fredag, juni 16, 2017

Mitt senaste köp

Igår gjorde jag affär och köpte mer Xact Högutdelande, den börshandlade fonden med fokus på högutdelare i norden. Mer info om fonden i mitt inlägg om den.

Normalt sett är jag en försiktig general men nu tänker jag extra mycket på att hålla nere risken samtidigt som jag vill ha potential. Därför köper jag gärna mer i mina investmentbolag och indexfonder. Börsen står ganska högt och bolagen behöver prestera bra framöver för att dess värdering skall vara motiverad.
Jag är inte negativ till börsen utan jag tar det bara lite varsamt. Min försiktighet har heller inte enbart med börsen att göra utan även min portfölj och hur den är sammansatt. På lång sikt vill jag ha en större vikt i indexplaceringar och investmentbolag. Just nu väger de cirka 4 respektive 10 procent i portföljen.
Jag vill att dessa skall väga betydligt mer i portföljen, de har ju god potential men saknar bolagsrisken som ett vanligt enskilt bolag har. Om tex Skanska går på en nit och presterar dåligt en längre tid så är det tufft om man äger Skanska. Om man äger Skanska via Industrivärden eller en indexfond så slår det inte så hårt.10 kommentarer:

 1. "Om tex Skanska går på en nit och presterar dåligt en längre tid så är det tufft om man äger Skanska. Om man äger Skanska via Industrivärden eller en indexfond så slår det inte så hårt."

  Det här fattar jag ärligt talat inte. Det är ingenting magiskt med index-investering. Om du äger Skanska direkt till 1% av portföljen eller genom en index-fond till 1% av portföljen (Skanska, inte indexfonden) gör ingen skillnad alls. Det slår precis lika hårt på portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ditt exempel förutsätter ju då att du direktäger 100 st bolag för att inte ha mer än 1% i något bolag. För att diversifiera bort den risken. Så kan man göra men det är tidskrävande och kostsamt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,

  Jag som du köper i Xact Högutdelande, jag köper dels för att den ger mig utdelning men även för att jag får en bra exponering mot Skandinavien.

  Jag ser exempelvis att DI inte verkar tycka ETF:er är något att satsa på: http://www.di.se/nyheter/analytiker-varnar-for-etf-storsta-bubblan-nagonsin/

  Hur ser du på risken i ETF:er som Xact Högutdelande kontra rena Aktier/Fonder?

  Mvh
  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mikael,
   Jag skrev ett inlägg om DIs artikel om ETF:er.
   Länk: http://petrusko.blogspot.se/2017/06/artikel-pa-di-om-bubbla-pga-etfer.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack den hade jag missat :)

   /Mikael

   Radera
 3. Hej! Jätte bra blogg. Jag funderar att köpa Xact Högutdelande. Har du köpt den i ISK eller KF? Tänkte på hur man får tillbaka den utländska källskatten i dom utländska innehaven. Tack för en bra blogg. Mvh!/ J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej J,
   Xact Högutdelande är en svensk fond och därför är den ej föremål för utländsk källskatt. Däremot är fonden föremål för utländsk källskatt i några enstaka innehav som de äger. Jag har frågat ut Xact om detta och skrivit ett inlägg. Lännk: https://petrusko.blogspot.se/2017/04/sa-har-hanteras-utlandsk-kallskatt-i.html

   Som svar på din fråga fungerar den här fonden utmärkt i ISK som KF. Ingen skatt dras på utdelningen du erhåller.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tror du behöver mer onoterat i portföljen

  SvaraRadera
 5. Rätt eller fel men jag har fått upp ögonen för dbx eur div 30.. Etf med de europeiska bolag som delar ut mest inte sänkt de senaste åren samt som mest 60% av vinsten.. låter som bra urval eller vad säger ni?

  SvaraRadera
 6. Tycker du gör helt rätt i att köpa Investmentbolag :) Gör det även själv med jämna mellanrum. Fyller du på något i preffar nuförtiden eller tar du det även lite lugnt där?

  SvaraRadera