År 2050 är vi 2,5 miljarder fler på jorden

Jordens befolkning växer och samtidigt ökar välståndet. Fler och fler personer världen över får det bättre ställt och börjar använda för dem nya produkter och tjänster. Det kan röra sig om riktigt basic saker som att man får råd att börja använda blöjor eller tamponger men det gäller även högre upp i prisskalan och samhällsskikten som att man har råd att börja använda Viagra. Det finns många vinnare på befolkningstillväxten och vissa är större vinnare än andra och vissa är tydligare vinnare än andra. I takt med befolkningsökning sker även en urbanisering och man kan argumentera att tex fastighetsbolag med fokus på bostäder i storstäder är vinnare, inte lika tydlig vinnare men ändå en vinnare. Det här med befolkningstillväxt och ökat välstånd är en megatrend man som investerare kan dra nytta av och nedan är några bolag som kan vara en bra "play" på detta.

Johnson & Johnson En jätte inom hälsovård, de tillverkar läkemedel, medicinsk utrustning samt konsumentprodukter som OB tamponger, Listerine munskölj, Compeed plåster mm. JNJ är en utdelningshöjare av högsta klass med höjningar 53 år i följd. Det här är ett mycket bra play på befolkningstillväxt och ökat välstånd. Mängder med kineser och indier som skall börja använda tamponger osv. Hela produktportföljen från Johnson & Johnson vinner på detta, fler som har råd med läkemedel, fler som har råd att gå till läkaren som använder apparater från JNJ. Det är även en solkar vinnare på åldrande befolkning, Snittåldern ökar ju också och gamlingar tenderar använda mer läkemedel osv än unga. Direktavkastningen är ca 3% och utdelningstillväxten på 5/10/25 år är: 7,5, 9,7, 12,7%.

Colgate-Palmolive Co. Världens i särklass största och mest kända tandkräm, de fullständigt dominerar denna businessen. De har även andra produkter som tex schampo och tvål mm. Fler människor som konsumerar tandkräm och tvål mm översätts snabbt till stigande omsättning och utdelning för Colgate Palmolive. Det här är ännu en utdelningshöjare med imponerande 52 år i följd av höjningar. Direktavkastningen är ca 2,3% och utdelningstillväxten på 5/10/25 år är: 10,5, 11,5, 11,3%.

Unilever En jätte med produkter i dagligvaruhandeln via mat, rengöring, personlig hygien mm. De har en fantastisk portfölj av starka varumärken, tex: Pepsodent/Prodent, Comfort, Axe, Knorr, GB Glass (Heartbrand), Lipton mfl. Många fina produkter som konsumenter köper om och om igen. Direktavkastningen är ca 2,9% och utdelningstillväxten på 5/10/25 år är: 8,5, 7,2, 8,2%.

Dagens industri en månad för bara 79 kronor!

Hennes & Mauritz Klädjätten från Sverige med ett vinnande koncept och stark position på marknaden. Bolaget har butiker i många länder världen över men öppnar ständigt nya, både på befintliga marknader som nya. H&M har en enorm potential i tillväxt av nya butiker! De kan öppna mängder med nya i befintliga länder men det finns många länder de ännu inte gett sig in i. Det här är inte en lika klockren vinnare på befolkningstillväxt och ökat välstånd som tidigare nämnda men de är en vinnare på det. Bara i Kina är det miljontals fler kineser varje år som får råd och vilja att handla kläder från tex H&M. Det här är en mycket pålitlig utdelare och H&M har aldrig sänkt utdelningen. Direktavkastningen är ca 2,8%

Procter & Gamble  Ännu en gigant på konsumentprodukter med en imponerande portfölj av starka varumärken. De har bla: Batterier, blöjor, linser, tandborstar, rakhyvlar, kaffebryggare mm och starka varumärken som: Duracell, Gilette, Braun, Oral-B, Tampax, Always, Pampers, Ariel, Head&Shoulders, Vicks mfl. Många fina varumärken och produkter som konsumenter världen köper om och om igen, återkommande försäljning gillar vi. Procter & Gamble är en utdelningshöjare med mäktig historik om höjningar 59 år i följd. Direktavkastningen är ca 3,3% och utdelningstillväxten på 5/10/25 år är: 8, 10, 10,5% i snitt.


Handla Amerikanska aktier från 1 dollar och Svenska aktier från 1 krona hos Avanza

Länk till artikel hos CNBC med mer info om befolkningstillväxten: http://www.cnbc.com/2015/07/30/world-population-quarter-of-earth-will-be-african-in-2050.html

Mer intressant relaterad läsning i Marcus Hernhags inlägg om Megatrender, kolla in det här: http://hernhag.se/?page_id=1044

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net 

4 kommentarer:

  1. Alla bolag som du nämner som jag inte redan äger aktier i är alla bolag som jag kan tänka mig köpa. Kände inte till att Colgate-Palmolive hade en så fantastisk utdelningstillväxt! Tror bestämt att de helt plötsligt blev betydligt närmare ett köp.

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg! Givna kandidater för en långsiktig global portfölj. Lätt att glömma bort de här gamla trotjänarna. Blev sugen att fylla på p&g. Får ta mig en titt på siffrorna. Duracell är dock inte i deras ägo längre, likt pringles och mkt annat.

    SvaraRadera
  3. Gäller utdelningen om man köper dessa aktier via avanza till isk kontot ?
    Tack för dina tips !
    Med vänlig hälsning, nybörjaren.

    SvaraRadera
  4. Hej nybörjaren,
    Utdelningen är den samma oavsett vilken depåtyp man har, den beskattas dock olika. Googla "petrusko isk" för mitt inlägg med info om det där. KOrta versionen: Utländska innehav är bäst i en kapitalförsäkring.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...