fredag, oktober 19, 2018

Telia rapport Q3 2018


Idag rapporterade Telia för det tredje kvartalet 2018 och det var inte riktigt vad jag hoppats på men inga stora besvikelser heller för den delen. Omsättningen och resultatet ökade något medan operationellt fritt kassaflöde minskade i kvartalet.

Uppdatering:
Jag uppdaterar hela stycket kring kassaflöde och utdelningen. Hade glömt sedan förra rapporten att Telias rapportering kring det där är ganska snårig. Jag fick inte ihop siffrorna och har nu grävt och läst mer. Här kommer så några rader kring kassaflödet och utdelningen:

Det kassaflöde som utdelningen baseras på var i tredje kvartalet betydligt lägre gentemot föregående år och för de första nio månaderna är det cirka 10 miljarder kronor jämfört med cirka 11 miljarder samma period året innan. Telia har lämnat en prognos för helåret om en utdelning i ungefär samma storlek som året innan.

Beträffande utdelning så är det idag X-datum för andra halvan av Telias utdelning. Aktien handlas alltså idag exklusive rätt till utdelning om 1,15 kronor.

Det är en rapport i helt rätt riktning där Telia tar ytterligare steg och visar upp stadig bra prestanda. Det är ett nytt Telia där mutskandaler och öst är allt mer avlägset. Allt är ännu inte avlägset men tillgångar i öst står på säljlistan.
Att rapporten inte var riktigt vad jag hoppats på kretsar kring kassaflödet och förväntningar på utdelning. Jag hade hoppats på ett starkare kassaflöde i det tredje kvartalet vilket skulle ge stöd för en än högre utdelning nästa år. Men men, vi får se. Sådan där kan ju slå lite mellan kvartalen, tidigare leveranser kan tex resultera i betalning i detta kvartalet men försäljning i nästa.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

  1. Som Kavastu säger att investera i ett bolag som måste låna till utdelningen är big no no.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym,
      Vilket bolag tänker du på då? Telia genererar mängder med cash och har en fet kassa (går ju iof åt en del till de aviserade förvärven).

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Lyssnade på Kavastu om Telia på rikatillsammans bloggen för ett tag sen men hur han menade vet jag inte.

      Radera
    3. Anonym: använd alltid företagens uppgifter för att avgöra sådant. Inte hörsägen via bloggar, poddar, forum med mera. Det tar max 10 minuter att inhämta senaste redovisningen och hitta det som är korrekt�� Mvh Chrille

      Radera
  2. Jag tycker med tanke på inköp av TDC och Boniers del, mkt pengar ut och ändå hålla utdelningen, att det är bra. Dessutom köper de ju tillbaka aktier

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko!!
    Har liksom du en hel del preferensaktier. Läste på Hernhag's aktiechatt idag att bolag kan tvångsinlösa preffar under inlösenkursen, stämmer detta känns preffar inte så trygga längre eller misstolkade jag det hela?
    Ha en bra helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja så kan det bli vid ett uppköpsförfarande. Köpande aktör skiter fullständigt i inlösenkurs och lägger ett bud enligt normalt förfarande.

      Klövern och Corem med skyhöga inlösenkurser kommer tex sannolikt aldrig genomföra en ordinarie inlösen innan de gjort alla möjliga tänkbara åtgärder för att minska utestående aktier. Arnhult har ett ask i ask ägande och skulle kunna lösa det genom att slå ihop och köpa upp alltså. Inlösenkurser är ingen fool proof garanti.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej Petrusko - när det gäller uppköp av preffar under inlösenkurs så vore det jätteintressant om du kunde ta reda på vad som gäller. AGORA pref har lösen på 500 och detta regleras i bolagsordningen, har jättesvårt att tro att de kan strunta i den och tvångsinlösa på lägre nivåer. Samtidigt är det väl folks okunskap om vad som verkligen gäller som gör att man i alla fall funderar på att sälja för 275. Jag tror att om Klövern verkligen vill ta in AGORA så måste de lösa in alla preffar till 500 kr eller låta preffarna vara kvar i någon form och betala utdelning..

      Med vänlig hälsning, Per

      Radera
    3. Hej Per,
      Uppköpserbjudande har inget med inlösenkurs att göra. Inlösenkurs är en sak mellan bolaget och ägarna. Ett uppköp är mellan en budgivare och ägarna. Det finns vissa regler för en budgivare och det bud som läggs men en inlösenkurs på en preff är inte en av de reglerna.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Hello igen,
      Insåg att du var väldigt inriktad på just Agora. De är ju under uppköp och ägarbilden där gör det ju väldigt enkelt för Arnhult att sondera terrängen innan och sedan få acceptans. 90% lär han enkelt komma över och tvångsinlösa sista slurken. Där har man sannolikt verkligen ingenting att hämta. Inlösen på 500 spänn är bara önsketankar.

      Mvh petrusko

      Radera
    5. Hej igen, jag uttryckte mig nog oklart. Helt klart är ett uppköp något annat än inlösen och Arnhult kommer inte ha några problem med att komma över 90 % av ägandet (det gör han ju med stamaktierna som ju f ö inte har någon inlösenkurs i bolagsordningen). Frågan gäller ju hur Klövern ska kunna lösa in de preferensaktier där ägaren inte accepterar budet? Igen - tvångsinlösning p g a Klövern har mer än 90 % av rösterna kan inte gälla då preferensaktierna regleras i bolagsordningen. Det här är ju viktigt för en massa preferensägare (både i AGORA och i andra bolag som kan bli uppköpta - ett annat exempel är Tobin).

      Med vänlig hälsning, Per

      Radera
    6. Hej Per,
      Jag har inget att tillägga till det jag redan skrivit. Vad bolagsordningen säger om inlösen av preffarna från bolaget har inget med ett uppköp eller en tvångsinlösen att göra. Tvångsinlösen gör inte bolaget, det är majoritetsägaren och uppköparen som gör det.

      Mvh petrusko

      Radera
    7. Hej Petrusko - menar du då att Klöverna kommer att kunna tvångsinlösa preferensaktierna till 275 kr om de får mer än 90 av rösterna?

      Radera
  4. Vad tycker du om preffarnas nivå idag vissa har kommit ner sig tex K2 ligger runt 7% direktavkastning idag

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marcus,
      Preffarna har kommit ned till mer aptitliga nivåer. Man ska dock ha vetskap om att de kan backa betydligt mer i spåren av stigande ränteläge.

      Mvh petrusko

      Radera