SEB tuggar på med sina återköp

 


Vecka efter vecka tuggar storbanken SEB på med sina återköp. De äter upp sig själva så att säga och det smakar nog ganska gott nu när aktiekursen är nedpressad. Vid årsstämman i våras antog de ett återköpsprogram och de kickstartade med planerade köp om 2,5 miljarder kronor. Det startade i våras och löper till 24 oktober 2022.

I runda slängar äger SEB nu 23,6 miljoner stycken egna aktier för kapitaländamål (exkluderar aktier för incitamentsprogram). Det är ungefär 2,5 miljarder kronor och vilket är i linje med plan.

Återköpsmandatet är betydligt större än 2,5 miljarder kronor men de verkar ha valt att dela upp det i batchar på det här viset. Det kan alltså hända att de meddelar en ny batch återköp inom kort, kanske på 2,5 miljarder kronor den också.

SEBs plan är att göra återköp för 5-10 miljarder kronor under 2022.

Efter de här återköpen är det färre aktier kvar som skall dela på vinst och utdelning. Det driver upp nyckeltal per aktie så som utdelning och det verkar positivt för aktiekursen. När varje kvarvarande aktie berättigar till mer vinst och utdelning är den mer värd allt annat lika.

4 kommentarer:

 1. River de aktierna som de köper? Annars får de utdelning av sig själva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   På sikt lär de makuleras om de inte innan dess används som betalning vid förvärv vilket vore osannolikt. Aktier i det egna bolaget är ej med och delar på utdelningen. Så när ett bolag beslutar om utdelning om totalt X miljoner/miljarder kronor smetas det ut på aktier exklusive de som bolaget självt innehar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. SEB är dessutom Europas bästa bank, månne tätt skuggad av Handelsbanken. Proffsigt skötta och levererar alltid goda resultat. De nedtryckta kurserna är en gåta. I synnerhet i en stigande räntemiljö. Verkar som Svenne banan 🍌 helt styrt in sig på luft-bolagen SBB och Sinch. (Vinsten kommer lite längre fram 😂)

  SvaraRadera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...