tisdag, juni 06, 2017

Jag flyttade pensionspar och kapade kostnaderna!

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
För ungefär 3 år sedan flyttade jag mitt IPS-konto hos Swedbank till Avanza. På så vis kapade jag kostnaderna rejält och fick tillgång till ett bredare utbud av fonder och aktiehandel. Swedbank tog ut en saftig flyttavgift men den stod Avanza för. När jag kollar hos Avanza nu ser jag att de fortfarande har kvar det erbjudandet, de står för flyttavgiften upp till 1000 kronor!
Länk till erbjudandet och info om IPS hos Avanza (affiliatelänk).

IPS står för Individuellt Pension Spar och var tidigare avdragsgillt. Nya insättningar till ett sådant konto är ej fördelaktigt men många har ju ett sådant här konto sedan tidigare. Avanza och Nordnet har sådana här konton helt utan avgifter. Om du har ett IPS skall du kolla på det här, att flytta till Avanza eller Nordnet. Avgifterna gör stor skillnad på lång sikt, det kan röra sig om tiotusentals kronor!

Sedan jag flyttade över min IPS har den utvecklats riktigt bra. Jag gick från sunkiga dyra fonder hos Swedbank till aktier och billiga fonder som Avanza Zero.
Mina 3 främsta innehav just nu på det här kontot är:

Investor
Latour
Xact OMXSB Utd

God potential till mycket låga förvaltningsavgifter. Det blir som sagt jätteskillnad mot att ha kvar kontot hos aktör som tar avgifter och erbjuder dåliga/dyra fonder.

27 kommentarer:

 1. En liten sak bara, det bör läggas till att det fortfarande KAN finnas personer som kan och bör spara i en IPS där det finns avdragsmöjligheter såsom enskilda näringsidkare (enskild firma) och personer som jobbar där det inte finns kollektivavtal eller avsättningar till tjänstepension =) Tack för en grym blogg, du inspirerar mig och många andra! Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kneg till Deg,
   Mycket riktigt, den som har enskild firma och betalar statlig inkomstskatt kan fördelaktigt göra insättningar i IPS. Det finns en gräns men den är på över/några hundra tusen kronor om jag ej missminner mig.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vilka samtliga fonder och aktier har du i ditt pensionspar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emil,
   Jag har också Castellum, H&M och Avanza Zero i mitt IPS-konto.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej

  Jag kolla för ett år sen upp om jag kunde avsluta mitt IPS konto hos Swedbank men fick till svar att det inte gick,
  som jag minns det så var det pga av att summan var för hög (ca 90 000).

  Min tanke då var att avsluta Ips betala vinskatten för att sedan flytta resterande pengar till ett ISK konto hos Avanza

  Det jag nu funderar på är om jag kan flytta mitt IPS till Avanza?är det så du har gjort ?

  tack för en riktigt bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Yes box, du kan flytta till Avanza. Kontakta Avanza så löser du det via dem. Bara fylla i blankett hos dem så fixar de biffen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tja

  försökte för ca 1 år sedan att avsluta mitt IPS hos Swedbank fick då till svar att det ej gick,tror det handlade om att summan var för stor (Ca90 000kr),Min tanke då var att pröjsa vinskatten och öppna ett ISK på avanza för resterande pengar.

  Men nu funderar jag om Avanza kan ta över mitt IPS ? Är det så du har gjort ?

  SvaraRadera
 5. Kanon :)

  kan man välja både Aktier och fonder eller är det endast Fonder som gäller ?

  Tack för snabbt svar o en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Youngblood,
   Det går att ha både aktier och fonder i sitt IPS hos Avanza. Begränsningen är de minsta listorna, de kan man inte handla på men Stockholmsbörsen och utländska aktier funkar vill jag minnas.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej!
   Intressant att Youngblood har problem med Swedbank....även jag hade det. Frågade efter flytträtt men fick till svar att det inte gick pga värdet var för högt...kontaktade Avanza och de förklarade att Swedbank svarat mig på frågan om uttagsrätten (IPS under 1 basbelopp...). Hur som helst skred till verket och flyttade min IPS till Avanza och handlar numera aktier!

   Bra blogg Petrusko!

   Radera
 6. Om man nyligen börjat spara till sin pension privat skulle du då säga att isk är bättre än is?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ISK är bästa lösningen för pensionspar. Undantaget är om man har enskild firma och tjänar mer än 500.000 kr per år, då kan man använda IPS med fördel.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Är detta ålders pension garanti som det heter hos Nordea?

  SvaraRadera
 8. Gjort samma sak, flyttat IPS, en pensionsförsäkring och tjänstepension till Avanza. Värt jobbet, alla dagar i veckan! Större utbud, lägre avgifter och Avanza hjälper till med flyttavgiften����

  SvaraRadera
 9. Är det pga gränsen för lönsam löneväxling som du säger 500'. Utan att räkna på det det minsta så känns det ju som att löneväxling så att man kan få avkastning på oskattade pengar måste vara det överlägset bästa sättet att pensionsspara.

  SvaraRadera
 10. Det dessa bolag säger till kunder rakt ut är: "Vi är så VÄRDELÖSA att kunderna sticker om i inte hotar dem med avgifter om de inte stannar kvar".
  Lite som att stanna kvar i en otroligt osund relation. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 11. Måste man skapa ett IPS hos Avanza för att flytta sin IPS från tex Swedebank/Handelsbanken? Eller skall man öppna ett ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste öppna ett IPS hos Avanza för att flytta ett IPS dit

   Radera
 12. tack för tipset. ska flytta från SPP nu

  SvaraRadera
 13. Varför har du inte utdelningsaktier på ditt ips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tre jag nämner i inlägget är mäkta fina utdelningsaktier. Latour tex kommer höja utdelningen minst 16% nästa vår. Fräsch utdelningstillväxt.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Ja men du har fonder oxå,är det inte bättre med bara utdelningsaktier? Ser du har tex avanza zero.

  SvaraRadera
 15. Om man har aktier i sin IPS, får man då utdelningen utbetald så att man kan återinvestera, eller hur funkar det i IPS?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får utdelningar på ett IPS precis som andra kontotyper. Främsta skillnaden är att man inte kan göra uttag hur som helst från ett IPS utan det är ju gjort för att det skall betalas ut som en pension när man är +55 år och väljer att starta utbetalning.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej! Jag är i liknande situation. Har ett gammalt IPS på Nordea, som tar ut höga avgifter, och jag funderar på att flytta till Avanza. En sak som jag inte lyckas förstå är: kommer jag att drabbas av skatt vid flytt? Om inte under själva flytten så i ögonblicket när jag byter från Nordea Stratega 70 till vettigare fonder på Avanza? (Japp jag var en idiot som gick med på Nordeas rekommendation för 10 år sedan.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det utlöser ingen skatt att flytta sitt IPS. KOlla med Nordnet och Avanza, jag tror de erbjuder att stå för flyttavgiften upp till ett visst belopp.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Stort tack för svar!

  SvaraRadera