tisdag, februari 20, 2018

The Dividend Investor v.8 "Utdelningshöjarna investmentbolagen"

I min senaste artikel hos Tradingportalen skriver jag kort om Spiltan Aktiefond Investmentbolag men primärt handlar den om investmentbolag och utdelningshöjningar.

http://www.tradingportalen.com/dividend-investor-v-8-utdelningshojarna-investmentbolagen/

17 kommentarer:

 1. Hej.
  Om man skulle köpa Investor idag på 15 årssikt tror jag att man skulle kuna sova lugnt om nätterna? Tycker att det är bästa investement aktie som man kan köpa månadsvis och stoppa in stor summa i den. Räcker gott och väl för Sverige delen tycker jag. Eller? Annars har jag allt i LF Global index 100% idag. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Man bör sova mycket gott med Investor i ett långsiktigt spar. Den är en viktig del i min portfölj och jag köper den även till mina barn regelbundet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Fint.
  Var kan man hitta branchfördelning för Investor?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå in på:
   https://www.investorab.se/vara-investeringar/
   Sedan kan Du klicka vidare på t.ex. Noterade Kärninvesteringar för att se vilka innehav det finns

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 3. Tja Petrusko!
  Har en snabb fundering. Jag är fattig ung aktiesparare med fokus på skolan vilket inte gör det möjligt för mig att jobba så mycket. Snart dags för universitet dessutom.
  Vad tror du om att jag skulle ta X antal tiotusenlappar och investera i en preff som snart ger utdelning. I nuläget, K2A preff för mars och få en peng att leva på och krydda vardagen med (eventuellt återinvestera) för att sedan sälja den preffen och investera i en preff för april osv.

  Keep up the good work med bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonymus så fungerar inte utdelningar i någon aktie, när utdelningen avskiljs från bolaget sjunker kursen med ~ motsvarande summa. I K2A pref:s fall alltså 5:-/ aktie innan varje kvartalsvisa utbetalning. Du kan inte vänta dig att kursen går upp med motsvarande inom en månad, kanske inte ens på ett år (kanske aldrig..) så ditt sätt att försöka investera kommer nästan 100% säkert innebära en förlust. Satsa på långsiktiga innehav, återinvestera utdelningarna och njut av studieskulderna, det är billiga lån! Mvh/ Fiskinvest

   Radera
  2. Tjena anonym,
   Som Fiskis påpekar så tappar aktien i kurs ungefär lika mycket som utdelningen. Det är osäkert om och när aktien tar sig upp till samma kurs igen. Det är inte en fungerande strategi att köpa innan utdelning och sälja efter. Det är ett nollsummespel men kostar mycket courtage.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Precis som de andra skriver så är Din strategi dömd på förhand att misslyckas. Jag har sett några ggr hos bl.a. Telia att aktien föll mer än utdelningen när utdelningen avskildes. Genom att köpa innan utdelningen avskiljs och sälja strax efter så kommer Du säkert att råka ut för kursförluster som inte kompenseras av den utdelning Du har fått.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 4. Hej Petrusko! Lite off topic kanske, men hur ser du på axfood och dess höga P/E tal (21)? Är det motiverat för en livsmedels företag med planande visttillväxt och 100% utdelningsandel. Är inte ICA ett bättre alternativ? MVH Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sigge,
   Axfood är högt värderat men jämfört med ICA förtjänar de en betydligt högre värdering. Som bolag presterar nämligen Axfood mycket bättre än ICA. VArje krona engagerad i Axfood ger mycket högre avkastning än en krona engagerad i ICA.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Anonymous. Jag tar mig friheten att ge min erfarenhet av att köpa/sälja preffar i takt med utdelning.
  Jag köpte preffar för 20 k, tog in utdelning, och när aktien låg runt det jag köpt den för sålde jag. Köpte därefter den pref som låg nära utdelning och körde samma procedur.

  Jag fick ungefär 1-2 utdelningar/kvartalet beroende på hur snabbt jag kunde sälja den nyss utdelade aktien.

  SvaraRadera
 6. Nordea står för hela källskatten på utländska utdelningar i deras kapitalförsäkring du får tillbaka den inom 6 veckor på avanza får du vänta 3 år kan vi snälla ställa avanza till svars hur det kan vara på detta sätt skriv ett inlägg om detta snälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Får se om jag hör mig för en vända till men jag har redan spanat lite och det verkar inte vara rimligt. Enligt Avanza så ligger Nordea ute med pengarna åt sina kunder och får i själva verket pengarna samtidigt som Avanza egentligen. Fickbös i sammanhanget för Nordea men för Avanza vore det ett förhållandevis stort åtagande att gratis låna ut pengar till sina kunder.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Ja men för oss utdelningsjägare är detta en jättegrej tänk ränta på ränta effekten att få skatten direkt. Kan det vara så att avanza ljuger och att skatten ofta kommer efter 6veckor men att dom dragit till med 3år bara generellt för att göra det lätt för sig igen. Nordea lånar ut pengar gratis låter ju helt absurt det är ju en bank för tusan.

  SvaraRadera
 8. Bli inte korrupt nu och inte våga stöta dig med avanza stå upp för oss småsparare vi litar på dig

  SvaraRadera
 9. Tror inte att Nordea ligger ute med pengarna åt kunderna under tre år. Jag har jobbat på bank i många år och detta låter i mina öron helt orimligt och skulle göra mig mycket förvånad.

  Däremot finns det naturligtvis ett ekonomiskt värde i att fördröja återföringen av källskatten till slutkund för ett finansinstitut.

  SvaraRadera
 10. Exakt!! Något mkt skumt här

  SvaraRadera