HCP bra bolag har sina skavanker också

HCP är en amerikansk REIT som jag äger sedan tidigare. De äger vårdfastigheter som sjukhus, äldreboende, vårdcentraler osv. De har en mycket imponerande historik med utdelningshöjningar varje år i ca 30 år på raken.

På senare tid har det dock varit en del negativa nyheter kring bolaget och det rör en av deras hyresgäster. Det är hyresgästen HCR som bjuder på tråkigheter. Dels hade de problem med kassaflödet vilket hotade deras möjligheter att pynta hyran till HCP. Detta har man hittat en lösning på och HCP steg på infon.

För några dagar sedan kom så nästa tråkighet kring HCR, Department of Justice drar dem inför rätta då de anser att HCR har fifflat med fakturering. De ska ha fakturerat ting/tjänster som vård/vårdrelaterat när det inte alls varit detta.

Det är alltså inte HCP som har fuffens för sig och problemen är inte i HCP men det blir deras problem av en anledning och den kommer vi till nu.
HCP har två stycken hyresgäster som utgör en väldigt stor del av intäkterna. Brookdale är en stor aktör och är partner till HCP i vissa projekt. Brookdale har jag överseende med då de inte är en vanlig hyresgäst utan en partner. HCR står för nästan 30% av intäkterna och det är ett risktagande jag egentligen inte gillar. Med senaste tidens problem kring HCR är det extra tydligt att man inte bör låta en hyresgäst stå för så här stor del av intäkterna. Av denna anledning, att de står för 30% av intäkterna till HCP så blir deras problem automatiskt HCPs problem också.

Fram till för några dagar sedan var jag inställd på att öka i HCP inom kort men nu skjuter jag på det. Jag är inte så värst orolig för HCP och utdelningen som är så viktig för mig men jag väljer att vänta tills läget klarnat. Kring årsskiftet och därefter kan jag tro att det dröjer innan jag tittar på att öka igen.

1 kommentar:

  1. Kan du inte skriva ett inlägg om hur du tänker kring dollarexponeringen när du köper USA-papper.

    Själv är jag inte intresserad av valutaspekulation och blir stressad när dollarn faller då jag har pengar i USA-Etfpreffar.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...