SRET, Global X Superdividend REIT


Det här är en helt nystartad ETF som började handlas lite tidigare i år. Jag hade stora förhoppningar på den då jag verkligen gillar REITs generellt. Jag har kollat lite närmre på den nu och vissa "stats" gillar jag medan en sak får mig att rata den.

Direktavkastningen är ca 6,9% och utdelningen betalas månadsvis. So far so good! Fonden har 30 stycken olika innehav och nu börjar vi närma oss det jag inte gillar. Det är så att det finns olika sorters REITs, de som äger fastigheter och de som äger låneportföljer. De kallas ibland även eREIT respektive mREIT. E för Equity och m för Mortgage. Som ni kanske gissat är det de som sysslar med låneportföljer/mortgage REITs som jag inte gillar då det är en riskabel verksamhet.

SRET äger mängder med mortgage REITs och det är för risky. Dessutom ser jag inga av de riktigt högkvalitativa eREITsen i innehavslistan utan det verkar som de satsat hårt på hög yield och längre ut på riskskalan.

Jag passar på SRET. Synd, jag hoppades verkligen på denna. Ett mycket tilltalande koncept men det blev inte som jag tänkt mig.

4 kommentarer:

  1. Jag tar på mig dumstruten och erkänner att jag inte förstår. Vad är skillnaden på e- och m-?
    Mortgage betyder väl lån ungefär. Är e-REITs obelånade då? Låter osannolikt med ett fastighetsbolag som är obelånat...

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    Bra att du frågar. Nej det är inte betydelsen av det.

    eREITs äger fastigheter som de tjänar pengar på.

    mREITs äger låneportföljer som de tjänar pengar på. Låneportföljer säljs och köps i USA. De packas om och säljs på nytt. Inte helt sällan innehåller de mkt riskabla lån.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hej
    är intresserad av en el två utdelande aktier typ de Marcus H skriver om som han nu köpt och du kommenterat ;-)

    Vill ej ha högrisk utan utdelande kvartalsvis som sv preffar el mänadsutdelning. Ärnu snart pensionär och ser det som tillskott till pensionen.
    Innehar Akelius, Balder, Hemfosa. Klövern och Victoria Parks preffar samtliga köpta till emmeteringspriset.
    Har du ngr bra förslag ?
    Tacksam för svar

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym,
    Amerikanska ETF:er handlas i dollar och på kort sikt är valutan en risk men om man tänker att du skall behålla placeringen på många års sikt behöver man inte lägga så stor vikt i dollarn/valutan.

    SPFF är en ETF som både jag och Marcus Hernhag äger. Den äger enbart preferensaktier och delar ut varje månad. Utdelningen är cirka 6,7% och är ganska pålitlig då den backas upp av deras innehav i preferensaktier (som inte sänker utdelningen). SPFF är tickern och ETF:en heter "Global X SuperIncome Preferred ETF".

    Den kan vara värd att titta närmre på.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...