Realty Income höjer utdelningen - Samt ett par negativa faktorer

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income brukar höja utdelningen minst fyra gånger per år. De pyntar utdelning månadsvis och höjningarna de gör är ofta små men där emellan blir det någon större och historiskt har de växt utdelningen kring 4 procent årligen. Den här gången är det en liten höjning och inte superintressant men jag tänkte passa på att nyttja den här lilla höjningen till att samtidigt skriva om ett par negativa faktorer för Realty Income.

Utdelningen först nu då: Den höjs ifrån $0,2565 till $0,2570 per månad. I årstakt summerar den till $3,084 vilket på aktiekursen $52,28 ger en direktavkastning om 5,9 procent. X-datum för nästa utdelning är 29 mars.

Ett par negativa faktorer då. Ja det är inget omvälvande men ändå något. Jag tar den senaste först och det är att jag igår läste om att DollarTree går lite sämre än väntat och planerar att stänga 600 butiker i spåren av att kunder spenderar mindre. Det här är en typisk hyresgäst för Realty Income med en verksamhet som ansetts stadig oavsett ehandel och sämre tider. Nu står inte DollarTree för ruinens brant utan de tjänar bra med pengar men det här ruckar min syn på den här typen av hyresgäst och dess stabilitet. Ingen big deal idag utan något att ha med sig i bakhuvudet.

Nästa faktor då är den där affären med Decathlon som de meddelade för ett tag sedan. Jag har inte skrivit något om den då det bara är en liten sak men det passar bra att nämnas nu i samband med den här DollarTree-grejen. Decathlon är en jättestor sporthandlare likt XXL fast ännu större lokaler. Decathlon fanns i Sverige ett tag men gick i konkurs/lades ned. ** Decathlon har ett par butiker kvar i Sverige och förlorar pengar. Enormt stora fysiska butiker för försäljning av sportvaror är inte en verksamhet jag ser som stark och pålitlig i långa loppet. Nu är de flesta butikerna i Frankrike, Tyskland osv och där är de steget efter med utvecklingen men butiksdöden, ehandel osv kommer nå dem också i högre grad. Realty Income köpte ett flertal fastigheter i en så kallad Sale Leaseback deal utav Decathlon. Jag gillar inte den här affären då det är en mindre stabil/pålitlig hyresgäst i mina ögon jämfört med resten av Realty Incomes portfölj.

På senare år har de avvikit mer ifrån sin inriktning. Jag tycker de är allt för hetsiga på att växa och gör det nu via vägar de inte är bekanta med. Det kan så klart gå utmärkt men det är förknippat med risk. För ett par år sedan köpte de ett stor Casino/hotell och det är på den vägen vi nu står här med än mer utav något annat än gym och mataffärer. Tur nog så har de väldigt mycket mer utav det goda än det här som jag är lite negativ över. De där Decathlon-fastigheterna är en obetydlig del av bolaget men jag är mer vaksam nu på hur bolaget navigerar framåt. Jag vill inte att de köper in vad som helst i jakten på tillväxt. En viktig faktor i min investering i Realty Income är deras cherry picking av hyresgäster. De har historiskt varit duktiga på att bara äga fastigheter med finansiellt starka bolag som dessutom har en stormtålig verksamhet 

Typiska verksamheter i Realty Incomes lokaler är logistikhub som tex FedEx, Gym, Apotek, mataffär, 7-eleven osv.

Med det sagt: Jag gillar fortsatt Realty Income. De har en god finansiell ställning och aktiekursen är nedpressad nu. Hela fastighetssektorn är nedpressad i USA och det ser inte ut att lätta snart. Kontorsmarknaden har havererat fullständigt och inte ens på bästa läge i riktigt stora städer är kontorsfastigheter bra nu. Realty Income har inte kontor men hela fastighetssektorn dras med i ett enda penseldrag. Fler faktorer har påverkat sektorn och precis som här har de stigande räntorna pressat ned fastighetsbolagens aktiekurser. Ja det kan nog dröja innan aktiekursen repar sig i Realty Income men under tiden tickar bolagets verksamhet på. De drar stadigt in mer pengar och de pyntar utdelning varje månad. 

Länk till Realty Income hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

11 kommentarer:

  1. Intressant. En rättning dock, Decathlon finns fortfarande i Solna och Uppsala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack jag uppdaterade. Decahtlon finns kvar i Sverige men det är nog bara en tidsfråga innan de sista butikerna också läggs ned.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ett av mina största enskilda innehav. Lutar väl åt att sälja av o dra pengarna mot någon utdelande etf. Realty har jag väl gift mig med o det brukar sluta dåligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Hehe ja så är det nog. Man kan ju börja med att skifta över en del av slantarna. I en utdelande ETF slipper man helt och hållet bolagsrisken som man har i ett enskilt bolag som Realty Income.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej Petrusko ! Har själv ett tag nu gått i tankar på att sälja av Realty Income och istället öka i JGPI. Men jag har valt att avvakta ett tag till. //tony

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej tony,
      Ja det är ingen tokig ide. Man tar ju bort bolagsrisken helt i en sådan fond som JGPI.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej! Tycker det känns som en attraktiv nivå här och nu. Hur ser du på de svenska preffarna och D-aktierna i nuläget? Fler av dem har gått upp en 5-10 % de senaste 3-6 månaderna. hur resonerar du kring potentialen framåt och hur mycket av förmodade räntesänkningar är inprisade?
    Önskar en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jonas,
      Jag passade på att köpa preffar och D-aktier för flera månader sedan. Då var det fyndläge. Nu har de redan stigit och förmodligen kommer de inte gå upp till forna toppnivåer så länge ränteläget inte går åter till minusnivå.

      Räntesänkningar är inprisade till viss del. När väl räntan är betydligt lägre än nu så kan preffar tänkas stå en aning högre än nu.

      Trevlig helg

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar. Jag gjorde samma sak men står i valet och kvalet i att behålla preffar långsiktigt. Handlar lite om var direktavkastningen kan tänkas landa. Trevlig helg!

      Radera
  5. WPC REIT är ett alternativ till O. Skiftade ut sina kontor nyligen. Har du kikat på den?

    SvaraRadera
  6. Hej Petrusko. Jag kom fram till att Agree Realty är mer som Realty Income brukade vara. Skulle vara kul att höra din take på det bolaget. Mvh W

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....