onsdag, maj 16, 2018

Jag köpte mer Xact Högutdelande


Idag köpte jag ännu fler Xact Högutdelande, den börshandlade fonden som betalar cash utdelning. Utdelningen betalas nu i slutet av maj och direktavkastningen är 4,2 procent. Info om utdelningen, storlek och datum.
Fonden innehåller 50 olika nordiska bolag som uppfyller en rad kriterier bla hög utdelning och låg volatilitet. Innebörden av låg volatilitet är att de aktierna inte rör sig lika kraftigt som vissa andra eller börsen som helhet för den delen. Aktier med låg volatilitet har en lite lugnare resa uppåt. För all del kan de backa de också men om andra aktier backar 10 procent kanske dessa backar 7 procent. Ett exempel taget ur luften bara för att få ett hum om vad det här med låg volatilitet innebär.

Innehaven i fonden väger ungefär lika mycket och det är något som håller nere risken då man inte är värst utsatt om något enstaka bolag går på en nit. I vissa andra index kan enstaka bolag väga jättetungt. I vissa danska fonder kan tex Novo Nordisk väga kring en femtedel av hela fonden och det är både en potential och en risk. Tanken med Xact Högutdelande är att de 50 bolagen skall vara sunda vettiga bolag som på sikt skapar god avkastning. Den följer ett index som är sammansatt av en uppsättning regler som filtrerar fram de här "bra" bolagen. Vanliga indexfonder innehåller även dåliga bolag på gott och på ont. Det är inte bara i tanken det verkar bättre med det här indexet som består av bra bolag utan historiken ger stöd åt det också. Indexet med 50 bra bolag har presterat bättre än vanliga börsindex historiskt. Jag tror att den här fonden/indexet kan fortsätta prestera bra i framtiden och jag tycker det är en bra bas i ett långsiktigt spar.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Jag har införskaffat Resurs Holding som har ca: 6,5% direkavkastning. Bolaget har presenterat bra rapporter sedan introduktionen 2015 utan att aktien rört sig nämnvärt. Ser du någon risk/orsak till den höga utdelningen / låga värderingen på aktien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Banker generellt har en värdering som är lägre än många andra verksamheter. Det är så banker värderas av marknaden. Resurs är dessutom en nischbank med inriktning konsumentkrediter och det kan av vissa ses som både en fördel och nackdel. Jag är inte attraherad av Resurs.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant där Petrusko. Jag funderar själv på att öka innan utdelningen, men tvekar. Anledningen till det är att mitt GAV ligger på 111,09 kr och jag ser gärna att fonden backar till runt dom siffrorna innan jag köper fler. Jag kanske är snål och tänker fel? Jag har hur som helst inte bestämt mig ännu.
  /Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Har du tur blir det lite skakigt på börsen varpå Xact Högutdelande backar men rent teoretiskt skall den ju stiga i kurs över tiden. Så som börsen som helhet alltid gjort.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Funderar på att ha en portfölj endast bestående av utdelnings-ETF:er. I Sverige har vi ju de två Xact men vilka skulle du rekommendera om man vill ha en global, en europeisk och en tillväxtmarknad? Är det Ishares som gäller då och i så fall vilken/vilka? Har du några tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja iShares har en del ETF:er noterade i Europa som du kan köpa via Nordnet. Avanza erbjuder inte dem i sitt sortiment tyvärr. www.ishares.se kan du kolla på och enkelt sortera på ETF:er och sedan global, tillväxt osv. Sajten är på svenska och jättebra.

   Förhoppningsvis vaknar Avanza till och erbjuder dessa de också.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej
  Vad kostar xact i avgifter?
  Mvh Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena,
   FOndavgiften är på 0,3% per år. Man betalar också courtage när man köper och säljer fonden precis som när man handlar aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Förväntas de som aktier sjunka i pris på utdelningsdagen?
  Eller uppstår det ett läge då det kan vara lönsamt att byta till XACT OMXSB Utd som utdelar några veckor senare?
  Jag har redan XACT högutdelande och tänkte köpa fler ,men vet inte om det är läge så här kort innan utdelningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egil,
   Utdelningen gör ingen skillnad i om fonden är köpvärd eller ej. Du betalar för den. Med andra ord om du köper innan utdelning så betalar du ett pris för fonden där utdelningen är inkluderad och om du köper efter utdelningen så är priset lägre motsvarande utdelningsbeloppet.
   Ja det fungerar precis som med aktier att dagen den handlas exklusive rätt till utdelning så sjunker kursen lika mycket som utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. En ETF med ett 50-tal aktier kommer mycket mer effektivt än en enskild aktie att få sin NAV/kurs nedjusterad exakt utdelningens storlek. Allt annat lika såklart.

  I aktier kan det ju ske lite skevheter i form av över eller underreaktion, men i en ETF finns ingen anledning till timing av utdelningshänseende. ETF:en får ju sina utdelningar utbetalada under hela året och ackumulerar dem till utdelningsdatumet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att ETF:en liksom ”håller” på pengarna tills de samlat ihop alla utdelningarna från de inblandade företagen (därav utdelning i maj och inte tidigare)?Försöker sätta mig in i hur de fungerar...

   Radera