Olika typer av aktier drar om vart annat

 


När man investerar i något annat än vanliga börsindex kommer utvecklingen bli något annat än börsindex. Sektorer och olika aktier går inte spikrakt upp utan det går lite i vågor. Techbolag i USA har gått urstarkt i år vilket lyft amerikanska börsen med cirka 13 procent. Många andra bolag och sektorer än just tech har inte gått alls lika bra.

Traditionella värdeaktier har gått svagt och den populära ETFen med ticker SCHD är minus cirka 4 procent hittills i år exklusive utdelningar.

Det är en fantastiskt bra fond den där SCHD. Avgiften är superlåg och den innehåller rakt igenom fantastiska bolag. Tittar man på andra isolerade perioder kan man se det omvända, att SCHD gått bra medan techaktier gått desto sämre.

När man investerar i en sådan här fond måste man ha förståelse för att det inte går spikrakt upp och att det kommer vara perioder då prestandan ser svag ut jämfört med någon annan sektor.

Här i Sverige kan man dra parallell till fonden Aktiespararna Direktavkastning som innehåller bra bolag och på lång sikt presterat bra men just nu är betydligt sämre än Stockholmsbörsen. Jag har förståelse för att det är något annat än Stockholmsbörsen jag investerat i och att det ibland är sådana här perioder då nerverna och kanske tålamodet testas. Jag har tro på urvalet och metodiken i det index som fonden följer. Det är ett index ifrån SIX som heter SIX Sweden Dividend 21 SRI.

Jag tror att både SCHD och Aktiespararna Direktavkastning är bra investeringar på lång sikt. Tyvärr är den där SCHD en amerikansk fond och går ej investera i för vanliga småsparare pga EU-regler.



2 kommentarer:

  1. Vad förespråkar du istället för EFT?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar istället för SCHD

      Radera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...