Industrivärden utdelningshistorik

 


Investmentbolaget Industrivärden har ingen perfekt utdelningshistorik men de är en hygglig utdelningshöjare ändå. Ovan är siffror för en 10-årsperiod till och med 2021. Jag har gjort ett par markeringar i rött för att belysa en sak kring utdelningshistoriken som har stor betydelse för framtida höjningar.

Mellan 2014 och 2015 sänktes utdelningen i Industrivärden och förklaringen är att de skiftade strategi. Tidigare förde de över en mycket större del av kassaflödet till oss ägare som utdelning. Man ser där längst ned till höger att direktavkastningen var mycket högre i Industrivärden innan.

Strategiändringen i Industrivärden var att behålla en god del av kassaflödet för att investera i verksamheten istället. Kassaflödet är de utdelningar de tar emot ifrån innehaven och verksamheten är ju att äga bolag varpå det rätt och slätt går till att köpa fler aktier. Det här har mynnat ut i att Industrivärden år efter år köper fler aktier. Fler aktier som pyntar utdelning.

Under 2022 tog Industrivärden emot 5479 miljoner kronor i utdelning från bolagen i portföljen. Den nu föreslagna utdelningen om 7,25 kronor summerar till totalt 3131 miljoner kronor. Den kvarvarande delen är pengar som Industrivärden investerar i fler aktier.

Industrivärdens utdelningspotential till oss aktieägare stärks både genom att portföljbolagen höjer sin utdelning och genom att Industrivärden köper fler aktier som pyntar utdelning. Volvos dönarutdelning i år är högre än året innan. Bolaget är största innehavet i Industrivärdens portfölj och den rejäla utdelningen som Volvo betalar i år ligger till grund för den utdelning Industrivärden pyntar nästa år (under 2024 alltså). Utöver att Volvo höjer sin utdelning är det klart tänkbart att Industrivärden dessutom köper fler aktier. 

Undrar du varför det står 0 kronor utdelning för 2019 så är det för att man inte betalade någon för det året pga Covid-pandemin slagit till. Bolag manades till försiktighet där i pandemin som slog till i början av 2020 och det funkar ju så att under 2020 betalar man utdelning för 2019. Därför står det 0 kronor för 2019 (året innan pandemin). Under 2021 pyntade de en extra utdelning för att kompensera för den inställda utdelningen under pandemin. Då betalade de ut 2 kronor extra och det är anledningen att det står 8,25 kronor utdelning för 2020 i bilden ovan (6,25 kronor ordinarie + 2 kronor extra utdelning).1 kommentar:

  1. Det här tycker jag är viktigt, vi behöver titta mer på totalavkastning än bara direktavkastning.

    SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...