Nytt namn på Xact Högutdelande

 


Den börshandlade fonden Xact Högutdelande har fått nytt namn och heter nu: Xact Norden Högutdelande. Ändringen syns inte ännu hos de vanliga mäklarna men hos Handelsbanken och Xacts sajt syns det.

Det är bra att det förtydligas att fonden har en nordisk inriktning men utöver det tar jag ändringen som att det är fler fonder på gång med samma tema.

När jag pratat med Xact vid tidigare tillfälle hare de hintat om att de tittar på fonder med inriktning USA/Globalt. Jag tycker att en Global fond skulle komplettera Xacts utbud väldigt bra. En sådan hoppas jag på.

Man kan spekulera i att de kommer med en Högutdelande med svensk inriktning då de förra året lanserade ett sådant index. Det index som Xact Norden Högutdelande följer är uppfunnet och drivs av Handelsbanken som också äger/står bakom Xact fonder. Detta kallas att självindexera. Förra året skapade de alltså indexet Sweden High Dividend Low Volatility Index. Ett index som skulle kunna stå till grund för en Xact Sverige Högutdelande.

Aja man kan spekulera som man vill. Vi får se om och vad som dyker upp. Jag tycker att börshandlade fonder är ett mycket bra sparalternativ. De är oftast indexfonder och generellt sett har de lite lägre avgift än vanliga fonder (ej börshandlade fonder alltså).

Xact Norden Högutdelande är mitt största innehav och det är i mina ögon en utmärkt grund i ett långsiktigt spar. 45 olika nordiska bolag med sunda finanser och god utdelning. Historiskt har fonden och det index den följer presterat bättre än breda börsen men nu i coronakrisen har den halkat efter. Så här är det med fonder och man behöver tåla perioder med sämre prestanda. Ingen fond går spikrakt upp. En fond som presterar dåligt ett visst kvartal eller två kan ändå vara den som presterar bättre på 1, 3 eller 5 år sikt. Grunden i ett fondval bör vila på en tro/förtroende för fonden.


Länk till Xact Norden Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

  1. Fattas bara att dom gör dom till månads utdelare.
    Tror inte att dom fattar vilken lavin med nya kunder
    som dom skulle få.

    SvaraRadera
  2. Bästa är väl att dela ut varje kvartal i slutet, så att utdelningen inte räknas med i KF underlaget för skatten.

    SvaraRadera
  3. Nordic high div.index har ju gått sämst av alla handelsbankens index senaste 1,3 och 5 åren?
    Eller är det jag som inte kan läsa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mattinorri,
      Handelsbankens index i länken nedan utgår jag ifrån att du spanat på. Det är en samling speciella index, bra sådana och de har slagit ett brett svenskt index hela högen över tid.

      https://handelsbanken-marknadsinformation.se/app/market/shbindex/Aktieindex

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Handelsbanken Gl Hi Div Lo Vol Cr A1 SEK som finns på Avanza ska vara en global indexfond som ger utdelning om jag har förstått det rätt, har samma förvaltare som Xact Högutdelande Norden. Har du nån koll/kommentar kring denna fond Petrusko?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Joey,
      Nej då har du förstått fel. Den där Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility som du kan köpa hos Avanza pyntar ingen utdelning. Att den har ordet dividend i namnet har att göra med inriktningen på fondens placeringar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ditt svar Petrusko! Frågar eftersom jag hittar lite info om fonden och vill inte hoppa på tåget utan koll. När jag läser om fonden på Avanza så kan jag inte se något om utdelning, men när man läser i Fokus Placeringar Nr. 2 från 11 mars 2020, som är en publikation från Handelsbanken står följande på sidan 13:
      Beskriv fonden lite kort.
      – Global Högutdelande Criteria
      placerar efter ett index som återspeglar
      avkastningen i en portfölj av
      250 aktier globalt med hög direktavkastning
      och en historik med stabil
      aktiekurs, det vill säga låg historisk volatilitet.
      Alla bolag i indexet lever upp till
      de utökade hållbarhetskriterier som
      gäller för Handelsbankens övriga
      svenska fonder. Fonden kommer att
      lämna kontant utdelning i nivå med
      direktavkastningen för de ingående
      bolagen. Förväntad utdelningsnivå är
      3-5 procent per år.
      Fonden lämnar till en början kontant utdelning
      en gång per år, första gången våren 2021. Förhoppningen
      är att framöver betala utdelningar
      mer frekvent, halvårsvis eller kvartalsvis.
      Årlig förvaltningsavgift 0,60 procent.
      / Mvh, Joey

      Radera
    3. Hej Joey,
      Många fonder har olika andelsklasser där en klass kan vara utdelande. Den finns dock inte hos Avanza utan den fonden som går att köpa via Avanza är en icke utdelande variant.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Just därför jag köper just den, man får egenskaperna av högutdelande och lågvolativa bolag men slipper utdelningen

      Radera
  5. Hej, angånende Global Högutelande Criteria, som inte verkar ha dykt upp. Här kan man läsa om den: http://www.e-magin.se/paper/rdmgvxhm/paper/2#/paper/rdmgvxhm/14

    /NJ

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...