Ät kakan och ha den kvar med utdelningar på börsen

 


Visst skulle det sitta fint med extra cash som trillar in på kontot regelbundet. Det finns många saker vi gott kan tänka oss att lägga mer pengar på. Alla är vi olika och medan den enes dröm är att kunna lägga mer tid på golfbanan önskar en annan mer cash bara för att få vardagen att gå runt smärtfritt. 

Med ett långsiktigt spar på börsen kan man uppnå detta. Via något som kallas för utdelningsinvestering. Det finns många olika strategier när det kommer till att investera på börsen och det här är en utav dem. Börsbolag som tjänar pengar och mår bra delar ut en del av vinsten till ägarna. Bra bolag tenderar att fortsätta att vara bra vilket mynnar ut i stigande aktiekurs såväl som stigande utdelningar. I generella termer såklart, vissa bolag blir dåliga och repar sig inte igen. Skall man investera i enskilda aktier behöver man därför kunskap och göra en gedigen analys. Det blir lätt dåligt i slutändan om man investerar utan att riktigt förstå sig på det. 

Ah men vem tusan kan analysera bolag på det viset? Skit i det nu om du inte har den kunskapen. Man kan enkelt investera på börsen via fonder där man slipper göra sådan bolagsanalys. Det finns flera olika fonder att välja bland även för den som vill ha utdelning.

Utdelning är bara en del av den totala avkastningen där den andra delen utgörs av kursuppgång. Historiskt har börsen avkastat kring 10 procent per år i genomsnitt. De där 10 procenten är totalavkastning vilket betyder att om man har en investering med 5 procent utdelning så har den också avkastat 5 procent via kursuppgång.

För långsiktig värdetillväxt är det bäst att låta hela avkastningen växa vidare på börsen genom att utdelningar återinvesteras. Den som använder sina utdelningar använder en del av totalavkastningen men kan ändå hoppas få se sina investeringar växa över tid ändock lite långsammare. Sett till det historiska snittet om 10 procent så växer ens investeringar med 5 procent om man tar ut de andra 5 procenten i utdelning. Man äter kakan och har den kvar. Ja kakan växer till och med över tid.

Vad börsen skall avkasta i framtiden finns det inga garantier för men sett till över 100 års historisk prestanda är det rimligt att vänta sig kring 10 procent per år i totalavkastning.

Hur mycket kan det boosta ekonomin då? Ja det är bara att testa runt lite med siffrorna. Den som sparat ihop tex 120.000 kronor får med ett antagande om 5 procent utdelning årligen 6000 kronor. Det är 500 kronor per månad vilket är både bredband och streamingtjänster eller ett par rundor golf kanske. Har man lyckats spara ihop 240.000 kronor ja då är det hela tusen spänn per månad den där utdelningen.

Visst kan du komma på en hel del najs att göra med en tusing varje månad. När du blir pensionär tex kan du säkert tänka dig att skopa in den där tusingen per månad. 

240.000 kronor kan låta mycket men över en lång tid är det inte värst avlägset att spara ihop den summan eller betydligt mer till och med. Om du skulle spara 600 kronor per månad så tar det dig 15 år att spara ihop cirka 240.000 kronor. Räknat på OMXSGI snittavkastning om lite drygt 10 procent de senaste 15 åren. Det där OMXSGI är ett index för Stockholmsbörsen. Börsens goda avkastning om cirka 10 procent historiskt kan man alltså få via en simpel indexfond.

Jag investerar i några olika indexfonder som pyntar en årlig utdelning om ca 4-5 procent eller mer. 

Xact Sverige - En vanlig svensk indexfond. Läs mitt inlägg om fonden.

Xact Norden Högutdelande - Indexfond med Nordiska högutdelare. Läs mitt inlägg om fonden.

Aktiespararna Direktavkastning - Indexfond med svenska högutdelande bolag. Läs mitt inlägg.

