Teckna Akelius Residential preferens

Igår meddelade Akelius att de avser emittera fler preferensaktier till ett värde om 1500 msek med möjlighet att utökas till 3000 msek. Aktien emitteras till 320 kr vilket är 20 kr mer än första emissionen men  en god bit under de knappa 360 kr som aktien nu handlas i. Utdelningen är 20 kr per år uppdelat på 5 kr per kvartal. Detta ger en direktavkastning om 6,25% (årlig effektiv direktavkastning  ca 6,4%) på emissionskursen.

Direktavkastningen är god och priset 320 kr är "bra" i förhållande till andra preffar men även i förhållande till att Akelius preff handlas strax under 360 kr i dagsläget.

Risk: Akelius äger i huvudsak bostadsfastigheter vilket ger ett mycket pålitligt och förutsägbart kassaflöde. Man har fokuserat på fastigheter i bra lägen och bostadsfastigheter med bra läge är en betydligt mindre riskfylld placering än tex lager eller kontorsfastigheter. Belåningsgraden är kring 60% och i tillägg till det finns det preferensaktier. Min bedömning är att Akelius pref har lägre risk än tex Klövern och Corem pref som har fastigheter som lager, kontor osv och har en belåningsgrad i häraden kring den Akelius har. Dessutom har Akelius en unik tillgång till kapital som övriga bolag saknar, Akelius bedriver inlåningsverksamhet via Akelius Spar. Detta är en styrka om det någon gång mot förmodan går trögt att skaffa kapital på annat håll. En bra fallskärm att ha om det skulle krisa. Mer info om Akelius inlåningsverksamhet i länken: http://www.akeliusspar.se/om-akelius-spar.asp

Jag har Akelius pref sedan den första emissionen och hade faktiskt långt gångna planer på att avyttra innehavet till förmån för fler TeliaSonera. Jag gör nu en kovändning och planerar teckna stort i Akelius preferens.

petrusko säger: teckna Akelius Residential preferens för 320 kr.


1 kommentar:

  1. Den förra preffen är nu nere på 337 kr. Den nya lär inte gå högre.

    SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...