tisdag, juni 13, 2017

Aktiesplit i Latour juni 2017


Vid årsstämman beslutade vi om en aktiesplit i Latour där man får 4 stycken nya aktier som ersätter en gammal. Om man tidigare ägde 10 stycken aktier har man efter splitten istället 40 stycken.

Nu är datumet för splitten fastställt och från och med tisdag 20/6 är handlas Latour efter split. Då kommer aktiekursen gå ned till att vara ungefär en fjärdedel av nuvarande kurs.

I skrivande stund handlas Latour till cirka 420 kronor och efter split motsvarar det en kurs om 105 kronor.

Den som äger Latour behöver inte göra någonting utan allt det här splittandet sköts automatiskt. Man kan göra som vanligt och bara luta sig bak och låta tiden och Latour växa sin investering.

20 kommentarer:

 1. Hej Petrusko! Har du något tips när det kan vara läge, i och med splitten, att gå in som ny ägare i Latour?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsiktigt är det alltid rätt att köpa Latour i mina ögon. Splitten gör ingen skillnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vet du varför bolaget gör en split? Är det för att kursen börjar bli för dyr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bättrar på likviditeten i aktien och som VD Jan Svensson sade vid stämman så har de historiskt splittat kring nuvarande nivåer.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Med andra ord förändras inte värdet av aktien? Kan tänka mig att det finns en fördel för bland annat småsparare genom att styckepriset blir mer rimligt. Å andra sidan brukar jag handla aktier för 400-600 kr per gång :)

   Radera
 3. Petrusko, vet Du vad som händer med en långliggande köporder? Blir det också en split 1:4 på köpordern? Eller makuleras den trots ett slutdatum efter splitten? Görs inget så riskerar man att köpordern går igenom till ett överpris :-(

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktien får en ny isin kod. Som en ean kod kan man säga och den är unik vilket bör betyda att liggande orders ej går igenom men värt dubbelkolla med din mäklare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. På tok för dyr

  SvaraRadera
 5. Är för mig en varning att aktien är för dyr att köpa och därmed gör man en splitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En splitt har inget med bolagets värde att göra. Bolaget kommer vara lika mycket värd efter som innan. Tycker man aktien är dyr nu så kommer den vara lika dyr efter splitten. Däremot så kan en splitt locka fler småsparare till att köpa och kursen kan rent av gå upp.

   Radera
  2. Med den logiken borde du endast äga berkshire hathaway a. Har aldrig splittats. :p

   Radera
  3. Vad har aktiepriset med bolagsvärderingen att göra? Hade dom aldrig gjort en split skulle priset per aktie vara tusantals kronor... svårt att månadsspara i en sådan för många då.

   Radera
 6. Själv tycker jag den är billig. Tankar så mycket jag kan.

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym,
  Om du tycker Latour är för dyr på 420:- så undrar jag vad du tycker om Berkshire A aktie med en kurs på c:a USD 255,000 per aktie? Har aldrig gjort en split sedan introduktion på NYSE 1965.
  Skämt åsido, spelar ingen roll om 100 aktier a 100:- går upp 10% eller 1 aktie a 10000:- går upp 10% men som Petrusko sa, det blir mer likviditet i aktien och sedan tror jag även det är mycket psykologi i detta.
  Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
 8. Nu kommer det gå åt helvete, se bara hur det gick när Fingerprint splittades.. Kursen rasade 75%, mitt tips är att sälja.

  SvaraRadera
 9. Hur blir det med utdelningen - divideras den också med 4? Om inte så åker ju DA% upp från 1,91% idag till 7,62% den 20:e.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marty,
   Visst blir det så. Utdelningen delas med 4. Hemfosa pref gjorde en split 1 till 2 förra året och då blev utdelningen 2:50/aktie och kvartal dvs 10:-/år istället för 5:-/aktie och kvartal dvs 20:-/år. Summan blev densamma trots att utdelningen halverades då man fick dubbelt så många aktier. Även inlösen kursen ändrades såklart men det har Petrusko skrivit tidigare om.
   Sov gott vänner och dröm sköna aktie drömmar.

   Radera
  2. Yes, utdelningen splittas också så da blir samma dom innan.

   Radera
 10. Inte första gången Latour gör split hur har det gått ?
  Bara upp har avkastat fantastiskt bra över lång tid glad att jag haft denna aktie över lång tid !

  SvaraRadera
 11. En annan, i detta forum "het" aktie är Investor som ligger på ungefär motsvarande nivå som Latour gjorde. En split även där skulle öka likviditeten och därmed skapa aktieägarvärde. Det här handlar verkligen om ett småägarperspektiv. Du som har 800 att handla för kan idag köpa endast 1 Investor för drygt 400. Gjorde man däremot en split säg 4:1 skulle du kunna köpa för i stort sett hela slanten.

  SvaraRadera