Kommersiella lokaler ökad konkurrens


Kontor i Stockholm är en bristvara och den stora efterfrågan har trissat upp hyrorna till smått otroliga nivåer. Fastighetsägare som Castellum gör fantastisk business på sina omförhandlade och nya avtal nu. Den heta marknaden har varat ett tag och pågår för fullt men nu riktas fler blickar mot den här guldgruvan.

Jag läser om fler bolag som nu fått upp ögonen för denna möjlighet, bla bostadsutvecklarna Alm Equity och Oscar Properties. Där kan man kickstarta det genom att göra om bostadsprojekt till kontorslokaler. 
Att utveckla nya kontorslokaler är mycket lönsamt och det vill nu fler aktörer ta del av. Den nu lite svalare bostadsrättsmarknaden hade en liknande utveckling där det snabbt dök upp fler aktörer som ville ha sin del av kakan.

Castellum talade sig varma på sin årsstämma om denna möjlighet och att de tror på en stark marknad ett bra tag framöver. De lyfte fram att det inte byggs i närheten så många kontor som efterfrågas varje år och att bla mark är ett problem.
Med fler aktörer och med en avsvalnad bostadsmarknad där projekt görs om till kontor kan man tänka att den här fantastiska marknaden inte är fullt så fantastisk så länge som Castellum gör gällande.
Det är naturligtvis nice så länge det varar men man skall ha detta i åtanke att det inte kommer vara en linjär utveckling utan det kommer en punkt när även den marknaden sansar sig.

Den här marknaden för kontorslokaler handlar alltså inte om att sälja lokaler utan om att hyra ut dem. Ju större efterfrågan desto högre hyra kan man ta ut. Castellum är störst i Sverige på just den här typen av fastigheter och det är goda tider minsann. Vid årsstämman sade bolagets VD Henrik Saxborn att de under 2018 har mycket goda förutsättningar att nå sitt tuffa mål om 10 procent tillväxt av förvaltningsresultatet.


1 kommentar:

  1. Nja, det hotet oroar jag mig inte mycket för. Visst kan den svalare bostadsmarknaden innebära att utvecklare gör om projekten till kontor i stället, men många bostadsprojekts lägen är inte så attraktiva för kontor.

    Det är dessutom en helt annan marknad att konkurrera på. Det är inte alls någon brist på möjliga nyproduktionsprojekt idag. Saken är bara den att det är i stort sett ingen som går igång med ett stort projekt utan att först teckna avtal med minst en större hyresgäst (s.k. ankarhyresgäst). Att bostadsutvecklarna kan klara finansiering för att gå igång på spekulation med större projekt tror jag inte ett ögonblick på. Återstår gör då mindre projekt som inte har så stor volymeffekt på marknaden, eller att de måste vinna konkurrensen om nya större hyresgäster i nyproduktion mot konkurrenter som Fabege, Vasakronan, Skanska, NCC, AtriumLjungberg, Humlegården etc. Det tror jag när jag ser det.

    Omvandling av bostadsprojekt till kontor kräver också ändringar i bygglov, detaljplaner etc vilket många gånger tar längre tid än man kan tro. Så visst kan det innebära en viss ökad konkurrens, men de stora effekterna från bostadsmarknadens tillbakagång är snarare dels lägre byggkostnader, dels en risk för svagare konjunktur.

    Jag tror f ö att avkylningen av bostadsmarknaden var det bästa som kunde hända för svensk ekonomi och svensk kommersiell fastighetsmarknad på lite längre sikt. Hade det fortsatt som senaste åren hade det kunnat leda till stora problem med överhettning och därpåföljande krasch som riskerar kasta ut ekonomin i en stor kris. Nu tror jag det hann lugna ned sig innan allt gick överstyr.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera

Nya aktiva ETFer ifrån iShares - Med inspiration ifrån JEPI

  Igår listade Blackrock/iShares två stycken nya börshandlade fonder på XETRA i Tyskland. Det ser ut som att de skapats med inspiration ifrå...