torsdag, juni 15, 2017

Fortsatt besvikelse från Persson och H&M

I början av 2017 stod han där Karl Johan Persson och sade med kraft att tillväxtmålet kommer nås redan 2017. 10-15 procent försäljningstillväxt alltså.

Idag rapporterade H&M försäljning för maj och i spåren av H&Ms dåliga prestationer tidigare i år hade analytikerna inte höga förväntningar. Kring 6 procent tillväxt var väntat, långt under H&Ms egna mål alltså.
H&M rapporterade futtiga 4 procent försäljningstillväxt och summerar en försäljningstillväxt hittills 2017 långt under bolagets mål.

VD Karl Johan Perssons förtroendekapital är nere för räkning!

20 kommentarer:

 1. sicket kasst bolag det tragiska att småsparare nu kastar sig in och bränner sig vi ses på 140 kr H&M

  SvaraRadera
 2. Börjar bli dags för byte snart. Tittar man historiskt så har deras VDar inte suttitt alltför länge vid posten. Vad gäller KJP så kommer han inte ha något resultat att skryta med.

  SvaraRadera
 3. De närmar sig en direktavkastning på 4,8 % vilket inte är så dåligt. Om man glömmer försäljningstillväxten och ser långsiktigt på avkastningen är det inte så dumt. Eller hur ser du på det, Petrusko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Webfarbror
   De har ett mål om ökad försäljningstillväxt 10 -15 %. Ingenting om vinsttillväxt. Som det ser ut just nu är marginalerna i en sjunkande trend, väldigt oroväckande. Vinsten krymper. Att utdelningen sänks 2018 blir mer och mer troligt. Jag har skrivit det många gånger förut men jag tycker att det är ett alldeles för stort fokus på utdelningar bland dagens "värdebloggare". Hur ska du se långsiktigt på avkastningen om avkastningen krymper och kursen faller?

   Dina pengar gör bättre nytta i en indexfond.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  2. Tjena Webfarbror,
   och om de backar ännu mer blir direktavkastningen 7 procent.... Kanske blir den oförändrad kanske inte. En sak är dock säker och det är att man inte skall ta utdelningen för given.

   Om man glömmer försäljningstillväxten som du säger så är H&M svindyr på 200 spänn. Om de inte presterar bättre förtjänar de inte nuvarande värdering utan skall än längre ned i kurs.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Varför skulle de inte kunna bibehålla/öka utdelningen om försäljningen ökar?

   Radera
  4. På grund av att de har kostnader också. Försäljningen ökar litegrann men samtidigt ökar kostnaderna mer och marginalutvecklingen har inte varit toppen den heller.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det finns positiva nyheter också idag. t.ex. Goldman Sachs höjer sin rekommendation för Castellum till köp från neutral. Riktkursen höjs till 149 från 130 kronor. Det framgår av en sektoranalys.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 5. Tipsa gärna om någon annan "utdelningsaristokrat" med mer än ca 5 % DA och en tillväxt på mer än 4 %!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,
   Det existerar ingen sådan utdelningsaristokrat över huvud taget. AT&T är närmst det du efterfrågar. Precis över 5% DA men bara 2% utdelningstillväxt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Om det fortsätter så här, finns det väl inga pengar kvar till utdelning 2018.

  SvaraRadera
 7. Jag kan bara hålla med dig tyvärr. HM har bevisligen inte den ledning som krävs. De gör inte rätt saker, på rätt sätt, i nuläget. Nu finns i princip inga ursäkter kvar, inte ens vädret.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 8. Bolaget i sig kommer inte låtas köras i botten tror jag. Så det finns givetvis en gräns för allt där förtroendet för ledning och kanske framförallt nuvarande VD kommer ifrågasättas starkt av marknaden. Just nu är förtroendet för KJP lågt och jag tror att om företaget inte har råd att betala ut nuvarande utdelningsnivå så kommer KJP att ryka oavsett vad pappa tycker. Även om familjen har mycket att säga till om så är hela Svenska folket involverade i HM som aktieägare och det finns gränser för allt. Jag skulle inte vilja vara i KJP kläder just nu. Det är mycket prestige inbakat och att att ha kört familjeföretaget i botten är inte direkt vad han vill bli ihågkommen för på familjemiddagarna. Sänks utdelningen kommer en kurskollaps vi aldrig tidigare skådat i HMs historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar väl ingen roll vad "svenska folket" säger när Stor-persson sitter där med sina A-aktier? Tvivlar på att de bryr sig vad andra privatsparare tycker.

   Radera
 9. Som jag kommenterade här för någon månad sedan: H&M kommer att gå under 200 kr före midsommar vilket de gjorde idag. Jag tror att de utan problem kan gå ned både 10% och 20% till bara i år - just nu krävs bara någon liten negativ nyhet för kraftiga reaktioner. Följer min Private bankers råd: låt H&M bevisa minst 3-4 kvartal i rad att de är på väg på rätt håll innan du ger dig in i aktien igen! /S

  SvaraRadera
 10. Man kan också välja att se det som att KJP och marknadens för högt ställda förväntningar skapar lägen att öka för den som endast är intresserad av utdelning och inte kurstillväxt.

  Yield on cost på över 4,85 procent är ändå en rätt bra riskpremie. H&M kan sänka utdelningen till 8 kronor och jag får fortfarande 4 procent i YOC vid 200 kronor. Nog för att H&M har stora utmaningar men försäljningen ökar trots allt. Så länge de klarar att öka vinsten och bibehålla marknadsandelar bör de på sikt klara att bibehålla utdelningen. Därför tycker jag att det är intressant nog att fortsätta öka bit för bit även om min portföljandel är betydande.

  (obligatorisk brasklapp för e-handel, butiksdöden, konkurrens, value trap, fallande kniv osv.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För bara några år sedan var HM den oslagbara och nästan ofelbara aktien där fattiga änkor och föräldralösa barn rekommenderades att lägga sina sparpengar. Idag blåser vindarna i motsatt riktning och lika fel som det var då att höja aktien till himlen, lika fel är det förmodligen att se den som ett helt hopplöst fall idag.
   Dessutom, tänk till lite grann....vilka är de "ofelbara" aktierna idag? Där vi om några år inser att vi missade de svarta svanarna och lät oss dras med i onyanserade hyllningarna här hos Petrusko och i andra sammanhang!

   Radera
 11. Japp Petrusko är känd för att köpa på topp Investor Latour med mera:) Sen kör han snitta ner sig några år innan han säljer

  SvaraRadera
 12. Skulle vara kul att läsa alla kommentarer från tiden då HM stod i 360kr. Kan det vara så att alla arga troll förlorat väldigt mkt pengar och måste ventilera sinna värdelösa åsikt på forum som dessa?

  SvaraRadera