Mina senaste aktieköp

 


Börsen är på rackarns dåligt humör och småsparare med stor viktning i "fel" bolag är på än värre humör. Det är en riktig surbörs där breda börsindex i skrivande stund är ned över 20 procent hittills i år och vissa bolag har backat långt mer än så. Vissa sektorer och bolag har varit väldigt högt värderade och kommer kanske aldrig åter få se samma höga värdering. Näe det är upp till bevis och högre vinster är snarare det som man skall vänta sig driva aktiekursen.

Som helhet går börsen alltid upp i långa loppet och avkastar cirka 10 procent årligen som ett snitt. Investerar man i index eller köper sunda bolag till rimlig värdering är detta vad man skall förvänta sig. 

När börsen nu surar kan man som ägare och investerare i index eller sunda fina bolag känna sig trygg i att det repar sig och att nedgången är ett bra köptillfälle. Viktigt dock att inte ingjuta falsk trygghet, många bolag repar sig inte och vissa bolag må vara bra men kommer som sagt inte få återse lika hög värdering. Att inte tänka att något kommer stiga igen bara för att det har backat mycket.

Resonemanget är mycket enkelt och pålitligt när det gäller index. För enstaka aktier landar mycket i din egna talang och kunskap att särskilja kvalitet, värdering osv bland börsbolagen. Många tror nog att de kan detta men är egentligen dåliga på det.

Går din portfölj sämre än index? Det är kanske inte bara otur.

Går din portfölj bättre än index? Det är kanske bara tur.

Anyhow, jag har köpt mer aktier i ett tvättäkta kvalitetsbolag i form av investmentbolaget Investor. Jag är övertygad om att de likt börsen kommer stiga i långa loppet. Avkastningen lär bli i närheten av index över tid. Med lite tur kanske de även i framtiden presterar snäppet bättre än index. Mja, jag menar inte att det är tur som gjort att Investor överpresterat index historiskt. Näe det är skicklighet. Jag tar dock inte förgivet att de överpresterar även i framtiden men jag tar det för sannolikt. 

Jag köpte ett knippe Investor i torsdags på 182 kronor och laddade in än fler igår på drygt 175 kronor.

11 kommentarer:

 1. Intressanta tankar om sämre/bättre än index. Senast köpte jag Investor,SEB och SHB.

  SvaraRadera
 2. Investor är en aktie som nästan alltid är köpvärd enligt mig, Lite som Coca-Cola "Köp o lägg i byrålådan aktie"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mikael,
   Ja den dagen Investor inte längre är en sund investering då är det nog bistra tider. Jag tror jag kommer kunna äga Investor för resten av mitt liv och jag planerar att leva åtminstone 50 år ytterligare.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Bra inlägg och fint att du påminner och peppar (oss) småsparare om att köpa stabila, kvalitetsbolag - speciellt i dessa tider.

  Jag har själv svängt om en del det senaste året och har t.o.m. valt bort småbolag helt. Numera köper jag bara stora, "tråkiga" bolag och det gör jag dels via Avanza Zero, dels via Spiltan IB-fond (så jag får också en skvätt Investor). För min del känns det mycket bättre och lugnare.

  Tack för inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ocke,
   Tack för din kommentar. Det är en smart väg du valt där med Avanza Zero och Spiltan IB-fond. Där får du börsens och investmentbolagens goda avkastning till superlåg förvaltningskostnad. Förmodligen kommer du få bättre avkastning än väldigt många "stockpickers" där ute.

   Smidigt och smart.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för det! Ha en fin helg!

   Radera
 4. Du har inga planer på att köpa Lundbergs. Den handlas ju numera med rabatt och har tidigare ofta handlats med premie. Dessutom har de ett stort innehav av industrivärlden som i sin tur handlas med ca 15 procents rabatt. Det innebär ju rabatt på rabatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag gillar Lundbergs. De äger väldigt fina bolag och fastigheter. Värderingen är rimlig nu. Kanske kan värderingen bli än lägre i spåren av att investerare är kyliga till fastigheter och kanske specifikt den fastighetstyp som är i Lundbergskoncernen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Väntar tills Investor är nere i 150 kr. Det verkar inte finnas någon botten än i alla fall.

  SvaraRadera
 6. Jag har börjat kika på bolagen som Melker Schörling äger, saknar detta fina bolag på börsen. Martin

  SvaraRadera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...