Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

 


Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget stort men de som äger den här preffen har intresse så klart och de har knappast undgått att det varit "kris" ett bra tag nu.

Idag släppte Heimstaden AB sin rapport och de föreslår slopad utdelning på alla aktieslag även på preferensaktien.

Utdelningen på preffen räknas upp med 10 procent årlig ränta när det blir så här och tanken är att den skall betalas till fullo vid senare tillfälle plus ränta då. Mycket kan hända innan dess och det är en usel sits för ägarna av preferensaktien. Man äger inte ens aktier i bostadsbolaget Heimstaden utan man äger preferensaktier i ett holdingbolag som i sin tur är delägare i Heimstaden Bostad.

De underliggande fastigheterna är fina kåkar och fungerar utmärkt. Problemet är hög belåning i flera lager. Hög belåning i bolaget som äger fastigheterna och hög belåning i holdingbolaget som har den här preffen noterad.

Preffutdelningen kan vara slopad länge och det finns flera scenarion som slutar med att man inte får utdelningen och eller att totalavkastningen blir precis genomusel. Man kan inte lugnt luta sig tillbaka och tänka att "utdelningen är garanterad och jag får ju ränta dessutom".

Heimstadens rapporter är svårnavigerade. Det är en salig röra av holdingbolaget Heimstaden AB och Heimstaden Bostad. På sidan 94 i rapporten är infon om utdelning i Heimstaden preffen som finns noterad. De inleder med att ingen utdelning skall ske på något aktieslag. Det står även att utdelning på preffen skall ske enligt bolagsordningen. Jag tolkar det som otydlig kommunikation bara. Att det är deras sätt att försöka kommunicera att reglerna för utdelningen och uppräkning av den står i bolagsordningen. Att preffutdelningen har företräde i framtiden innan utdelning kan ske på vanliga aktien som Ivar Tolleffsen äger. Att ingen utdelning kommer betalas på preffen och att Heimstaden bara är usla på att kommunicera.

10 kommentarer:

 1. Om du skulle spekulera, vad tror du chansen är att Heimstaden lyckas styra upp sin skuldsättning och återinför utdelningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett knepigt case generellt sett men extra så i det här fallet med flera lager av holdingbolag.

   Hur utfallet än blir kommer kåkarna stå kvar med sina hyresgäster som glatt sitter i sina vardagsrum i sina fina lägenheter och pyntar hyran månad ut och in. Hur ägarkonstellationen ser ut i slutändan finns det flera scenarion på och sämst sits har sannolikt den lille småspararen som äger preferensaktier i ett holdingbolag långt ner i hierarkin.

   Det är inte värt att spekulera i Heimstaden preffen i mina ögon. Som läget är nu. För många variabler, för mycket osäkerhet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Väldigt tråkigt. Köpte en liten slatt preffar när de låg vid 10, mer som en liten chansning att de kunde reda ut skutan, men tydligen inte. Ska sälja av under slutet av dagen när paniksäljet har lugnat ner sig... ;)

  Ett svårbegripligt case, känner flera välbeställda bekanta som hyr hemstadens lägenheter, de är mkt nöjda. Här omkring sitter de på de bästa lägenheterna och uppfattas inte alls som en snål skithyresvärd som annars var SBBs signum. Äger dessutom inte pensionfonderna en stor del Heimstaden?

  Håller med om att det är lite av en röra med olika preffar, men jag trodde faktiskt att man kunde styra upp denna skuta lite bättre än att istället som nu kantra helt och hållet. Lite kul att man så sent som i november förra året var "mycket säkra" på att preffarnas utdelning skulle behållas under 2024. Åter igen är inte en VDs ord värt luften som kom ut genom munnen, tyvärr. Det såg jag senast i Sampos Nalle som bluffade så han trodde sig själv inför media gällande kommande utdelning. Visst, det är inte en VD som bestämmer utdelningen, men jag tycker det är fel att gå ut och lova guld och gröna skogar om sanningen är helt motsatt. Men det är jag det...

