lördag, april 06, 2019

Lämna ekorrhjulet - Läraren Åsa valde att sluta jobba


Det här klippet är några veckor gammalt men först nu har även jag sett det. På samma tema var ju Oskar och Maribel där och det klippet såg jag för ett tag sedan. Personerna jag nämnde där precis är de som bloggar på enkelboning.com (Farbror Fri). De har dessutom skrivit en bok med snarlikt tema och namn som Åsa i det här klippet. Temat är ju att lämna ekorrhjulet så det är inte så konstigt att de har de sakerna gemensamt.

Jag tyckte det var intressant att se även detta klipp och Åsa med sin man verkar vara ett riktigt bra team. Det gläder mig att de lyckats ta detta steg mtp sjukskrivning och dåligt mående. Att då kunna göra den här grejen är ju fantastiskt.

De pratar mycket om sparsamhet och lyssnar man noga kan man snappa upp flera spartips.

12 kommentarer:

 1. Har sett klippet och läst diverse artiklar i ämnet, och är inte helt på det klara med exakt vad de vill åstadkomma. Att dra ner på det ofantliga slöseri de levde i kan ju vem som helst göra, det är ju inte det som är det knepiga. Jag tyckte berättelsen var lite rörig kring exakt hur de har tänkt sig, sluta jobba, nä visst just det då förlorar man ju en massa förmåner så det är bäst att fortsätta jobba, lite. Det kändes som lite "ha kakan och äta den". Nu är ju det mesta som sägs rena självklarheter för oss som redan är inne i FIRE-svängen, men om det är nåt jag hade önskat så är det lite mer struktur och tydligare mål, det blir lätt rörigt annars. Sen är jag inte heller övertygad om att det är de som syns och hörs mest som har de bästa tipsen. Det finns många snålbloggare här i sfären som jag tror kan bidra väldigt mycket, men som inte är lika duktiga på att synas och höras i media. Jag tänker som så, det enkla med FIRE är att sluta slösa, det svåra är att hitta en livsstil som man är nöjd med i längden och till den en passiv inkomst som gör att räkningarna betalas. Det hade jag gärna läst och hört mer om, då jag tror att det är där de flesta kommer att köra fast...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för kommentar. Jag är med hur du tänker och jag känner liknande på sätt och vis. Man får spana runt och ta till sig en bit här och en bit där. Jag tycker det här kring FIRE mer än något annat ämne är så att man gillar vissa bitar men ofta är det en hel del som man inte är på samma linje med. Det är väl för att det är otroligt individuellt hur vad och varför man gör det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har du inte Twitter Snålgrisen?

   Radera
 2. Tack för ett intressant inlägg, jag måste nog läsa den ändå. Ja, det är många i offentlig sektor som är mycket hårt utsatta av politikernas rovdrift på dem. Inte minst lärare, det vet jag av egen erfarenhet. Det var också då jag förstod att Sverige idag saknar ett fungerande skyddssystem (Fkassan fungerar inte alls idag). Och det är intressant att kritiken mot detta ofta blir så bitsk och rent av fientlig.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag har inte heller läst Åsas bok men jag känner för att göra det. Skall läsa den vid tillfälle.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Låna den på biblioteket. Lättläst med korta kapitel på några sidor. Bitvis roande men inte så genomarbetad. Snarare "nu sätter jag igång o skriver en bok om hur jag ändrade mitt liv. Första dagen gjorde jag A, sedan B, sedan C, och sen var det klart."

   Radera
 3. En annan reflektion är ju att det pratas om hur "man upprätthåller skatteintäkter". Ja, det är en intressant tanke. Men, varför nämns inte det självklara här? Dvs att staten och politikerna kan väl göra exakt det som detta par gjort? Dvs ta en djup titt på vad utgifterna för samhället består av? Därefter prioritera strikt. Varför pratas aldrig om det, inte av något enda parti? Fundera på varför det ligger i statens syfte att ständigt svälla och öka utgifter.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis... För att ett sånt parti inte skulle bli invalt? :)

   Den andra anledningen är att om ex 4% regeln mm ska fortsätta fungera så måste det finns en ekonomi som driver på värdet i investeringarna.

   Radera
  2. Well håller med dig här. En "FIRE budget" hos valfri kommun vore väldigt intressant att se! Med tanke på de enorma skillnader hen själv kan göra med privatekonomin när mindless konsumtion inte är prio, kan vi föreställa oss att det går att förbättra mycket även i det offentliga. Kanske tom skippa vissa nedskärningar?

   /Andreas

   Radera
 4. Varför vill Malou vinkla det till en genusfråga jämt och hela tiden?

  SvaraRadera
 5. Det här gör mig lite irriterad och triggered!

  Bra initiativ till sparande...meeeen saknar eget ansvar. Kan också ställa mig frågande vilken bra idé det är att skaffa fyra barn och samtidigt ha två heltidsarbetande+ och då får för sig att det kommer att fungera utan att gå in i väggen? Då slutar det kanske med att räkna hur många glas mjölk barnen dricker.... Barn är ingen rättighet som alla bör skaffa så många av som möjligt och sen lita helt på att samhället tar hand om allt/gnälla på pension/gnälla på f-kassan/staten/politiker/arbetsgivare. Byt jobb? ...måste finnas något som dom kunde gjort innan väggen? Mannen hade också, enligt egen utsago i klippet heltidsjobb och även någon form av hobbyverksamhet/extrajobb vid sidan? Och fyra barn på det såklart det brister någonstans.

  Pro tip: shoppa inte upp lönen varje månad, bo inte dyrare än vad du klarar av så slipper du jobba 100% tills du dör. För övrigt är rädslan övet att så många av oss kommer att gå fullt FIRE och därefter då urholka värlfärdsstaten så enorm överdriven. Dom flesta kommer fortsätta shoppa till dom droppar!

  Lite mycket offerkofta i dagens debatter, alla har ett eget ansvar. Oftast verkar det behövas någon kris/krasch innan det kommer fram, som vi ser ett perfekt exempel på här.

  /Förstående hälsningar från en av tre barn som är uppväxt med utbrända föräldrar. Ändå tacksam över de bidrag som faktiskt kom till min förtidspensionerande mamma.

  SvaraRadera