Pimco Corporate & Income Strategy Fund, PCN


En ETF med fokus på företagsobligationer. Den gavs ut år 2001 och har stadigt pyntat utdelning sedan dess. Utdelningen har höjts lite över åren men aldrig sänkts!
Något jag gillar med denna är att den har ett NAV* i linje med eller större än det vid utgivandet. Väldigt många liknande ETF:er har ett betydligt lägre NAV än utgivandet vilket betyder att värdet på tillgångarna är lägre än vid starten av verksamheten/fonden.

NAV vid start var $15 och det ligger ungefär där även idag, $15,09 per 31/5 2015.
Fonden är måttligt belånad jämfört med många andra liknande, de har en gearing på ca 22,5%.
Direktavkastningen är ca 9% och utdelningen betalas månadsvis.
De fem största innehaven väger tillsammans ca 12% och inget innehav väger 3% eller mer.
Avgiften i fonden är jämfört med liknande fonder relativt låg på 1,09%

Den här ETF:en har backat en del på sistone och är nu på nivåer jag förmodligen inte kan motstå. Lång och bra utdelningshistorik, handlas ej till premium, ursprungligt NAV intakt, fet direktavkastning, god riskspridning... Jag gillar denna!

Tickern är PCN och det är bäst att använda den när man söker efter fonden då det finns flera från Pimco som heter nästan likadant.

Länk till PCN hos Morningstar: http://www.morningstar.com/cefs/XNYS/PCN/quote.html

Obs: Bry er inte om det där "spread" som Avanza uppger, det ser ibland knasigt ut hos Avanza men det stämmer ej och är inte relevant heller.

*NAV står för Net Asset Value och är samma sak som Substansvärde som vi brukar prata om för investmentbolag. Värdet på alla tillgångar i fonden (minus skulder).

26 kommentarer:

 1. Hur ser du att denna kommer att stå sig vid kommande amerikanska räntehöjningar?

  SvaraRadera
 2. Hej triathlon,
  För några år sedan var räntan betydligt högre och då handlades denna till högre kurs än idag. Ser man på kursdagrammet sedan start har den varit mycket stabil i pris och det är bara vid finanskrisen den droppat rejält, likt allt annat.

  Titta på kursdiagram över tio år och avgör om det här är något som passar dig. För min egen del är det viktiga att utdelningarna stadigt tickar in. Kursen från en dag till en annan är mindre viktig. När jag köper denna gör jag det på mycket lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Hur betalas avgiften. Dras det av på utdelningen?

  Anders

  SvaraRadera
 4. Hej Anders,
  Avgiften dras löpande och är inte något som går att tajma eller påverka. Man märker ej när den dras, det är inbakat i prestationen av fonden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej igen,
  Du skrev att man inte ska bry sig om spreaden. Hur fungerar spreaden? Är det en market maker man ser i Avanzas spread? Om man köper för ett större belopp finns det då risk att man blir inlåst?
  Ursäkta min okunnighet kring dessa amerikanska instrument.

  SvaraRadera
 6. Sen 2010 så ser de ju också ut att ha gett en ganska generös extrautdelning kring årsskiftet. Ingen man ska gå på kanske, men det är ju en fin bonus! Som mest 0,95$ vid årsskiftet 2013-2014.

  // Jonas

  SvaraRadera
 7. Hej Triathlon,
  Spread är skillnaden mellan köp och säljkurs. Den infon är felaktig för amerikanska ETF:er allt som oftast på Avanzas sajt. Att köpa amerikanska ETF:er är precis som att köpa aktier.
  Och nej i de flesta fallen är det inte en MM du gör affärer med.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej Jonas,
  KOrrekt. Jag har inte räknat med utdelning från capital apreciation som sker vid årsskiftet. Om jag tolkar saker och ting är det en slant uppbuffrad inför kommande årsskifte så om det inte bränns av blir det en extrautdelning även i år.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Vet du några bra månad/kvartals utdelare som är i NOK eller EURO? Har för många i USD och CAD just nu. Mvh

  SvaraRadera
 10. Hej Anonym,
  Placeringar i Euro och NOK är inte något jag spanar efter vanligtvis men Statoil pyntar kvartalsvis och det kanske kan vara något att spana på.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Hej,
  En liten fråga, varför köpte du PMF (som du skrev i inlägget innan) och inte denna med högre direktavkastning? Är municipal bonds väsentligt lägre risk än företagsobligationerna i denna?

  Mvh K

  SvaraRadera
 12. Hej petrusko,
  Förlåt men nu blir jag lite förvirrad. Jag trodde att PMF hade lägre risk än PCN.
  Direktavkastningen är ju lägre på PMF också.
  Förklara gärna om jag har fattat detta fel.
  Mvh Lennart

  SvaraRadera
 13. Oj oj vad tokigt det blev i mitt svar. PMF har betydligt lägre risk än PCN menar jag. Ska kolla om jag kan redigera mitt heltokiga svar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Jag mixade ihop de två tickersarna i ett tidigare svar varpå budskapet blev helt felaktigt. Jag har raderat det svaret och postar härmed samma fast där jag korrigerat mitt typo.

