Carnegie Strategifond D - Cash utdelning varje månad

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Carnegie Fonder - Strategifond from Carnegie Fonder on Vimeo.

 

Det här är en gammal fondfavorit i min värld. Jag har investerat i Carnegie Strategifond historiskt för dess rimliga riskprofil och förhållandevis goda prestanda. Sedan några år finns den i en andelsklass som pyntar utdelning månadsvis; Andelsklass D.

Carnegie Strategifond är en blandfond som investerar i sunda bolag med god direktavkastning samt obligationer med bra ränta. Fördelningen brukar vara kring 60 procent aktier och 40 procent obligationer. Att ha en del i obligationer sänker potentialen men även risken. Det jämnar ut kursutvecklingen över tid och är en liten broms på nedsidan. Priset för en lägre risk är lite lägre avkastning men den här fonden har presterat relativt bra. På mycket lång sikt som 10-30 år ser avkastningen väldigt imponerande ut men mer relevant är väl att titta på de senaste åren. Nedan är en bild med totalavkastning för fonden jämfört med Avanza Zero som är en fond utan avgifter och följer OMXS30. För jämförbarhet har jag använt Andelsklass A utav Carnegie Strategifond (den pyntar ej utdelning. Totalavkastningen är den samma som i andelsklass D).


Avkastningen är sämre än börsen men det är ju inte oväntat. Som jag nämnde är avkastningen förhållandevis god på lång sikt och de senaste 10 åren (tom 2023) har avkastningen varit i snitt 8,9 procent per år. En sådan här fond är inte för alla men det finns många som attraheras av lägre risk. Den här är inte på något sätt riskfri men det är ändå lägre risk än en ren aktiefond. I skrivande stund är de fem största innehaven aktier i bolagen Investor, Essity, Alfa Laval, Volvo och Holmen.

Till det tråkiga nu då; Fondavgiften är totalt 1,6 procent vilket är dyrt hur man än ser på saken. Det är dyrt för att vara en aktiv fond och det är svindyrt jämfört med indexfonder. För aktiva fonder behöver man se till vad man får när man utvärderar avgiften. Det här är en aktiv blandfond med relativt god historisk prestanda och en relativt låg risk jämfört med börsen eller rena aktiefonder. Jag gillar så klart inte den höga avgiften men kan på något sätt ha överseende med den. Det är i mitt perspektiv som börsintresserad aktiv investerare. Om jag skulle ta på mig någon annans glasögon, tex en måttligt börsintresserad person med låg riskvilja ja då ter sig avgiften än mindre besvärande.

Desto roligare är utdelningen. Carnegie Strategifond D betalar som sagt cash utdelning och det gör den månadsvis. Utdelningen sker sista onsdagen varje månad och för 2024 är den på 0,35 kronor per månad. På fondbolagets sajt finns ett dokument med datum för varje utdelning resten av året. I årstakt summerar utdelningen till 4,2 kronor vilket på andelskursen 119,69 kronor ger en direktavkastning om 3,5 procent.

Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.
Minsta belopp för köp är 100 kronor.

Det är som sagt en speciell fond den här men jag gillar den för vad den är. Den kan vara en rimlig komponent för den som vill ta lägre risk. Kanske något för den som närmar sig pension eller rentav redan är där. Att få utdelningen utbetald månadsvis passar ju extra bra för den som är pensionär eller av annan anledning vill ha ett regelbundet kassaflöde.


21 kommentarer:

  1. Med en avgift på 1,6% och med en utdelning som ligger på 3,5% och en relativt avgiften usel totalavkastning så skulle jag inte rekommendera denna fond ens till någon som vill ha låg risk och är ointresserad av börsen. Skräpfond som endast berikar förvaltarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Det är som du påpekar en hög avgift och sådana fonder tjänar fondbolagen stora pengar på. Jag håller inte med om att det är en skräpfond men har full förståelse för att alla kan tycka olika. Den attraherar inte alla den här fonden med sin dyra avgift och lägre potential/risk.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko
    Tack för infon.
    Inte min "Cup of Tea" heller och det pga den höga avgiften som a sträcker rejält. Jag har banksparande med ränta på mellan 4-4.4% och så har jag 0.5% av portföljen i Kameo som snittat strax under 9% och också pyntar månadsvis! Något du funderat på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har tidigare investerat hos Kameo men släppte det helt när det stod klart för mig att det allmänna ränteläget skulle stiga. Det gjorde det också och nu har vi betydligt högre ränteläge och tuffa tider för bygg och projektbolag. Jag kan nog komma investera hos Kameo igen när läget är bättre. När det är bättre tider för bygg/projekt och således lägre risk i en investering via Kameo.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Detta är en feel-good fond för pensionärer som tycker om att sitta och bokföra utdelningar. Plus är en bra balans mellan aktier och obligationer och att John Strömgren sitter vid rodret. En skicklig förvaltare som varit med länge. För de allra flesta går fonden bort på grund av den höga förvaltningskostnaden. 1,60% mot Storebrands Global b som tar 0.33%. Att kalla den för skräp är att gå för långt, fonden har presterat tryggt och bra över tid.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Tack för din kommentar och din vy på saken.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Fonden är inte med i Avanzas fondlista filtrerat på fonder som ger utdelning i pengar. Är du säker på att det är cashutdelning på denna?
    Hur som, köper ett litet testinnehav i denna som får rulla ett tag och se hur det utvecklar sig.
    Kan vara skönt i framtiden att bara casha hem utdelningar utan att bry sig och låta någon annan sköta förvaltningen. Även om denne får väldigt bra betalt för det. Tid är ju också pengar.
    Men 60/40-portfölj ska inte underskattas över tid! Och med månadsutdelning på det skulle det kunna vara rätt för en som inte orkar hålla koll på börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Det var bra att du uppmärksammade mig på det. Carnegie säger att det är cash men jag har inte dubbelkolllat med Avanza. Har hört mig för nu och inväntar svar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Utdelningen kommer som cash på Avanza, haft fonden sen början av sommarn.

