Castellum står starkt

 


Idag släppte Castellum sin rapport för det tredje kvartalet. Tack vare en bra strategi som innefattar sunt risktagande står de starka i den här krisen. Ja låt mig kalla det för kris. Det är tuffa tider i fastighetssektorn där det nu är utmaningar att finansiera verksamheten. Obligationsmarknaden är iskall och dyr. Räntan hos banken är betydligt högre än den var under den gyllene eran. Vissa fastighetsbolag har redan och kommer ha det svårt.

Castellum är förstås inte opåverkade men de har en sits som inte är värst utmanande ändå. Utgångsläget är en låg belåningsgrad. Fastigheter med avtal där hyran stiger med inflationen. Ett starkt kassaflöde, ja en stark finansiell ställning generellt sett. I rapporten meddelar VD att Castellum kan hantera alla obligationsförfall de kommande åren med befintliga kreditfaciliteter om så behövs.

Redovisad vinst per aktie ser alltid konstigt ut i fastighetsbolag och man skall inte titta på det men jag kan ändå gå in på det den här gången. Vinst per aktie är negativ och det härleds främst till att värdet på aktierna i Entra har gått ned. Det är en förlust på pappret men det påverkar inte de riktiga pengarna i kassakistan. Minus 1,21 kronor per aktie blev resultat per aktie men det skall man som vanligt inte lägga någon vikt i. Under de goda tiderna när värdet på fastigheterna stadigt skrevs upp så såg redovisad vinst per aktie extra bra ut. Under dåliga tider som nu så blir effekten motsatt och vinst per aktie ser extra kass ut.

Förvaltningsresultat skall man titta på. Det är de riktiga pengarna som bolaget genererar. Per det tredje kvartalet redovisar Castellum ett förvaltningsresultat om 3,36 kronor per aktie. En ökning om 3 procent mot året innan. I absoluta tal har förvaltningsresultatet ökat mycket mer men det finns fler aktier i Castellum nu som resultatet skall fördelas på.  Kanske läser du någon annanstans att Castellums förvaltningsresultat har ökat 39 procent och det stämmer men när man smetar ut det på antal aktier så är alltså ökningen mer modest. Det är i samband med förvärv som Castellum givit ut fler aktier.

Substansvärdet är 259 kronor per aktie (EPRA NRV). Beståndet har värderats externt såväl som internt och ligger i linje med varandra.

Räntetäckningsgraden är 3,1 gånger och belåningsgraden är 38,8 procent (justerat för innehav av egna aktier).

Jag är inte orolig för Castellum i den här "fastighetskrisen". Inte med det vi vet idag i vart fall. Kanske världen går under imorgon men då kvittar det ändå om man äger Castellum eller ej. Det är inte en slump att jag äger just Castellum. Jag har noga valt bolaget för dess suveräna strategi som bland annat innefattar en stark finansiell ställning. En sådan står man stadig med när det blåser. Jag står hellre stadigt än att äga bolag som kanske seglar snabbare i medvind men är veklingar när vinden vänder.

14 kommentarer:

  1. Fantastiska köplägen i fastighetsaktier nu. Hade jag haft pengar skulle jag köpt Castellum och SBB idag.

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för bra reflektion. En fundering jag har är varför räntekostnaden blev så hög detta kvartalet jämfört med förra (750 vs 400) när deras snittränta inte rört sig motsvarande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittade något om större lån till följd av förvärvet av Kungsleden. Räntan har ökat från 1.8% till 2.3%. Ränteteckningsgraden på 3.1 gör att vid en ränta över 7% i snitt har vi inget resultat till stamaktieägarna kvar. Känns ändå helt ok, och snart kommer det rejäla hyreshöjningar. Är lång Castellum.

      Radera
  3. En sak som slagit mig med andra fastighetsbolag och som också är sant för Castellum är att den genomsnittliga löptiden på lånen minskar med ett kvartal i varje kvartalsrapport.

    Med andra ord så tas inga nya långa lån ut överhuvudtaget och de existerande lånen kommer allt närmare betalningsdatum. Jag är förvånad över att det inte kommenteras någonstans.

    Min gissning är att fastighetsbolagen inte tycker om räntorna (fick inte något bolag betala över 10% på obligationsmarknaden?) och hoppas att det ska lösa sig av sig själv så småningom.

    SvaraRadera
  4. Instämmer! Castellum var en av de första aktierna jag köpte runt 2016, och de såldes sen med 100% vinst. Har nu gått in i diverse fastighetsbolag, inklusive Castellum. Fin DA till låg risk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello, Ja det torde kunna bli en bra investering i långa loppet att köpa fastighet nu.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Jag ser att du följer Peter Schiff på Twitter. Skulle gärna vilja höra dina tankar om denna mannen som har en rätt så pessimistisk syn på framtiden och FED/övriga centralbanker. Han verkar måla upp ett inflationsscenario som sträcker sig lång tid framöver. Han verkar också mena att ekonomierna inte är rustade att hantera dessa räntor på längre sikt och att det kommer ett tillfälle då FED kommer "pivot", och övergå till QE.

    Har du några tankar om Schiff eller övriga makrosynpunkter? Jag förstår att bolagsfokus är det mest relevanta för dig men vore ändå intressant att höra om du har några tankar kring detta. Anledningen till varför jag frågar är för att fastighetsbolagen påverkas mycket av makro och räntor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Peter S. säljer ädelmetaller och har en hel del pengar att tjäna på att sprida skräck om det du nämner. Han har gjort det sedan långt innan jag började med ädelmetaller 2012. Ta vad han säger med en stor nypa salt och hanfka inte på makro; DCA (dollar cost average, i brist på svensk term) in i kvalitetsbolag/fonder och fortsätt med det.

      Radera
  6. Har ökat kraftigt i Cast senaste månaderna - senast i dag 100 st vilket var vad jag hade så här precis innan lön så nu blir det kreditkort fram till lön...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag kan relatera. Att investera mer på börsen än man tänkt sig. Jag har en månadsbudget som jag ofta överskrider via köpa på börsen och då har man mindre slantar kvar till annat. Det är mitt främsta intresse jag lägger pengarna på så jag är nöjd ändå =)

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Här köptes det alldeles för många aktier, men känner mig trygg. Ju mer det går ner ju mer köper jag. Blir intressant att se dina tankar kring Essity, där kan det bli tufft många år framöver.

    SvaraRadera
  8. Hej Petrusko,

    är det inte lite förenklat att tro att alla hyresgäster klarar hyreshöjningar motsvarande inflationen? Finns det inte risk att det blir förhandlingar om hyreshöjningar och även hyresgäster som behöver lämna lokaler pga nedskärningar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, I det stora hela så klarar hyresgästerna de höjda hyrorna. Sedan kan det finnas avvarter men det är sannolikt inte de primära hyressgästerna utan de som hyr någon skrå som blev över. Typ kioskverksamheten på 10 kvadratmeter.

      Det är stort tryck på Castellums kontorslokaler och de är belägna på bra platser. Väljer någon att lämna så finns det andra som vill hyra.

      Cirka 25 procent av hyresintäkterna kommer från stat och kommun.

      För Castellums del är jag inte orolig att de inte skall kunna höja hyran eller att lokaler skall stå tomma.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Enligt Akelius bör Castellum inte ha någon utdelning nästa år. Se länk nedan:

    https://www.placera.se/placera/telegram/2022/11/04/castellum-bor-slopa-utdelningen-enligt-akelius-gp.html

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...