onsdag, mars 18, 2015

Utdelningstillväxt målsättning

I oktober 2014 antog jag ett långsiktigt mål om att uppnå minst 3% organisk utdelningstillväxt för min portfölj. Det är inget jättehögt mål men det är väl avvägt och passande för just min portfölj. Jag har en stor del fixed income med noll förväntad tillväxt. Detta drar ju naturligtvis ner potentialen samtidigt som det ger en stabil och hög direktavkastning. 3% per år räknar jag dessutom med att det på lång sikt i genomsnitt överträffar inflationen och således växer mitt kapital och min köpkraft i reala termer.

Vi går nu in i den tunga utdelningsperioden i Sverige och utdelningen för alla mina svenska innehav är presenterade. Jag har gjort en uträkning där jag jämför utdelningen vid årsskiftet vs utdelningen som nu är presenterad för mina innehav. Jag har räknat på oförändrad valuta på mina utländska innehav och jag har räknat på de utdelningar som nu är kända (även om jag vet att Realty Income kommer höja mer under året).

Med facit i hand konstaterar jag att jag med en liten marginal har klarat tillväxtmålet, exkluderat Fortums bonusutdelning i år är den organiska utdelningstillväxten i min portfölj 3,3%.
Jag räknar gärna exklusive bonusutdelning då det är jämförelsestörande. Nästa vår kommer jag räkna tillväxten utan bonusutdelning från Atlas, Fortum och Tele2.

Utan att göra någonting, genom att vara helt passiv, rullat tummarna i princip, så har alltså utdelningen från min portfölj ökat med 3,3%. Det är nice!

Inför nästa vår har jag laddat upp med några innehav jag ej hade 2014 som bör bidra positivt till utdelningstillväxten. Det är Atlas, Tele2 och Latour. Dessa kommer med största sannolikhet höja utdelningen alla tre. Jag planerar att öka i HCP som är en notorisk utdelningshöjare. Det ser lovande ut inför nästa vårs avstämning =)

För den som planerar att leva på utdelningar är det ett måste att ha koll på inflation och utdelningstillväxt. Har man tex ingen utdelningstillväxt alls så äter inflationen upp kapitalet och dess köpkraft bit för bit, år efter år räcker utdelningen till mindre och mindre mat och varor.

Några bra pålitliga utdelningshöjare:
Latour
Atlas Copco
Realty Income
HCP
AT&T

11 kommentarer:

 1. På tal om Fortum.. Vad är dina tankar ang nätförsäljningen? Det blir ju ett nytt bolag nu med tanke på stabilitet i intjäning och därmed förmåga att generera stabil utdelning.

  SvaraRadera
 2. Min syn på Fortum är oförändrad. Jag gillar verksamheten. Vi kommer behöva el även i framtiden. Jag är ej orolig för en instabil utdelning i Fortum. MEd instabil menar jag en jojoutdelning som går upp och ned från år till år. Jag tror de kommer ha en stabil utdelning på sikt baserat på sina nya förutsättningar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Har själv haft svårt att hitta ett värde för organisk utdelningstillväxt så jag höftade till med 6% vilket jag tyckte var lågt? Men nu när jag ser att du skriver 3% så undrar jag vad OMX har haft för utdelningstillväxt historiskt.

  SvaraRadera
 4. Som jag skriver så är min målsättning väl avvägd för just min portfölj.

  Att höfta till med 6% är inte värt något som ett mål om du inte har en bra anledning till just den procentsatsen. Ta reda på snittet för OMX och fundera fram ett rimligt mål för just din portfölj.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Enda anledningen jag tog 6 procent var för att få ett konservativt nummer. De senaste åren har jag snittat 9% organisk utd tillxäxt. Någon som vet var man hittar OMX statistik?

  SvaraRadera
 6. Tack en bra blogg. Om du vill ha utdelningstillväxt, kolla in SDYL.

  SvaraRadera
 7. Tjena anonym,
  Tack för tipset om SDYL, den har jag nog inte kollat på förut. Den kör med rejäl leverage på 2x. Lite väl aggressivt för min del tror jag.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Tja! Exemplarisk portfölj. Jag har hållt mig utanför preffar men tänkte lägga in en liten del av kakan. Kikade på ditt preff-inlägg som var mycket bra. Vilken preferensaktie anser du är köpvärd i dagsläget sett till inlösen? Tittade på Prime Living, men den känns lite riskfylld sett till direktavkastningen.

  Tacksam för svar!

  SvaraRadera
 9. Tjena,
  På nuvarande nivåer kring 340 kr gillar jag Klövern som har inlösen på 350 kr. Alla preffar är högt värderade och denna har en förhållandevis bra värdering.

  Det är troligt att Kungsleden ger ut preffar till sommaren. Direktavkastningen kommer med stor sannolikhet vara högre än den Klövern ger på 340 kr.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Finns det nån vettig sida du använder för att se utdelningstillväxt på bolag? Eller rotar du info lite varstans? :)

  SvaraRadera
 11. HEj Leif,
  för svenska bolag använder jag programmet Hitta Kursvinnare. Har man inte det kan man räkna via infon hos Avanza. Klicka på "Utförlig bolagsdata" och där ser man utdelningshistorik för ca 5 år.

  För amerikanska bolag räknar jag själv och hämtar infon från amerikanska nasdaqs sajt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera