Aktiespararna Direktavkastning B (betalar utdelning)

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är en rackarns bra fond som presterat bättre avkastning än storbolagsindex under en mycket lång tid. Indexet som fonden ursprungligen följde har överavkastat sedan start vilket var vid millennieskiftet på ett ungefär. För något år sedan bytte fonden till ett uppdaterat index och skillnaden är bara att det ingår lite fler bolag. Ursprungligen var det ett index med 15 högutdelande bolag. Nu följer den det nya indexet som innehåller 21 högutdelande bolag.

Fonden har jag skrivit om flera gånger förut men inte den här versionen. Den här "andelsklass B" pyntar nämligen utdelning. Det skrev jag om nyligen och att jag kontaktat både Avanza och fondbolaget Cicero. Fler med mig hörde nog av sig efter mitt inlägg. Avanza har lyssnat på oss och nu finns fonden i deras sortiment.

Fonden innehåller alltså 21 stycken högavkastande bolag och den här versionen pyntar utdelning en gång per år i juni. Läs mitt inlägg med info om tidigare års utdelningar; I länken här: https://petrusko.blogspot.com/2022/09/aktiespararna-direktavkastning.html

Total avgift i fonden är 0,38 procent.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj syns efter 2 dagar.
Minsta belopp för köp hos Avanza är 100 kronor.
Fondförmögenheten är i skrivande stund 751 miljoner kronor.

I skrivande stund (Per 220930) är fondkursen cirka 115 kronor och utdelningen som betalades i somras om 9,21 kronor ger en direktavkastning på 8 procent. Som en fingervisning bara, vad utdelningen faktiskt blir nästa sommar beror på flera faktorer. Primärt så är det mottagna utdelningar i fonden som de betalar ut i utdelning till dig och det som styr vad utdelningen blir. Indexet ses över årligen och mellan två utdelningstillfällen kan några bolag fått lämna fonden och några andra tillkommit. Det kan medföra en liten skillnad kring utdelningen men som sagt; Utdelningen du får i handen årligen i juni baseras på de utdelningar fonden tagit emot.

I faktabladet för fonden står det att utdelningen återinvesteras om man inte meddelar att man vill ha den i näven. Jag har kontaktat dem om detta och fondbolaget Cicero har bekräftat att om man äger Aktiespararna Direktavkastning b via Avanza så får man utdelning utan att behöva meddela något. Jag gissar att det är likadant hos andra mäklare men skulle inte ta det för givet. Verifiera med Cicero vad som gäller hos din mäklare.

I mars varje år revideras indexet och 21 bolag med högst direktavkastning väljs ut ifrån Stockholmsbörsens 60 största bolag. I samband med den här årliga revideringen likaviktas alla innehav. Under året viktar man inte om utan de som stiger i värde får väga mer och omvänt för de som backar. Exvis väger i skrivande stund Axfood kring 7 procent i fonden och om den får vara kvar i fonden i mars så kommer den viktas ned till cirka 4,7 procent som alla innehav väger efter revidering.

Jag tycker mycket om den här fonden som bjuder på god riskspridning, bättre avkastning än storbolagsindex samt en rejäl utdelning.

Länk till Aktiespararna Direktavkastning B hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.


46 kommentarer:

 1. Perfekt med en a-variant också för mig som inte gillar utdelning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja precis då kan man göra på det sätt som passar en själv bäst. Det kan ju vara smidigt att slippa utdelningen och bara låta det växa helt av sig självt fram till man skall börja använda pengarna. Vill man ha en årlig utdelning då så kan man ju skifta över till den utdelande versionen då.

   Jag har alltid gillat att få utdelningar och investerat dem i det jag premierar för stunden. Långt innan jag började leva på utdelningar, bortåt 20 år innan rentav.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Varför hittar jag bara A hos Nordnet och inte den som lämnar utdelning?

   Radera
  3. Tjena,
   Nordnet har inte b-versionen i sitt sortiment. Hör av dig till dem så kanske de kan ta in den. Jag hörde av mig till Avanza varpå de tog in fonden i sitt sortiment.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Den finns också också Nordnet sedan någon vecka tillbaka. Själv köpte jag på Savr för ca 1,5 år sedan och då lyckades inte med utdelning (trots B-klass), när jag hörde av mig till kundtjänst visade det sig att jag fått fler andelar istället. Inte riktigt som tänkt alltså
   Mkt glad över att både avanza och nordnet numera har b-klassen!

   Radera
 2. Sweet! Den här kan vara rolig att ha som utdelare i portföljen. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ocke, Ja men precis så. Den här blir ett kul tillskott. Ett enkelt och smidigt placeringsalternativ med både god potential och utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Perfekt! Hur har utdelningen sett ut tidigare år? 4-5% i snitt eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, checka in länken i inlägget. I mitten ungefär. Där länkar jag till ett inlägg jag skrivit om utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. I jämförelse med Xact Högutdelande Norden hur skiljer de sig och om man bara vill ha en av dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PJ, Xact Norden Högutdelande har fler innehav men en nordisk inriktning. Svenska bolag får man fler utav i Aktiespararna Direktavkastning. Fondavgiften är lite högre i Aktiespararna Direktavkastning men å andra sidan pyntar man courtage när man handlar Xact-fonden.