Utdelningsinvestering är en strategi av många, kanske tilltalar den dig kanske inte. Själv har jag varit utdelningsinvesterare i över 20 år. I många år återinvesterade jag alla utdelningar medan nu för tiden så lever jag på dem. Genom att enbart använda mina utdelningar så har jag mitt investerade kapital kvar. Det växer till och med över tid ändock lite långsammare jämfört med om man återinvesterar utdelningen. Värdet på portföljen kan gå ned vissa år och upp andra. Över tid går det mest upp. Utdelningar däremot brukar inte svaja så mycket från ett år till ett annat utan de tickar in desto stadigare.



15 kommentarer:

  1. Hej - Hur ser du på diversifieringen med att fonderna ovan fonder har samma innehav? Har placerat själv i Högutdelande och funderar på att kliva in i någon av de andra två... Blir det inte lite kaka på kaka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Det är olika inriktning i de tre fonderna och de beter sig därmed olika också. Varje innehav i respektive fond är en liten del och överlappningar är inget att bry sig om. Kakan är fonden i sin helhet och de olika innehaven är receptet på kakan. Många kakor har gemensamma ingredienser i sitt recept men smakar annorlunda.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ett bra svar!

      Radera
  2. Vilka fonder skulle du rekommendera som delar ut minst två ggr per år gärna fler?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Jag kan ju bara tala i egen bok, alltså fonder som jag själv gillar. De kan ju vara något att utvärdera. Jag har två favoriter i portföljen som pyntar utdelning 4 gånger per år och det är en global utdelningsfond som heter Vanguard All World High Dividend Yield. Den andra fonden är en nordisk fond med inriktning mot högutdelande bolag som jag skriver om i inlägget: Xact Norden Högutdelande.

      NEdan är en länk till mitt inlägg om den där globala fonden från Vanguard.
      https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Väl talat, och helt rätt. Skulle gärna sett den här sortens kunskap som en del av grundskolan, men att tjäna pengar ses fortfarande som något ont av socialisterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena TMC,
      Ja eller hur! Att komma igång riktigt tidigt gör så ofantligt stor skillnad att det är svårt att greppa. Det är ju tiden som gör underverk.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej, själv äger jag Xact-hogutdelande. Visste inte att xact Sverige hade utdelning. Någon som vet dagens direktavkastning samt hur ofta per år den delar ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Utdelningen baseras på nav värdet under vårkanten och kan således bli högre eller lägre än föregående år.

      Fonden delar ut varje år i Juni.

      Mvh

      Radera
  5. Det är inte alltid som bra bolag, med stabil utdelning, fortsätter att vara bra. Läs om ByggPartner nedan: https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2022/10/24/bv-att-sla-sonder-en-affarsmodell.html

    Efter IPO har Byggpartner höjt utdelningen varje år. 2022 var utdelningen 3,75 kr och nu pratas det om att slopa utdelningen helt. Bra bolag har blivit skit, på ren svenska.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse, Jag skall kolla in den. Tror det är det bolaget jag läst om i Börsveckan. Att de var ett lysande bolag som sedan gjorde stora förvärv och det blev kass. Det är inte lätt det där med förvärv och allt för ofta går det sämre än väntat.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Och Akelius är ute och svingar om att fastighetsbolagen inte bör inte dela ut. Smart gubbe som tror att branschen är kall i 3 år. Han lär fynda från småspararna.

    SvaraRadera
  7. Hej Petrusko! Vad tror du om strategin att spara: 80% Xact högutdelande, 10% Xact Sverige, 10% Aktiespararnas. Baserat på utdelningstillfällen då Xact högutdelande delar ut 4ggr/år och dom andra 1ggr/år, alltså 5/100=20%
    Vid utdelningtillfälle så lägger man pengar på den fonden som delar ut kommande. Kan det vara en bra strategi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Det är ett smart val att investera i indexfonder. De du nämner tycker jag är bra alla 3 och man kan vikta dem precis hur som och det bli ändå okej tror jag. Det här med utdelningstillfällen har ingen betydelse för totalavkastningen men det är en kul grej så klart.

      Mvh petrusko

      Radera