Rimlig prestanda i Aktiespararna Direktavkastning

 


Om du likt mig investerar i utdelningsaktier så har du nog märkt att 2023 var ett svagt år för den typen av aktier. Det är inte isolerat här i Sverige utan även de amerikanska utdelningsaktierna gick svagare än breda börsen och framförallt storbolagsindex. Det varierar över tid vilken typ av aktier som går bäst men sett över längre perioder jämnar det ut sig. Utdelningsaktier hade ett svagt 2023 och det kommer komma fler perioder i framtiden där de går svagt jämfört med någon annan typ av aktier. Över tid brukar det ändå bli ganska hyggligt.

Jag investerar bland annat i fonden Aktiespararna Direktavkastning som är en indexfond med inriktning mot utdelningsaktier. Tittar man enbart på prestandan 2023 ser det svagt ut men sedan start har fonden avkastat hyggligt. Innan den här svaga perioden som började våren 2023 var fondens totalavkastning sedan start bättre än storbolagsindex. Nu har den som sagt gått igenom en svag period precis och det har tagit ned prestandan. Grafen ovan visar utvecklingen sedan starten 2016 och som jämförelse har jag lagt in Avanza Zero.

En sådan här svag period passerar och över tid har fonden potential att prestera bättre än storbolagsindex. Indexet som fonden följer har data sedan millennieskiftet och har slagit storbolagsindex sedan dess (Ursprungligen SIXSEDIV15 nu SIXSEDIV21). Det är en lång period och den innehåller både svagare och bättre år. Så kommer det alltid vara. Det där med historiken för indexet ligger till som så att fonden följde först ett index för 15 bolag med bäst utdelning medan det för några år sedan bytte till ett uppdaterat index med 21 bolag.

Den här fonden väljer man nog inte primärt för potentialen att den kan komma slå storbolagsindex med lite flyt. Om den slår storbolagsindex är det kanske inte med så mycket men där är ändå potential till viss överavkastning. Utdelning är en stor del av börsens goda totalavkastning över tid och de här bolagen som ingår i fonden är stora stadiga bolag som har tuffat på hyggligt bra historiskt. Det är stadiga bolag som känns som sunda investeringar. Visst känns det bra att generera god avkastning via den här typen av bolag. Stora stadiga bolag med god utdelning.

Grafen ovan är i mina ögon ett kvitto om god prestanda. Det senaste året kan man ha överseende med och sannolikt jämnar det ut sig över tid. Det brukar det göra.

Tycker man att det är jobbigt med sådana här perioder där avkastningen är sämre än storbolagsindex ja då kanske man skall skippa sådana här investeringar och istället välja storbolagsindex. Det viktigaste är inte att välja den ultimata fonden utan snarare att man väljer en fond som presterar hyggligt och känns rätt i magen. Alltså, om man får ont i magen är det ju värt mycket att kunna slippa det. Avanza Zero som jag nämner den kommer alltid gå som storbolagsindex. Den kommer inte ha perioder där den går svagare än storbolagsindex. Sen kan man förvisso alltid hitta andra index att jämföra med. Breda börsindex, globalindex, USA-index osv. Jag vill ändå slå ett slag för vikten att ha en fond som man inte oroar sig för i onödan. En fond som man kan hålla i långa loppet.

Det är nämligen en stor faktor till försämrad prestanda för den enskilde investeraren, att man hoppar mellan fonder. Man säljer när det gått dåligt och köper något annat som gått bra i närtid. Det blir att sälja billigt och köpa dyrt. Gör man många sådana där byten av fonder tappar man bort mycket avkastning. Tyvärr är det väldigt vanligt visar statistik ifrån amerikanska fondbolag och mäklare. Därför menar jag på att det är viktigt att välja en hyggligt bra fond som man kan lyckas hålla i långa loppet.

Jag är inte orolig för Aktiespararna Direktavkastning men om du är det tycker jag du skall känna efter om det är värt det och om du tror du kan välja något annat där du slipper anledning till oro. Kom bara ihåg att nästan oavsett vilken indexfond man väljer kan man hitta andra mer eller mindre relevanta jämförelser. Det är väl det där man behöver fundera ordentligt på om man i en annan fond kommer klara av att hålla sig från att jämföra med något annat. Stockholmsbörsen vs USA-index osv.

Fonden har en utdelande andelsklass och det är den jag investerar i. Utdelningen betalas årligen i juni och de meddelar storlek och datum bara några dagar innan utdelningstillfället i juni. Läs mitt inlägg med info om den utdelande andelsklassen Aktiespararna Direktavkastning b: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html

13 kommentarer:

  1. Helt klar en bra investering. Det rullar på. Som sköldpaddan och haren berättelsen. Som alltid när det gäller investeringar så krävs staying power. Läste i krönikorna att under 1980-talet gav Standard Poor 17,6% avkastning per år. Men missa du de 10 bästa dagarna blev avkastningen 12,6%. Det tål att tänka på. Fonden är kall nu. Ett bra tillfälle att addera till innehavet om du äger positionen.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Tack för din kommentar. Så länge man valt en hyggligt rimlig fond så är det verkligen "staying power" som är grejen.

