Minskat i Castellum

 


Castellum är ett bra bolag och de står starka i den här fastighetssektorn som just nu har utmaningar med raskt stigande finansieringskostnader och försämrad tillgång till finansiering. Ja de meddelade att de pausar utdelningen men det är för att säkerställa att de fortsatt står starka och bibehåller en bra kredit rating som medger billig finansiering och god tillgång på sådan.

Jag har ändå valt att minska lite i Castellum. Det är bortåt 20 år jag ägt bolaget snart och det förblir ett stort innehav för mig. Under 2022 har jag köpt mer på fyndnivåer där en del av investeringen grundades i den goda utdelningen. Jag kan leva med att Castellum tillfälligt pausar sin utdelning men jag väljer att ta av det jag köpte extra under året.

Istället har jag köpt mer Xact Sverige och Vanguard All World High Dividend Yield. Två indexfonder som pyntar utdelning.

Läs mer om Xact Sverige: https://petrusko.blogspot.com/2022/08/xact-sverige-borshandlad-sverigefond.html

Läs mer om Vanguard All World High Dividend Yield: https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html7 kommentarer:

 1. Ja, är man udelningsinvesterare så vill man ju ha utdelning! Har själv sålt allt, men hade bara ett mindre innehav (som jag dessutom gjorde vinst på). Köpte istället bolag som garanterat ger utdelning och värnar om sina akteägare.

  SvaraRadera
 2. Ja usch. Inget bolag jag vill fortsätta äga efter detta, inte sålt än dock. Vem vet vad som kommer härnäst. Slopad utdelning är riktigt illa. Kanske aldrig kommer tillbaka. Jag vill äga pålitliga bolag som värnar aktieägarna.

  SvaraRadera
 3. Vad tror du om att månadsspara i Investor B, Wihlborgs, Assa Abloy, Atlas Copco B, Tele2, Intrum, Axfood, Xact Norden Högutdelande, Xact Sverige och Aktiespararna Direktavkastning B
  Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrik,
   Det låter som ett sunt månadsspar. Jag tror det kan bli bra på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjena!
  Jag upptäckte din blogg för ca 1 månad sen och är sen dess en frekvent besökare. Jag diggar den då den ger mig kunskap & inspiration som nybörjare.

  Jag blev intresserad av utdelande EFT'er sen jag hittade hit. Jag blev också sugen på Vanguard fonden men jag kan inte hitta hur mycket den delar ut i pengar (inte %). Vart kan jag se det? Försökt leta men hittar ej.

  Ha det gött!
  //Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Vanguard har en sajt som är avsedd för oss i Sverige. Den är inte fantastisk men infon du efterrfrågar finns där. Man kan inte sse långt på förhand vad kommande utdelning är på i belopp, det dyker upp ungefär samtidigt som utdelningen betalas. Kolla in länken nedan.

   https://www.ie.vanguard/products/etf/equity/9506/ftse-all-world-high-dividend-yield-ucits-etf-usd-distributing

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tjena P,
  Tack för bra blogginlägg som alltid.

  Du nämner att du tog av de extra du köpt i år.

  Varningsflagga: om man vill bli rik på aktier ska man möjligtvis inte tänka som jag gör här: tur och returen i aktien under 2022 - blev den på plus eller minus?

  Själv skulle jag nog haft problem att plocka av dom på negativt pnl - Men som sagt jag är väldigt skeptisk till om jag tänker rätt eller ej här.

  Det vore intressant att höra hur du resonerar kring detta, och inte bara speciellt för den här aktien utan mer i allmänhet.

  Mvh H

  SvaraRadera