tisdag, oktober 02, 2018

Xact OMXSB Utd byter namn och index


Den 10 oktober byter fonden namn till Xact Sverige samt till det nya indexet den kommer följa: SIX Sweden ESG Selection Index GI.

Det hela görs som ett led i Xact och handelsbankens fokus på hållbarhetsinriktade fonder och det är också grejen med det här indexet som fonden kommer följa. Så här skriver Xact om ändringen:

"Fonden kommer fortsatt investera i de mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen men byter till ett index som också innefattar särskilda hållbarhetskrav för de bolag som ingår i indexet. Kraven innebär dels att bolag med höga hållbarhetsbetyg ingår (väljs in) i indexet, dels att bolag som är involverade i verifierade kränkningar av internationella normer samt bolag som är verksamma inom kontroversiella sektorer inte får ingå (väljs bort). Detta medför inte någon övergripande förändring av fondens placeringsinriktning eller risknivå."

I samband med att förändringen träder i kraft den 10 oktober kommer nya produktblad osv publiceras på Xacts hemsida. Det här är ser ut att vara lika odramatiskt som bytet av index i fonden Xact Högutdelande där de gjorde samma uppdatering till ett hållbarhetsindex.

11 kommentarer:

 1. Nu var ju kanske inte indexbytet för fonden XACT Högutdelande odramatiskt då de precis efter bytet har gått från att ha kontinuerligt slagit index till att ha underpresterat index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Simon,
   Jo jag hävdar bestämt att indexbytet i xact högutdelande var odramatiskt. Detta då det nya indexet är väldigt likt det förra och presterar ungefär likadant. Jämförelser med helt andra index är något helt annat och har inget med indexbytet i fonden att göra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Från informationen om indexet:
  "Companies with a turnover exceeding 5% for production linked to the supply of Nuclear Power (including both direct power generation and the mining of Uranium) are also excluded."

  Varför är det så många idioter i finansvärlden som har fått för sig att klimatneutral kärnkraft är oetiskt? Kärnkraftsfobin dödar klimatet för nästan all nerlagd kärnkraft ersätts i praktiken av kol, olja eller gas.

  SvaraRadera
 3. Tog man upp något om värdegrunden och allas lika värde? Själv tycker jag det hade varit värdefullt att få veta om man förvaltar i demokratins tjänst. Fast det kanske man gör. Investor äger SAAB kommer ett sådant bolag att kunna ingå? "Kontroversiella sektorer får inte ingå". Exempel på det. En galopperande dumhet sprider sig i detta samhälle på alla plan.


  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. Vad gör det för skillnad om vi investerare köper aktier i icke "hållbara" aktier eller inte? Så länge som det inte handlar om nyemission så borde det väl inte göra skillnad..

  Jag vill att mina index produkter följer det index som ger högst avkastning oavsett innehåll..

  Xact Högutdelande fick väl ett sämre index om än lite när de bytte vet inte hur det blir med denna ETF men blir det sämre bör de ställas till svars. Kanske sänka avgiften lite också..

  SvaraRadera
 5. Kan man inte ha två fonder istället en för flower power och en för oss som är intresserade av att tjäna pengar . Nä bort med hållbarhets tramset .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du levt under en sten de senaste åren? Hållbarhet är allt mer där de stora pengarna finns och det kommer bara bli mer och mer. Hållbarhet = Effektivisering.

   Radera
 6. Tack för infon petrusko!

  Off topic: såg att du har sbb pref. Har du koll på om det alltid är så låg handel i den? Idag är det t ex 152 avslut. Känns som att kursen kan flytta sig rätt rejält då och att det också kan bli svårt att sälja?

  SvaraRadera
 7. Bra att de gör detta. För mig själv kallar jag redan fonden Xact Sverige. �� Jag håller på att rensa i mina innehav utifrån hållbarhetskriterier och kommer att behålla denna fond. Tack för det upplysande inlägget. /Anna S

  SvaraRadera
 8. Hållbarhet och etik är väl olika saker. Tex skulle väl våra storbanker försvunnit ur hållbarhets index, ifall kraven innehåller tex pengatvätt och "diverse skatteplanering". Det ena är dessutom olaglig, men det andra enbart oetiskt eller?
  /AP

  SvaraRadera
 9. Definitionen hållbarhet har ju devalverats så mycket att till och med de stora olje- och gasjättarna är hållbara idag ;-)

  När man inför ett mjukt krav som hållbarhet kommer aktiviteten i fonden att öka beroende på hur företagen klarar fondförvaltarens kriterier. En aktivt förvaltad passiv strategi eller? :-)

  En gissning är också att hållbarhetsmåttet kommer att stöpas om i takt med hur den politiska debatten låter och modenycker i samhället. Denna fond ska ju primärt locka till sig kapital ifrån investerar och någon påverkan på företagen, för att göra samhället bättre, kommer inte att fungera.

  Nä, undvik denna fond och skaffa en hederligt passivförvaltad indexfond baserad på fasta investeringskriterier(omsättningskrav/storlek).

  MVH Christian

  SvaraRadera