      Radera
    3. Har börjat investera i den sen en månad tillbaka. Fick utdelning på Avanza. Kanske något dyr men jag ser det som ett tryggt komplement i min portfölj.

      Radera
    4. Tjena,
      Tack för kommentar och info om att ni har fonden hos Avanza och fått utdelningen cash.

      Fonden är dyr men det är proffs som förvaltar den och de har gjort ett bra jobb historiskt. Om man tycker att förvaltarna gör ett rimligt jobb kan man resonera att det är värt att pynta avgiften. De flesta kommer avfärda fonden för de tycker den är för dyr och ovärd och det är helt rätt resonerat för dem förmodligen. Vissa kommer tycka att den passar dem riskmässigt och att den är värd den höga avgiften.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Trevligt med allt fler utdelande fonder, men fondbolagen behöver lära sig att de flesta investerare som gillar utdelningar eller lever på utdelningar vill ha åtminstone 6-8% i utdelning för att det skall vara lockade att investera i just det värdepappret.AMF aktiefond Nordamerika är annars en fond att investera i och sedan sälja av allt eftersom man har 6-8% i vinst eller när helst man nu väljer att ta hem sin vinst som ett alternativ till en dyr blandfond.Dyra fonder acceptera jag enbart på marknader där jag själv inte har tillräcklig kunskap om att investera i enskild aktier som Indien och Turkiet som några exempel som jag äger till och från för att ta hem snabba vinster som en liten krydda i mina portföljer.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Peter,
      Tack för din kommentar. Ja det skulle verkligen behövas ett utbud av fonder med regelbunden utdelning och direktavkastning i häraden 6-8 procent. I USA finns det en uppsjö av sådana och en investerarstil som kallas "Income Investing".

      En populär inriktning framförallt bland människor som närmar sig pensionsålder. Att investera i värdepapper som pyntar en regelbunden inkomst.

      Pimco, Cohen & Steers mfl är fondbolag som till stor del inriktat sig på "income investing" och har fonder som pyntat 10 procent direktavkastning i bortåt 25 år.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej,

    Tack för en bra blogg.

    Finns OMX30 som fond/ETF som delar ut mottagna utdelningar? Jag jag inte hittat det. Vad skulle säga är mest likt?

    /Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Det finns nog via någon utländsk ETF som följer Stockholmsbörsen men då åker man ju på högre courtage och valutaväxlingsavgifter. Ovärt!

      Jag kan nämna 3 snarlika alternativ dock. Det är 3 olika fonder som följer index med 80-100 största bolagen. Inte OMXS30 alltså men det är snarlikt ändå.

      Xact Sverige
      Storebrand Sverige B
      Handelsbanken Sverige B

      Fonderna ifrån Xact och Handelsbanken pyntar cirka 4 procent direktavkastning vilket är ungefär som index. Storebrands fond pyntar cirka 4,5 procent vilket nog är lite högre än underliggande tillgångars utdelningar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag tycker de alla missar en detalj av det Erik efterfrågar: " delar ut mottagna utdelningar". Fonderna du listar delar ut en andel av fondvärdet oavsett om det har stöd av utdelningar eller inte och kan i teorin gröpa ur fondens innehav.

      Det finns andra ETF:er som verkar vidarebefordra företagens utdelningarna mer eller mindre direkt och det är ett ärligare sätt att ge utdelningar i en fond.

      Radera
    3. Stort tack för ditt svar :-)

      Radera
  7. Hej, hittade just denna intressanta blogg, har sparat i 6 år nu. Börjar lära mej lite sakta, gjort många misstag.... Om man nu skulle vilja leva på utdelningar, hur funkar det i praktiken. T.ex., hur mycket måste man ha investerat för att kunna ta ut 20k i månaden och fortfarande låta kapitalet växa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Kul att du hittat hit. Att du gjort många misstag redan är positivt. Du har sannolikt lärt dig utav dem och de flesta gör du nog inte om. Det är billigare att göra misstagen i början av ens investerarkarriär. =)

      Det finns flera olika utdelningsfonder som pyntar kring 5 procent direktavkastning och växer över tid. Det backas ju upp av att börsen historiskt presterat en totalavkastning om 8-10 procent per år i snitt.

      Om man investerar i sådana fonder till ett snitt om 5 procent direktavkastning kan man växla upp de där 20k per månad till 240.000 i årstakt. Då slår man på miniräknaren 240.000/0,05=4.800.000 kronor.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Lite väl dyr, är det inte bättre att bygga en egen portfölj med index och blilliga räntefonder långa och korta och se till att ombalansera vid stora snedfördelningar (när någon del rört sig mer än en standardavvikelse ungefär)? Gärna lite inslag av guld också i portföljen enligt mig….

    Mvh Mats

    SvaraRadera
  9. Kan man ha denna i isk konto eller bör man ha den i Kf?
    Vänligen Robert

    SvaraRadera