torsdag, juni 15, 2017

Jag köper inte Essity nu

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Idag börjar Essity handlas på Stockholmsbörsen, en avknoppning från SCA. Essitys verksamhet är blöjor, näsdukar, mensskydd, toapapper och liknande produkter.

Jag är mycket attraherad av det här bolaget och dess verksamhet. Vi blir fler på jorden, vi lever längre och välståndet ökar. Under en lång period framöver kommer detta driva tillväxt på den här typen av produkter. Inkontinensskydd är ju en no brainer att det kommer öka när fler blir ännu äldre.
Enligt prognoser kommer det vara mer än dubbelt så många 60+ år 2050 mot nu.

I flera länder går man från att inte använda mensskydd, blöjor, toapapper till att bli konsumenter av dessa produkter.

Jag ser framför mig hur Essitys försäljning kommer öka stadigt i många år framöver oavsett konjunktur osv. Det här är ett bolag jag gärna skulle äga. Jag avvaktar dock. För stunden äger jag det via investmentbolaget Industrivärden och nöjer mig med det. Jag kommer bevaka Essity och läsa mer om det, kanske köper jag det i framtiden. Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk)

16 kommentarer:

 1. hjälp...jag köpte SCA 2009 med ett bra gav hur skattar jag när jag vill sälja? Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Du kan vara lugn. Det kommer gå att finna på Skatteverkets hemsida hur värdet skall fördelas mellan SCA och Essity inför deklaration. Om du säljer alltså. Om du inte säljer så är inte den här uppdelningen i sig skattegrundande.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hade varit trevligt med en motivering till varför du avvaktar. Antar att det är vissa nyckeltal som är på fel nivåer. Skulle vara intressant att veta vilka nyckeltal och vilka värden de nyckeltalen har resp borde ha för att Essity skulle vara köpvärt idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kanaljen,
   Ja det är ju rimligt. Värderingen är inte uppenbart fyndig men främst så vill jag invänta flera kvartal och någon årsrapport åtminstone för att följa upp och läsa på mig. Jag brukar göra på det viset, deltar tex i princip aldrig i IPOs. Jag avvaktar hellre och studerar det jag skall köpa. En högre prislapp på kort sikt gör mig inget för gör jag rätt val blir det en bra placering på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Resonerar likadant. Har haft SCA länge på bevakning men ville vänta ut delningen. Nu inväntar jag ett mer rimligt pris någon gång i framtiden när hypen har lagt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju hoppas på bättre läge men många gånger har man resonerat så och stått på sidlinjen länge länge. Bra bolag blir sällan billiga.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hallå!

  Håller med dig om att de är ett bolag vars produkter alltid kommer att sälja,

  jag äger de via industrivärden men köpte även en minipost idag för att kunna följa bolaget bättre och kunna plocka upp fler vid lägre nivåer.

  Ha de gött

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Börsjägarcoachen,
   Det låter bra. Jag tycker det där med bevakningspost är ganska käckt. Har noterat att flera gör så och jag gillar det.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Vill du bli efter så är det ju ditt val...
  Kom inte och gnäll sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du har så rätt så. Förmodligen kommer jag gå miste om fin avkastning men när jag väl hoppar på så är jag med på tåget.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej P! Denna gg har vi resonerat lite olika :-). Jag har ägt SCA länge och passade på att öka lite ytterligare nu inför uppdelningen. Å ena sidan för att få sitta med och "mjölka" utdelning från fina verksamheter (såväl Essity som "nya" SCA) men även utifrån att det finns chans/risk att bolagen kan komma att utsättas för uppköp med budpremie. Utifrån det senare argumentet så kände jag att jag lika gärna kunde öka nu istället för senare. Kommer inga bud kan jag trösta mig att jag har fina bolag. Och med viss erfarenhet av att vänta på bättre inköpskurser och mer hanterliga nyckeltal (tror jag väntat på dessa i bl a Lundbergs i 5-6 år nu... :-)...) så ökade jag i SCA för ca en månad sedan. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Jag tror att du har gjort helrätt här. Det är ju fina bolag bägge två och det vet jag ju egentligen. Den där budspekulationen är ju inte så långsökt och där går jag ju miste om den potentialen på kort sikt. Även om det är trevligt med ett klipp kortsiktigt så vill jag ju allra helst att bolaget skall vara kvar för evigt om jag går in.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Jag är övertygad att det är köpläge av flera anledningar, med sikte på kursdubblare på 5 år. Man delar inte om det inte skall gynna aktien. Mitt råd är KÖP på 5 år och kvittera ut 100% ökning om 5 år

  SvaraRadera
 8. Hej och tack för en jättebra blogg! Jag undrar om du vet vad DA kommer hamna på eller vad den låg på tidigare innan de delades upp?

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Utdelningen blir 5,25kr. Hur ser du på Essity nu efter sista rapporten? Jag funderar på Essity som ett långsiktigt innehav. Mvh Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christian,
   Tack för din kommentar. Jag verkligen älskar Essitys konjunkturokänsliga produkter och verksamhet men jag har svårt för deras beroende av råvarupriser. Jag har följt dem ett tag nu och det går ju inte en rapport eller presentation utan att de beklagar sig eller skyller på råvarupriser som de ej har kontroll över och heller inte lyckas föra över på sina kunder. Jag bevakar fortsatt Essity med intresse för att hålla mig uppdaterad kring detta.

   Mvh petrusko

   Radera