   Det är rimliga fonder bägge två.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Syns den här typen av innehav i sin "kommande utdelning" på Avanza? En del verkar inte göra det, typ ETFer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dolly, Nej det där "kommande utdelning" hos Avanza är enbart för aktier. UTdelningar från fonder kommer inte synas där alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tack för tipset! Jag blir dock bedrövad när jag ser detta hos Avanza: Belåningsvärde
  0%
  Godkänd för ränterabatt
  Nej

  Man får ju hoppas att detta justeras till nästa gång Avanza uppdaterar belåningsvärden. I princip alla deras andra fonder har ju ränterabatt. Denna har ju dessutom innehav som näst intill alla har ränterabatten. För övrigt lite konstigt att SBB B inte finns med i fonden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen, Det där med ränterabatt kommer ordna sig. De kör det på i princip alla fonder och det är nog bara att den här är helt nyupplagd.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko tack för en bra blogg, vet du om det finns någon liknande fond med utdelning som följer globalt index?. Menar då ej ETFer då automatiskt månadssparande hade vart trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Väldigt många fonder har andelsklass som pyntar utdelning men dessvärre har Avanza dem inte i sitt sortiment. SEB har utdelande version av sina indexfonder. Jag har spanat på både USA och Sverigefonderna med utdelning och är övertygad om att även deras globalfond finns som utdelande version. Dock inte hos Avanza då. Däremot så har faktiskt Avanza den utdelande versionen av SEBs USA-fond. USA väger ju ändå 70 procent i en gglobalfond så det är ju nära samma sak =)

   Ja visst är det smidigt att via ett simpelt månadssparande kunna investera i en fond med utdelning. Bygga upp en utdelningsportfölj på det viset.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Rackarns jag gav dig fel uppgift. Kom på att det var längesedan jag kollade det där och dubbelkollade nu. SEBs gglobalfond med utdelning finns i Avanzas sortiment. Den heter SEB Global Indexnära D. Den pyntar utddelning årligen i maj. 3% var det i år och jag tror det är där den ligger varje år.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tack då skall jag kolla in den fonden också så kan dom ligga och ticka på i bakgrunden =)

   Radera
  4. Hej!
   SEB:s USA fond och globalfond är registrerade i Luxemburg. Bör man ha dessa i kapitalförsäkring för att få tillbaka källskatten på utdelningen?

   Radera
 8. Vet du om det går att månadsspara per autogiro i den eftersom det är en fond och inte en ETF (om jag förstått det rätt?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Trollboll, Ja men precis det är en smidig fördel med en sådan här fond att man enkelt kan ha ett automatiskt spar via autogiro.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Snyggt, tack för tipset och att du fick Avanza att ta in den utdelande fonden! Jag har genast köpt en liten slurk och funderar på att ta in den i mitt månadssparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice, tack för din kommentar. Det tror jag blir bra det. Jag har också för ambition att köpa regelbundet i den.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej Petrusko

  Känner du till någon fond (etf) som har månadsutdelning?

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Vad jag vet har inga aktiefonder månadsutdelning. Det finns en del obligationsfonder som pyntar månadsvis, Vanguard har ett gäng. Kanske att Global X har månadsutdelning på någon aktiefond men de har väldigt speciella fonder av tveksam kvalitet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har sneglat på Global X NASDAQ 100 Covered Call UCITS ETF USD Dis (ticker qyle). Vad tror du om den? Varför har Global X tveksam kvalitet? MVH

   Radera
 11. Hur tänker du kring den här vs XACT Högutdelande? det känns att båda är med liknande inriktning men olika innehav.... (XACT lite fler aktier...) och XACT har totaltsätt lägre avgifter.

  en annan sak är lite märkligt med avgiften. På Cicero Fonder faktablad står att det är 0.31%,
  https://cicerofonder.se/wp-content/uploads/KIID-Aktiespararna-Direktavkastning-B-220620.pdf

  och Avanza har 0.40% i förvaltningsavgift men totalavgift 0.38%... vilket är konstigt då i princip totalavgift är större än förvaltningsavgiftm, som t.ex. i class A
  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/693833/aktiespararna-direktavkastning-a

  Class A: total Avgift 0.38% därav förv. 0.30%
  Class B: total Avgift 0.38% därrav förv. 0.40% (större än total?)

  något som inte stämmer....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Det där 0,4% har Avanza bara skrivit fel. 0,38% är den totala avgiften och den är samma oavsett om man köper fonden hos Avanza, Cicero eller Nordnet. Det är bara att Avanza är bra på att redovisa totala kostnaden tydligt.

