ju index ett bra alternativ, och varför ska man egentligen ens försöka slå marknaden?

  //Stavros en tvättäkta ”Svennebanan”.

  SvaraRadera
 5. När jag läser hos Avanza är de populäraste aktierna idag H&M, Investor och Ericsson. De populäraste utländska är Apple, Novo Nordisk och Fortum. Om tio år är det sannolikt helt andra aktier som gäller. Därför är indexinvesteringar något att fundera över. Men för många som satsar på aktier är det tyvärr lite svårt att förstå vilken betydelse indexfonder kan ha på sikt.

  SvaraRadera
 6. Hej

  Har läst alla möjliga bloggar både amerikanska och svenska och slutat alltid att jag föredrar din och dividend mantra allra bäst.
  Men skulle vilja ha ett tips från dig.
  Har 500k som jag inte kommer ha användning för och vill börja min utdelningporfölj med.
  Har hittills investerat 100k av dom månadsvis i stabila utdelningsaktier, nu till frågan ska man fortsätta men 10k i månaden eller alternativ summa eller gå in med hela summan nu och möjligtvis spara 70-100k som en krigskassa?

  Tack på förhand

  SvaraRadera
 7. Det är lustigt är att efter allt man läst, så kan man alltså konstatera att den bästa strategin -- är att inte göra någonting alls.

  Jag månadssparar personligen (något motvilligt) i följande fonder:
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Nordnet Superfonden Norge
  Nordnet Superfonden Danmark
  Nordnet Superfonden Sverige
  Nordnet Superfonden Finland
  Swedbank Indexfond Asien
  Swedbank Indexfond Europa
  Swedbank Indexfond USA

  Jag har i princip exponering mot hela "den globala ekonomin".
  Skulle alla dessa fonder gå åt helvete, then god help us all...

  SvaraRadera
 8. Du hittar knappast en sommarstuga för 400.000 kr, såvida du inte nöjer dig med ett halvruttet torp med stora renoveringsbehov i obygden.

  Vill du ha ett hyfsat fräscht hus, behöver inte vara så stort, i södra halvan av Sverige, gångavstånd till badsjö/havet, fin utsikt (=ej mitt i skogen) så får du räkna med upp mot 1 miljon idag. Eller någonstans mellan 700 Tkr till 1.5 Mkr.

  SvaraRadera
 9. Tänkvärt inlägg! Vill tacka för en bra blogg, är hyfsat ny på detta med aktier & fonder men lär mig massor här på bloggen! /Lovisa

  SvaraRadera
 10. Tack för alla goa kommentarer.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Hej anonym med 500k.
  I ditt case du beskriver skulle jag satsa på månadsspar. Köpa under ett par år blir nog kalasbra. Då får du ett fint snitt och minimerar risken att komma in "snett".

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hej Jonathan,
  Du har en bra strategi och fina indexfonder. Det kommer bli superbra på lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Jag kan ärligt talat erkänna att jag känner igen mitt "gamla jag" i det du skriver. Nu har jag skådat ljuset och försöker mig på en långsiktig investerande med mycket mindre risk.

  Tack för en otroligt bra blogg!

  SvaraRadera
 14. Hur tänker du kring Fortums rapport idag? Kommer du sälja något nu?

  SvaraRadera
 15. Hej Anonym,
  Fortum kommer kämpa med låga elpriser till åtminstone 2018. Någon gång efter det kommer priserna stiga i spåren av att kärnkraft läggs ned. Dagens rapport var sämre än väntat men förändrar inte min syn på Fortum. Jag tror de kommer betala en god utdelning i många år framöver.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. Tjatjatja Petrusko!

  Jag tänkte under början av 2015 att börja investera i ETF-fonder och läste om lite olika och fastnade för GlobalX, SPFF och SDIV (som jag skapade ett KF-konto för). Jag började köpa månadsvis i februari månad men ser att utdelningarna som trillar in inte täcker för kursnedgången.

  Jag har för mig att jag läste om att ETFer inte är lika attraktiva som sparform om räntan går upp och det känns som att det är på gång.

  Som regel tänkte jag att inte investera mer än 1/3- del av det samlade kapitalet ur portföljen men slutade med de regelbundna köpen redan före sommaren.

  Hur ser du på kursnedgången från dessa två ETFer och när (om någonsin) tror du de kommer börja öka i värde igen, för som det ser ut nu har jag under året som gått endast förlorat på att handla dessa två.

  Tacksam för tips och svar :)

  /Simon

  SvaraRadera
 17. Hej igen Simon,
  jag svarade precis på din liknande fråga på ett annat inlägg.

  Beträffande att ETF:er inte skulle vara attraktiva om räntan går upp är inte korrekt. En ETF är en börshandlad fond som kan innehålla nästan vad som helst, den kan innehålla ren exponering i guld eller vara en ren indexfond för tex svenska OMXSB-index, ja det finns tusentals varianter. En ETF värderas och fluktuerar i pris beroende på vad den innehåller.

  Det låter som du kanske tänker på REITs, en vanlig bolagsform för fastighetsbolag i USA, de påverkas negativt av högre ränta då de av investerare ses som ett alternativ till obligationer. Får man högre ränta på obligationer måste alternativet också ge högre avkastning för att vara intressant... Högre direktavkastning betyder lägre aktiekurs.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...