Cibus gör stort förvärv

 


Fastighetsbolaget Cibus aviserade idag ett stort förvärv om 72 fastigheter i Finland. Säljare är Sagax som delvis får betalt med aktier i Cibus. Det här älskar jag. När bra fastighetsbolag pyntar förvärv med nytryckta aktier. Det håller belåningsgraden på rimlig nivå och när ett bra bolag gör en sådan här deal leder det till högre vinst per aktie på sikt. Utspädning av aktier är alltså inget problem i ett sådant här bolag. I dåliga bolag leder det till lägre vinst per aktie. Stor skillnad alltså.

Fler aktier men rejält högre hyresintäkter från de nya kåkarna. Kablam, pow!

Köpeskilling noteras till 71,6 miljoner euro där 37,6 miljoner euro betalas via 2 miljoner nyemitterade aktier i Cibus.

Ytterligare en sak jag verkligen gillar med den här dealen är att Sagax blir en av de största ägarna i bolaget med en andel om 4,8 procent. Det är en mäkta bra ägare i min bok. Sagax har ett mycket gott sinne för fastighetsmarknaden och långsiktigt tänk kring den. Bland de skarpaste i branschen.

Fastigheterna har i snitt en hyreslängd på drygt 5 år. 71 av dem har Kesko som hyresgäst och 1 är uthyrd till S-Group.

Så här säger David Mindus VD för Sagax i ett pressmeddelande:

"Merparten av de fastigheter som nu avyttras ingick i den opportunistiska investering om 186 livsmedelsfastigheter som Sagax genomförde 2016 och som i och med försäljningen avvecklas. Sagax har under innehavstiden renodlat beståndet och förlängt hyresavtalen. Långsiktigt bedömer vi dock att fastigheterna passar Cibus bättre. Vi ersätter därför ett direkt fastighetsinnehav med ett indirekt sådant i ett specialiserat bolag vilket vi bedömer skapar förutsättningar för en högre långsiktig riskjusterad avkastning"

Välkomna som aktieägare i Cibus säger jag till Sagax. Som sagt gillar jag den här dealen av flera anledningar. Cibus har en grymt bra inriktning i sina fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs. Jag hoppas jag får möjlighet att äga det här bolaget under en mycket lång tid framöver. 

5 kommentarer:

 1. Tycker du som är köpvärda på den här nivån? Eller vad är rimlig värdering?
  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mja det går att värdera på olika sätt men Cibus är inte billig hur man än ser på saken. Sett till substansvärde så har den gått från högt värderad till väldigt hög. Per aktie är substansvärdet någonstans kring 125-130 kronor vilket till kursen 200 kronor innebär en premievärdering runt 60 procent. Sett till bolagets tillväxtpotential och åtråvärda inriktning mot dagligvaruhandeln är en hög värdering berättigad. Nu är väl frågan om den ändå är för hög.

   Sett till direktavkastning och framtida utdelningstillväxt är Cibus ett attraktivt case jämfört med andra fastighetsbolag. Det är inte oväsentligt i en värdering men varierar bland investerare hur man ser på saken.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har egentligen samma fråga/tanke som föregående men mer specifikt intresserad hur du tänker kring de premier som de flesta fb handlas till just nu?
  Tack för en bra blogg med många intressanta inlägg.

  Jörgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jörgen,
   Generellt sett är jag inte värst förtjust i premievärdering på fastighetsbolag. HIstoriskt har de handlats med rabatt. Många av dem levererar mycket god avkastning på engagerat kapital och det är en speciellt tillgångsslag fastigheter med ett realt värde. Man kan argumentera för en hög värdering medan större premier behöver en väldigt bra anledning. Cibus med sin inriktning mot dagligvaruhandeln är värda en premie men nuvarande är nog i högsta laget.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Cibus är en trevlig aktie som jag gärna äger mycket av. Hoppas att Avanza tar med den i sitt superlån till hösten.

  SvaraRadera

Ny VD i Castellum

  I det planerade samgåendet mellan Kungsleden och Castellum är föreslaget att Biljana Pehrsson skall bli VD för nya Castellum. Hon är nu V...