   Jag kommer äga den här parallellt med Xact Norden Högutdelande. Det är olika inriktning på dem och funkar bra jämte varann.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Köper du den på savr är avgiften 0,32% så i stort sett samma som xacts högutdelande

   Radera
  3. Ja, avanza visar totalavgiften, men är ej så tydligt om man börjar kolla lite på fondbestämmelser ..... på sidan 64 av broschyren står det 0.31% och högsta fasta avgift 0.40%
   https://cicerofonder.se/wp-content/uploads/Informationsbroschyr-Cicero-Fonder-22.09.30-1.pdf

   Hittar inget om 0.38%.

   Dessutom Savr har lägre än avanza (0.32% vs 0.38%)
   https://savr.com/sv/fondbutik/cicero/SE0013720000/aktiespararna-direktavkastning-b

   så verkar ändå att det blir olika avgifter om man köper på Avanza (0.38 eller 0.40), eller på Cicero 0.31 eller på Savr 0.32..... lite förvirrande ändå :-)

   Radera
  4. Nej det är inte förvirrande. Eller egentligen är det inte det.

   Det du behöver fokusera på är att totala avgiften är på pricken samma om du äger fonden hos Avanza eller Cicero.

   Det finns några aktörer som har rabatt på fondavgiften och där blir det annan total kostnad. Savr är en sådan aktör.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej petrusko, det man gillar med xact fonden är ju att den alltid delar ut 4% oavsett kurs, direktavkastning sjunker alltså inte, hur är det med denna? Är det en årlig höjning i kronor kan ju direktavkastningen se lite tråkig ut efter några år när kursen har stuckit mvh victor

  SvaraRadera
 13. Nu (fr o m idag) går b-varianten att köpa på Nordnet också

  SvaraRadera
 14. Hej Petrusko. Bra blogg för övrigt, försöker följa och hitta. Köpte Avanza Direktavkastning B. Vet du varför denna typ ej visar antal andelar som man äger som xact fonder högutdelantex samt varför de ej är med på anlys "Utdelningar" på Avanza kommande?

  SvaraRadera
 15. Hej Petrusko och tack för en bra blogg.
  Jag har försökt hitta information om tidpunkt för ägande i relation till utdelningsdag. Finns det någon motsvarande X-dag för ägandet av fonden för att ta del av juniutdelningen? Lite oklart kring just denna delen, annars verkar den suverän.

  Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Ja det är en X-dag för utdelningen och den meddelas strax innan den betalas. Ingen lång väntan eller lång framförhållning. Man vet att utdelningen betalas i juni och kring den tiden meddelas X-dag. Nu ser fondbollaget över att ev betala utdelning vid fler tillfällen under året men det fåår vvi se hur det blir när de väl meddelar utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kanon. Stort tack för svar. /Erik

   Radera
 16. Hej Petrusko
  Jag vill bara säga ett stort tack för en mycket intressant o bra blogg. Tack vare dig har jag nu investerat i Xact Norden Högutdelande, Xact Sverige o Aktiespararna direktavkastning B. Med vänliga hälsningar Eva 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva,
   Tack för din kommentar. Kul att jag inspirerat till ett sunt spar på börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Här är länken till handelsbankens fondutdelningar
  https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/aktuellt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Handelsbanken har ett gäng utdelande andelsklasser. Jag brukar utgå ifrån Morningstar där man kan screena fram de utdelande fonderna.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Köpte Aktiespararna Direktavkastning B i både min ISK och kapitalförsäkring på Nordnet, veckorna innan utdelning. Köpen hade gått igenom innan 16 Juni och stod på min depå. Men ingen utdelning betalades ut till mig ändå!

  Fondandelarna jag köpt sjönk i värde efter den påstådda utdelningen (som utdelningsaktier brukar), men jag fick ingen utdelning.

  Nordnets kundtjänst har kollat på det hela, men inte hittat varför jag inte fick utdelning. Brukar det vara strul med utdelningarna från aktiefonder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står: "Årets utdelningen som avskiljs 16/6 2023 är på 7,23 kr per fondandel eller ca 5,8% med dagens andelskurs. Detta utbetalas kontant till kundernas depåer för de kunder som ägde Andelsklass B vid utdelningstillfället (de andelsägare som äger fonden den 16/6). Utbetalningsdatum är den 19/6."

   Pengarna delas ut den 19e juni av fonden sedan tar Avanza/Nordnet 1 extra dag att dela till sina kunder, så gissar att ikväll kl 22:00 syns på kontot annars imorgon 21a juni.

   Radera
 19. Hejsan! När det gäller Aktiespararnas direktavkastning A där utdelningarna återinvesteras fonden, vet du hur och när det sker för jag kan inte se det, har SAVR.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det kan du med rätta inte se. Icke utdelande andelsklasser som tex Aktiespararna Direktavkastning A skickar aldrig ut någon utdelning över huvud taget.

   När fonden tar emot en utdelning ifrån ett innehav så köper den direkt nya aktier för de pengarna. Detta sker inom fonden och är inget man ser som investerare i den. Det är något som sker regelbundet nu när bolag betalar utdelning vid flera tillfällen under året. Utan att fondinvesterare märker något. Pengarna växer vidare inom fonden.

   Mvh petrusko

   Radera