  Vi får väl se vad kursen slutar på när dagen är slut, nu är det panikförsäljning...

  SvaraRadera
 3. Vad jag vet så har inget bolag som har ställt in utdelningen på preffarna någonsin återupptagit den. Ta pengarna och spring är mitt råd. Studentbostäder som inte delade ut på preffarna i några år stämplade helt enkelt om preffarna till stamaktier. För att det skulle vara möjligt så måste 70%? (jag kommer inte ihåg den exakta % siffran) av preffaktieägarna rösta för förslaget på aktiestämman. Därför så genomförde Studenbostäder en riktad emission av en massa preffar till någon storägare till samma kurs som stamaktien betalades. Storägaren röstade sedan för förslaget att stämpla om preffarna till stamaktier och då spelade det ingen roll vad preffägarna tyckte. Ingen utdelning till preffägarna som fick se sina aktier bli värda några ören över en natt.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy 17 Krusse. Den ledningen borde hamna på svartalistan över folk man inte ska ha något att göra med, hur billigt det än verkar vara.
   Volati vet jag ställde in under pandemin men återupptog senare, med ränta på det innehållna också...

   Radera
  2. Oscar Properties är väl ett lysande exempel på ett utdraget case gällande utdelning på preffar. Köpte aldrig något där, minns inte hur det slutade faktiskt. Tror dock att Heimstaden är aningen mer seriösa, men det är som Petrusko skriver en väldigt snårig ägarstruktur, och det är många som vill ha pengar, och preffägarna är inte först till kvarn på långa vägar. Köpte som sagt en liten slatt mest för att se om de kunde reda ut det hela, i så fall hade det varit en trevlig kassako. Det bidde dock kattguld av det hela, men så är det ibland. Förlorade i alla fall inget på det.

   Radera
  3. Det finns flera bolag som ställt in utdelningen och sedan återupptagit den. Några exempel: Ferronordic, Quartiers och Navigo invest. Finns säkert fler. Bra om ni vet vad ni pratar om innan ni slänger ur er en massa påståenden.

   Radera
 4. Hej,

  Off tonic här men vill ändå fråga.

  Har du några tankar om Global X S&P 500 Covered Call & Growth ETF? Ser ut att vara en hygglig fond med utdelning.

  Och hur skulle man kunna slänga en pitch till global x att lansera på europeiska marknaden?

  Tack för en bra blogg.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Idag är risk/reward bättre än igår. Samma risk men lägre osäkerhet. Känns kanske inte så men då får man fundera ett varv extra kring skillnaden mellan risk och osäkerhet. Dock så finns det bara ett sätt att hantera en investering. Precis som för alla andra. Riskspridning. Extremt svårt att från utsidan försöka spå utfallet.

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko.
  Sålde ut det mesta på mellan 14-15 kr, med en rätt saftig förlust, för att köpa in mig i Emilshus och Corem, lite pga dig. Jag började köpa preffen på ca 30kr och fortsatte köpa på resan ner till tio. GAV på drygt 22… Nu har jag en mindre slatt kvar, som blev ännu mindre med raset från 14 till 9kr. Intjäningen verkar ju rätt ok, men nedskrivningarna gör kvoten mellan lån och fastigheternas värden nu är uppe på ca 59%. Lågt förtroende gör lånevillkoren ofördelaktiga, vet inte om några räntenedskrivningar kan rädda upp räntekostnaderna. Hade önskat att heimstaden hade tagitt tag i problemen lite tidigare med försäljningar. Fastigheter är lite knepigare än jag trodde när jag började investera i dem. Innan förstod jag nog inte riktigt hur hög belåning ger en sån hävstång när värdena skrivs ned, samt hur det ger dålig kreditvärdighet. Bra lärdomar, men jag borde nog ha läst på bättre innan om hur sånt här fungerar. Kanske kommer det att lösa sig, men just nu sitter man på en lottsedel för de kvarvarande preffarna man har…

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...