Avanza anslutna till Xetra

 


Nu är Avanza äntligen anslutna till den tyska börsen Xetra. Något jag kämpat för och lobbat för länge. Det är framförallt för alla de börshandlade fonder som finns på Xetra. Innan har man kunnat investera i vissa sådana fonder via Avanza men de har använt en tredjepartslösning där handeln inte skett direkt via riktiga börsen utan via andra aktörer. Kortfattat har det varit en mycket dålig lösning som resulterat i dålig och beroende på hur man ser på saken rentav felaktig information.

Men skit i det nu, det dåliga som har varit alltså.

Nu är Avanza anslutna till Xetra och det innebär bland annat att fler fonder blir tillgängliga och framförallt att de priser, orderdjup, spread osv som du ser är korrekt. Precis som när man handlar på tex svenska börsen är det du ser det som gäller just nu. 

Sådana här börshandlade fonder handlas i euro varpå det tillkommer valutaväxlingsavgift och utöver det tillkommer courtage.

Gött att Avanza fixat den här grejen som är en teknisk sak och egentligen självklar i mina ögon. En annan grej jag gärna skulle se Avanza förbättra är däremot en ren pris/erbjudande grej. Jag skulle vilja att de matchar Nordnets erbjudande kring valutaväxlingsavgift och då specifikt att Nordnet inte tar någon sådan vid vad de kallar för "corporate actions".

Vad det betyder är att när du äger värdepapper noterade i utländsk valuta så tar Avanza en del av kakan varje gång du får en utdelning. Då passar Avanza på att lägga på sin valutaväxlingsavgift om 0,25 procent.

Så här gör inte Nordnet och i långa loppet blir det där stor skillnad. Du får mycket mer pengar kvar i slutändan om du är kund hos Nordnet investerat i sådana värdepapper på lång sikt.

Att kämpa för en bättre funktionalitet för alla småsparare är en sak medan den här grejen med valutaväxlingsavgiften snarare handlar om pris/erbjudande är en annan grej. Det blir nog snarare en sak jag kommer lyfta fram då och då men det är en kamp jag inte tar på samma sätt. 

13 kommentarer:

  1. Hej Petrusko, jag läser din blogg troget och följer dig också på X men har aldrig tidigare kommenterat eller meddelat mig. Vill bara därför säga som många andra att du gör ett fantastiskt jobb för oss alla som är inne på inkomstinvesteringar. Detta med Xetra är ju bara underbart! :-)

    Såg att du var med på Aktie Glob Utd event häromdagen där även jag lyssnade in. Att satsa på bolag med stora återköp snarare än utdelning är en intressant vinkling som jag inte investerat i förut. Jag frågade dem om hur man realiserar dessa återköp till reda pengar att dela ut och den springande punkten är ju om aktiekursen verkligen speglar den ökade vinsten per aktie samma dag som man ska dela ut (de svarade alltså att de reliserar aktieuppgången i samtliga aktier - enligt viktning i portföjen - typ samma dag som utdelning ska ske - dessutom återinvesteras utdelningen löpande så även den behöver man då "sälja fram" på utdelningsdagen). Vad tror du om detta upplägg? Har aldrig hört om en utdelningsinvesterare som har en sådan strategi förut, så väldigt intressant. Jag ser det som ett spännande komplement till de andra mer typiska "utdelningsverktygen". 5 % fördelat på två tillfällen per år kan ju vara eller ses som en bättre bas i portföljen än någon aktie som aldrig lyft, med stillastående utdelning och DA på dryga 3 % (läs Elektra i mitt fall).

    MVH

    Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Tack för din kommentar. Det här med hur en fond hanterar utdelningen handlar primärt om att optimera avkastningen. Om de skulle samla alla utdelningar som likvider på ett konto så genererar de ingen avkastning medan de väntar där. Därför återinvesterar fonder utdelningen och sedan när de själva skall göra sin utdelning till andelsägarna i fonden ja då säljer de för att frigöra kapital till utdelningen.

      Därmed blir det ingen större skillnad egentligen för fonden som inkluderar bolag med aktieåterköp. Bolagen själva gör aktieåterköp vilket är en sorts kapitalöverföring till investerare. Bolag som pyntar cash utdelning ja där tar fonden och köper aktier för de pengarna.

      Jag gillar hur de valt inkludera aktieåterköp i Aktiespararna Global Direktavkastning då det ger ett annorlunda urval bolag än andra fonder med inriktning hög utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej,

      och tack för svar.

      ja jag gillar också att få ta del av det här urvalet bolag och ändå kunna se det som en utdelningsfond. De har så vitt jag förstår drygt 20 % marginal på vad totalavkastningen brukar bli (backtracking gav att detta ska avkasta 6,5 % i snitt årligen sa de, och de ska dela ut 5 %).

      Radera
    3. Tjena,
      Ja "total yield" hamnar där någonstans kring 6,5 procent för fondens innehav. Det är dock inte det samma som totalavkastning. Totalavkastning inkluderar även kurstillväxt.

      Vi får se var utdelningen i fonden hamnar storleksmässigt. De har kommunicerat att de siktar på minst 5 procent utdelning men den kan bli högre. Portföljen har som du nämner ett utdelningsunderlag som är betydligt större, på 6,5 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej P

    Starkt jobbat!

    Känns bra med nån som avanza lyssnar på.

    Då lär väl incu och winc snart släppas på.

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Tack för din kommentar. Ja vi får hoppas att de får fart på handeln i de där fonderna nu. Jag påminde dem idag.

      Ha en go helg

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Glöm inte heller växlingsvgifter som de tar ut även när de inte växlar!!!!

    Dvs om du samma dag säljer och sedan köper i samma valuta så sker ingen växling, ändå tar både Avanza och Nordnet ut 0,5% för detta. (0,25% åt var håll) Utlöst och på gränsen till stöld då de inte är transparenta med att de tar ut en avgift för något de inte gör. Sälj och köp över intradag bör bara generera en växlingsvagift på den summa som faktiskt växlas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan jag se detta separat någonstans?

      Radera
    2. Håller med Tole, det är så fräckt att de borde skämmas. Tyvärr är det en kartell där alla mäklare samarbetar mot oss kunder. Konkurrensverket bryr sig naturligtvis inte heller, de har väl fullt upp med att fika...

      Radera
    3. Kanske det. Men var kan vi se denna avgiften? Jag hittar den inte. Så att vi inte bara beskyller utan bevis tänker jag. Hittar vi den är det bara att spamma kundtjänst/some.

      Radera
  4. Tack för informationen att Nordnet inte tar ut växlingsavgift vid utdelningar, medan Avanza tydligen gör det. Ska flytta mina utdelande Etf:er från Avanza till Nordnet nu!

    SvaraRadera
  5. Såg att Xact Norden Högutdelande tagit in MPC CONTAINER SHIPS har du någon koll på det investmentbolaget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Vi kan tona ned det där investmentbolag-tugget. Låt oss kalla det vad det är primärt: Ett shippingbolag. Jag undviker shippingsektorn som är starkt cyklisk. Den är skit över tid då den under perioder genererar mäktiga vinster och andra perioder är det konkurser och djup depression.

      Många har sett en skyhög direktavkastning på den där aktien hos Avanza men det är inget uthålligt. Det är en svår sektor det där och såvida man inte är expert på den är det en god ide att undvika den.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har ökat i Wisdomtree Europe Equity Income ETF

  Idag passade jag på att öka lite i den här börshandlade fonden ifrån Wisdomtree. Jag har planerat det ett tag men avvaktat till dess de me...