torsdag, oktober 18, 2018

Utdelningsinvestering och sunt förnuft


Det är lättare att investera i sunda bolag som betalar stadig utdelning än att hitta de bästa kursraketerna. Det senare kräver gedigen kunskap och skicklighet för att lyckas uthålligt med. Utdelningsinvestering kommer man ganska långt med vanligt sunt förnuft. I USA används ibland en term "Common sense investing" och det är delvis vad det handlar om. Genom att göra sunda val och antaganden får man en hop rimliga bolag att välja bland. Förlustbolag och framtida raketer osv sållar man bort med sunt förnuft. Man missar de bästa raketerna men samtidigt också de värsta bottennappen.

Utdelningar ljuger inte. En utdelning är riktiga pengar och det går inte att fejka. Bolag med en gedigen utdelningshistorik är ett bra utgångsläge för att hitta bra sunda investeringar. Visst finns det minor att trampa på även här men de är betydligt färre när man sorterat bort alla bolag utan en bra utdelningshistorik.
Det är inte utdelningen i sig som gör investeringen eller bolaget fast ändå är det kanske så. Alltså, visst går det hitta minst lika bra bolag som inte pyntar utdelning men det är ett bra kriterium att ha för att sortera bort dåliga bolag. Dåliga bolag kan nämligen inte betala en vettig utdelning uthålligt. Några år kan det gå men inte värst längre än så. Därför sorterar man även bort en stor del av de här utdelningsfällorna genom att titta på utdelningshistoriken, flera år bakåt i tiden.

Man når inte till månen med sunt förnuft men man kommer tillräckligt långt. Exempelvis kan man med sunt förnuft konstatera att vi även i framtiden kommer behöva hyreslägenheter i storstadsområden och att således Wallenstam har en uthållig verksamhet. Växande välstånd, ökande befolkning talar för att blöjor, toapapper och inkontinensskydd kommer efterfrågas under en lång tid framöver.
 Detta kan man enkelt konstatera med sunt förnuft och när man gjort det kan man gå vidare i sin analys av bolaget. Naturligtvis är det inte fullt så enkelt att konstatera att lägenheter behövs därför är Wallenstam ett bra köp. På Wallenstams hemsida kan man se videopresentation för senaste rapporten och man kan läsa och bilda sig en djupare uppfattning av bolaget där.

Använd ditt sunda förnuft när du investerar. På ett eller annat sätt kan du dra nytta av det.

Själv tycker jag att det här med utdelningen fungerar väldigt väl ihop med slutsatser baserade på sunt förnuft. Att gå med vinst och betala pengar till ägarna är minst sagt sunt förnuft i min värld.

9 kommentarer:

 1. Ja, fast sunt förnuft bör väl vara grunden för alla investeringar och inte bara för utdelningsstrategin? Sedan tycker jag kanske att man bör titta mer på kapitalallokeringen i bolaget ifråga, än just bara på utdelningarna. Utdelningar är ett av alla alternativ de har, men ofta kan det vara bättre att hålla tillbaks utdelningen i bra bolag, framförallt i tillväxtfas.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Mycket tänkvärt inlägg Petrusko. Jag investerar själv i bolag som ständigt höjt sina utdelningar och det har gått fantastiskt bra. Vi har ju nu haft ett par år där svenska börsen inte seglat upp lika mycket som tidigare, men som du säger tillhandahåller man alltid utdelningarna. Återinvesteras dessa blir det prima!

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
 3. Petrusko, du kan inte jämföra blöjor med hyresfastigheter. Blöjor kan utsättas för konkurrens, andra bättre material kan komma fram o.s.v.. En hyresfastighet i bra läge ligger där och efterfrågas alltid. Stiger inflationen ökar hyrorna automatiskt. Det är enkelt att hitta "bra" bolag i alla möjliga verksamheter när börsklimatet är bra men vänder det är det bara fastigheter som håller. Kassaflödet finns hela tiden även om dessa aktier också faller vilket bara är bra eftersom man då får högre direktavkastning eftersom dom så gott som aldrig sänker utdelningen. Dras inte med i en som det nu verkar oändlig börsuppgång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulf,
   Jag gör ingen sådan jämförelse som du pratar om men jag håller med dig om hyreslägenheters förträfflighet. Stadiga intäkter som tickar in oavsett vad.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjena Petrusko har du någon uppfattning om Volvo som utdelningsaktie? Aktien har ju kommit ned lite i pris senaste tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej E,
   Volvo har ingen fantastisk utdelningshistorik men över tid kan utdelningen vara rimlig sett som ett snitt. Bra verksamhet och urstark marknadsposition.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hmm. direktavkastningen är 7,71 procent och utdelningen har ökat varje år sedan 2014. Jag blir nyfiken på varför du inte äger Volvo!

   Radera
 5. Hej, undrar om din åsikt om G5? Följde bara med i euforin trots att jag egentligen inte vet så mycket om spelaktier öht. Köpte EVO också och ett Itbolag, KnowIt. Detta innan jag hittade din och några andra kloka investerares syn på aktier. Tycker du nåt om dem? Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti,
   G5 och EVO är inte bolag som passar min strategi. Jag investerar i bolag med lång historik, sunda vinster och utdelningar. Jag är även ganska försiktig av mig varpå jag oftast undviker bolag i sådana branscher. Det är svårare för mig att förstå och prognosticera framtiden för ett Spel/IT-bolag jämfört med tex ett fastighetsbolag eller byggbolag.

   Mvh petrusko

   Radera