      Det finns mycket intressant statistik och fakta likt den du nämner Peter Lynch tar upp en del sådant i någon av sina böcker. Bla hur fondspararen många gånger har betydligt sämre avkastning än den fond han investerat i. För att investeraren sålt under en svag period och köpt när det gått starkt. Hoppat mellan fonder fram och åter.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jack Bogle brukade säga. Stay the course. Han menade att Investing is simple Stay the course. Är någon av bloggens läsare missnöjda med utvecklingen. Jobba vidare. Addera till positionen.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  3. Ja förra året var inte utdelningsaktiernas år direkt. Jag skrev lite om det här:
    https://snalgrisen.blogspot.com/2023/12/ett-bra-borsar.html

    Det har väl inte direkt börjat lysande heller, med säljrekommendationer lite här och där för de vanliga populära utdelningsaktierna, Tele2, Nordea, Telia osv... Det är kul att se börsens reaktioner på dessa rekommendationer... när det kommer ett gäng köp-rekar, då händer inte mycket med kursen, men om någon rekommenderar sälj, då bär det av nedåt. Jag är tveksam kring hur pass rätt man har egentligen gällande dessa rekommendationer, det känns mest att de kommer lite då och då, helt utan logik och långsiktighet, mer för att analytikerna ska visa att de finns och att de gör något. Kan tänka mig att de har rätt i ungefär 50% av fallen. Det är samtidigt lite obehagligt att en skribent i DI som tycker en viss sak kan få ett sådant genomslag på den svenska börsen i stort. Det visar vilken makt dessa så kallade analytiker har över börskurserna. Ju mer volatil en sektor är, desto större genomslag får en "sur" artikel över t.ex. Corem eller någon liknande aktie.

    Jag äger både xact högutdelande och aktiespararna, och sover gott med detta. Sen har jag en del handplockade bolag som jag vill ha större vikt av, t.ex. bankerna och några fastighetsbolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brukar följa Petrusko i mångt och mycket och aldrig följa Di:s köp och säljråd. Finns en anledning till att man gör det ena eller andra. Är det verkligen oberoende analyser eller är det någon som vill sälja dyrt resp köpa billigt och därmed påverka kursen?

      Radera
  4. Tjena P, jag gillar denna fond och ser den som ett bra alternativ i det långa loppet.
    Regerade när jag läste snålgrisens kommentar, att det under 2024 redan kommit säljrekar på t2 och telia känns påhittat, Vad gäller marknadens reaktion så finns det en del forskning i ämnet, vilket kan besvara trendande effekter kring köp/säljrekar. För övrigt kan man fråga sig hur stor påverkan småsparar-Svenssons aktieköp har på börskurser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Tack för din kommentar. Det här med säljrekar, köprekar är något som kan göra stor skillnad på kort sikt. I långa loppet brukar bolagets prestanda speglas i aktiekursen.

      Den här Aktiespararna Direktavkastning är som skapt för mig, jag som gillar utdelningar =) I snart 10 år har jag investerat i Xact Sverige för att få en bred sverigeexponering men jag har nu skiftat över allt mer till Aktiespararna Direktavkastning istället. Det är olika inriktning på dem men för min portfölj får jag det jag strävar efter i Aktiespararna Direktavkastning. Det är en hyggligt bred sverigeexponering och framförallt är det potential till kurstillväxt och stora utdelningar eftersom jag äger den utdelande versionen av fonden.

      Xact Sverige kommer jag fortsatt äga men jag har minskat där och biffat upp Aktiespararna Direktavkastning b istället.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Är det någon här som vet hur Nordnet hanterar denna fond? Betalar dom ut utdelningen eller återinvesteras den automatiskt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag läste på twitter ett meddelande ifrån NOrdnet om det där. Man får utdelningen cash hos dem när man äger Aktiespararna Direktavkastning b. Fonden har bara funnits på deras plattform under en tid varpå första utdelningen var nu i somras. Då råkade de göra fel och lade in ordrar för att återinvestera utdelningen men när de uppmärksammades på det rättade de snabbt till det. Makulerade den där återinvesteringen och bokade det som cash samma morgon det uppdagades.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ja Nordnet var verkligen snabba att rätta till sitt misstag. Eloge till dem. De verkar arbeta utefter agera doktrinen som är så ovanligt i dag.

      Radera
    3. Hej, tack för en bra blogg!
      En fråga kopplat till xact Sverige, som du har påpekat tidigare visas inte utdelning i grafen till Xact Sverige utan man måste klicka i den på Avanza.
      Vet du om utvecklingen under totalavkastningen i procent på Avanza räknar med utveckling av xact med utdelning eller inte?

      Radera
    4. Beträffande Avanzas funktion med återinvesterad utdelning så är den full med fel. Absolut inget du skall titta på då den ofta är grovt missvisande.

      Dels har den funktionen fel och brister men dessutom är datan den använder bristfällig. Den använder endast den info om utdelningar som du ser i Avanzas system. Ofta visar Avanza bara ett begränsat antal år och dessutom saknas det ofta en eller flera utdelningar mellan några år av oförklarlig anledning.

      Så bara NEJ använd absolut inte Avanzas funktion för avkastning inklusive utdelning. Den ger dig fullständigt fel info.

      För en aktie kan man se i bolagets bokslutsrapport vad dess totalavkastning är. För en fond kan man se hos fondbolaget. Om fondbolaget inte visar totalavkastningen direkt på sajten så finns den i fondens årsrapport som finns tillgänglig på sajten.

      För fonder finns även sajten Fondkollen som tillhandahåller totalavkastning som verkar stämma även för de börshandlade fonderna ifrån Xact.

      Mvh petrusko

      Radera
    5. Tack för snabbt svar och bra info, lite skillnad..
      Xact Sverige 1år på Avanza, 2,62%.
      Xact Sverige 1år på Fondkollen, 20,49%

      Har du något förslag hur man kan ta reda på totalavkastning för hela portföljen om man äger både aktier, börshandlade fonder samt fonder?

      Radera