  Hej K,
  Oklart om man kan säga att Municipal Bonds generellt sett är lägre risk. Tittar vi specifikt på de här båda så är det så att PMF investerar i Municpal bonds med investment grade rating medan PCN investerar i företagsobligationer ända ner till CCC (max 20% får ha så låg rating).

  Ja, PMF har betydligt lägre risk än PCN. Jag föredrar att äga fixed income av olika riskklass, tex äger jag Ratos pref som har mycket låg risk och "bara" dryga 5% direktavkastning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Hej!

  Jag ska börja köpa in mig i PCN för att få fina utdelningar på lång sikt, vad jag tänker på är det här med beskattning.
  Jag tänker köpa i min kapitalförsäkring, jag har läst tidigare om det här med bolån osv. Jag är student och är helt skuldfri, finns det något belopp jag bör akta mig för att överstiga framöver eller hur ska jag tänka?

  Hälsningar,
  Richard

  SvaraRadera
 16. Tjena Richard,
  PCN är bäst i en KF. 15% utländsk källskatt kommer dras på utdelningarna men dessa pengar får du i retur om du har dem hos Avanza eller Nordnet.

  Inga belopp du behöver passa dig för i en KF. Kör hårt!

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. Hej!

  Tack för fin ananlys!
  Har du någon länk till hur utdelningshistoriken sätt ut? Kan inte hitta det någonstans.

  /Michael

  SvaraRadera
 18. Hej Michael,
  här är länk till historik sedan fondens begynnelse: http://www.nasdaq.com/symbol/pcn/dividend-history

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 19. Hej Petrusko!

  Tack för en bra blogg.

  Tänkte bara kolla med dig, fick en väldigt liten utdelning av denna precis.

  har du sänkt utdelningen kraftigt eller var det någon form av extra utdelning?

  Kollar jag på morningstar verkar det som det förra året inte delades ut något i Januari, stämmer det? Och i så fall varför är det så?
  Utan verkar som det lämnas 2 utdelningar i December? En "vanlig" och en lite mindre.

  Tack på förhand

  SvaraRadera
 20. Tjena,
  Det är en bonusutdelning och den var pytteliten, $0,02 har jag för mig. Ordinarie utdelning för dec har man fått sedan tidigare och januaris utdelning kommer inom kort. Den har pay date 4/1 men det tar ju några dagar extra för oss i Sverige att få in pengarna på depån.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 21. Hej,

  Tack för en bra blogg!

  Du skrev tidigare att "PCN är bäst i en KF. 15% utländsk källskatt kommer dras på utdelningarna men dessa pengar får du i retur om du har dem hos Avanza eller Nordnet."

  Hur fungerar det om jag köper PCN till en depå hos t.ex. SEB?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 22. Jag undrar lite över din syn på PCN nu när det ser ut som att räntan kommer stiga i USA?

  SvaraRadera
 23. Hej Tor,
  Den har fladdrat lite i kurs på sistone i spåren av förändrad räntebana. Jag är dock långsiktig i PCN och den har överlevt med oförändrad utdelning 4 presidentval och både hög och låg ränta.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 24. Tack! Då resonerar vi på samma sätt. Den höga dollarn gör dock att jag inte ökar på för tillfället.

  SvaraRadera
 25. Hej. Spännande läsning. Jag har kikat lite på Pimco. Men har svårt att greppa nedsidorna mellan de olika fonderna.
  Vad är riskfaktorn för Pimco High income fund PHK, jämfört med den du diskuterat ovan, PCN? Avkastningen är avsevärt högre, vilket kan förblinda en, gällande nedsidorna, men den ser stabil ut historiskt sett?
  Tack för spännande blogg & trevlig läsning. Det ger inspiration, driv & målmedvetenhet framåt.
  Med vänlig hälsning, Ola

  SvaraRadera
 26. Hej Petrusko,
  Tack för en intressant blogg!

  Vet inte om du får notiser om kommentarer i såhär gamla inlägg men jag chansar;
  Jag köpte PCn häromdagen, därefter har den sjunkit ordentligt. Är det pga FED snack/åtgärder eller har det varit utdelning (som jag a. inte hittar någon information om eller b. inte tagit del av)?

  Kanske du vet?=)

  Tack
  Per

  SvaraRadera

Apropå fantastiska bolag

  Häromdagen skrev jag om att Warren Buffett gärna köper fantastiska bolag till ett okej pris. Just så gjorde jag precis när jag ökade mitt ...