FTSE100 på plus för året

 


Det brittiska indexet FTSE100 med de 100 största bolagen på Londonbörsen är på plus hittills i år. Samtidigt har Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30GI presterat på ett ungefär minus 10 procent.

Jag har investerat i FTSE100. Inte för att jag på förhand visste att det skulle gå så här utan för att jag vet att det beter sig annorlunda. Det är en annan valuta, ett annat land, annan ekonomi, andra typer av bolag. FTSE100 äger jag som en riskspridare och för stunden har det fungerat alldeles ypperligt. En annan gång kommer det vara omvänt där mina svenska investeringar går hyggligt medan FTSE100 går desto sämre. Så är det och det köper man med diversifiering. Man jämnar ut utvecklingen i portföljen en aning. När man investerar utomlands påverkar även valutan din avkastning. Det brittiska pundet har stigit kring 4 procent mot svenska kronan sedan årsskiftet och ger extra medvind utöver börsens prestanda. En annan gång slår det åt andra hållet. Valutan går upp och ned över tid.

FTSE100 har jag investerat i via en börshandlad fond från iShares med superlåg avgift. Fonden heter iShares Core FTSE 100 UCITS och har låga 0,07 procent i fondavgift.

Läs mitt inlägg om fonden i länken nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2021/12/ishares-core-ftse-100-etf.html


1 kommentar:

  1. Finns det någon vettigt etf för brittiska öarna som har utdelning? (Utöver ett bra index då förstås)

    SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...