SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

 

Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurerna är namnet på fonden. Det är en fin fond som jag gillar. Återkommer till det nedan.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist) med ticker SPYD har precis pyntat utdelning och det innebar en höjning mot året innan. Utdelningen nu i september blev $0,3789 och i årstakt är den nu $1,5292. Förra året var utdelningen i september på $0,3435.

Fonden har inriktning mot amerikanska bolag som höjt sin utdelning varje år i minst 20 år. Därav blir det naturligt att utdelningen i fonden stiger för varje år som går. Det är ett bra kvalitetsfilter det där med bolag som höjt utdelningen i så många år i följd. Det är riktiga pengar de betalar ut år efter år och det lyckas man bara med om man gör sin grej riktigt bra. Visst kan något bolag falla bort och något nytt tillkomma över tid men det är en bred samling om cirka 120 bolag i det här indexet/fonden. Man står inte och faller om enskilda bolag fallerar.

Läs mitt inlägg om fonden i länken nedan.

https://petrusko.blogspot.com/2020/06/spdr-s-us-dividend-aristocrats-etf.html


Jag tycker som sagt att det här är en rackarns bra fond och jag siktar på att ta in den på sikt. Tidigare hade jag en fond ifrån iShares med inriktning mot amerikanska kvalitetsbolag men de försämrade den genom att byta till ett nytt smalare index. Jag äger den inte längre och sedan dess är den här fonden ifrån SPDR mitt förstahandsval för exponering i amerikanska kvalitetsbolag. 

Nästa utdelningstillfälle i SPYD är i december och storleken på den utdelningen meddelas i mitten av december och har X-datum bara någon dag innan julafton.

16 kommentarer:

 1. Vill också köpa den, såg att den var ner 8% på några veckor, hoppas den går ner mer snart😂

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Mackan

  SvaraRadera
 3. Jag har allergi mot fonder där bakslick tar dyra avgifter för att välja åt mig. Bättre köpa fondens aktier direkt själv. De sektorer som levererar bäst direktavkastning nu och närmsta tiden framåt är bank 🏦 olja ⛽️ telekom 📱 och vissa inom livs 🥫

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avgiften är 0.35%, klart värt för att slippa hålla koll på ca 120 bolag. Min uppfattning då såklart.

   Radera
 4. Hej Petrusko!
  Tack för en mkt bra o givande blogg. Undrar hur du tänker ang dollar vs krona? Säljer du amerikanska aktier o köper svenska nu när dollarn står så högt mot kronan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta undrar även jag?
   Är det läge att sälja globala index med mkt USD och investera i svenska?

   Radera
 5. Intressant, tack för uppdateringen.

  Har ett antal ETF:er i min portfölj, de utgör c:a 40% (köpt summa) av min Högutdelatportfölj. Har dock inte just SPYD.

  Har följande, i fallande ordning köpsumma.

  Xact Sverige
  Xact Norden Högutdelande
  Vanguard World HI DIV YLD UCITS
  Vanguard FTSE Europe UCITS
  iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS
  iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS
  Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA
  iShares Core FTSE 100 ETF

  Har för mig att det var "iShares MSCI USA Quality Dividend" som du plockade bort pga att de gjorde den smalare? Dock inte själv (ännu?) gjort något på den informationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias, Där har du en fin samling fonder. God riskspridning och god potential. Ja precis det var iShares MSCI USA Quality Dividend som jag ägde tidigare.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko!
  Tack för en mkt bra o givande blogg. Undrar hur du tänker ang dollar vs krona? Säljer du amerikanska aktier o köper svenska nu när dollarn står så högt mot kronan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej jag säljer inte mina fina innehav i USA. Bra bolag som lär fortsätta vara bra oavsett vad växelkursen till svenska kronor är. Dollarn kan stå högt länge och jag är inte villig att spekulera kring valuta. Många tyckte dollarn var "hög" när den stod i 10 kronor, ja redan vid 9,5 kronor. De som undvikit dollarexponering sedan dess har gått miste om god avkastning. Svårt att tajma alltså. Visst kommer en tid när avkastningen försämras pga valutan men det är jag beredd att ta. Det hör till när man investerar i utlandet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar and keep up the good work. Du är uppskattad ute i stugorna.

   Radera
 7. Hej Petrusko
  På Franklins hemsida för etf:n FLXD står det "Debt to Assets" "37,5"
  Betyder det att fonden har belåning 37,5%?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej fonden har ingen belåning. De visar upp några nyckeltal som gäller för innehaven i portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. SPYD 20%
  WGVD 40%
  Xact HDIV 20%
  HDLV 20%

  Så har man en komplett utdelningsportfölj, bara att fortsätta köpa i ur och skur. Ja jag har medvetet valt bort kontinentala Europa för den delen av världen är dömd att gå under inom kort.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet,
   Ja där är en fin utdelningsportfölj som lär ticka på i ur och skur.
   Jag håller med dig om Europa i generella termer. Över tid kommer Europa prestera sämre avkastning än Sverige och USA. Så har det varit historiskt och jag tror det fortsätter så.

   Mvh petrusko

   Radera