Johnson & Johnson rapport kvartal 1 2019


Det amerikanska hälsovårdsbolaget Johnson & Johnson stiger kraftigt på börsen idag efter en bra rapport för det första kvartalet. Försäljningen av läkemedel kom in en bit över förväntan och totalt sett rapporterade bolaget också en vinst strax över marknadens förväntningar. Vinsten per aktie kom in på $2,1 medan förväntningarna låg på $2,04.

Helårsprognosen uppdaterades och innebär att man snävar in intervallet med en högre lägsta nivå. Den nya prognosen är en vinst per aktie om $8,53 - $8,63 mot tidigare $8,5 - $8,65.
En positiv förändring av prognosen i och med att man höjer lägsta nivån.

Jag blev riktigt imponerad över försäljningen av läkemedel som nu är bolagets största del. En mycket god pipeline för läkemedelsdelen i beaktning så ser den delen mäkta stark ut.
Medicinteknikprylarna och konsumentdelen tappade lite i försäljning men inget som överumplade marknaden.

Aktien handlas just nu kring $140 dollar, en uppgång om strax under 3 procent.

Bolaget står inför cirka 10.000 stämningar av olika slag i USA och var kanske extra försiktiga i sin helårsprognos av den anledningen. Stämningarna är kända sedan tidigare och är vardagsmat i den här branschen. De flesta blir det inget utav/vinns utav bolaget men det är ändå en del kostnader förknippat med detta. Den stora snackisen är påståenden att deras barnpuder innehåller asbest. Medan det inte finns några som helst stöd/bevis för att det innehåller detta (gedigna studier visar raka motsatsen) har bolaget ändå satt undan miljardbelopp för att hantera de här "lawsuitsen".

Vinsten fortsätter att öka och snart meddelar de nästa höjning av utdelningen. Det gör de nu i april och gäller utdelningen som betalas i juni. Innan höjningen är utdelningen $3,6 vilket ger en direktavkastning om 2,6 procent på kursen $140. Bolaget har höjt sin utdelning 56 år i följd och meddelar snart sitt 57:e år, en imponerande historik. Utdelningsandelen är låg och ger ett mycket gott utrymme för bolaget att betala och höja sin utdelning. Nuvarande utdelning om $3,6 innebär en utdelningsandel om 42 procent på en antagen vinst om $8,53.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. alldelles för lite fokus på vilken aktiemäklare man bör ta vilket kan göra stor skillnad. vrf inte en riktig jämförelse där du tar med växlingsavgift på utdelningar, källskatt när man får tillbaka den, courtage mm. eller är du köpt av avanza?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag skrev igår om Swedbanks nya erbjudande men någon stor genomgång av alla aktörers erbjudande det har jag varken tid eller ork till. Det är en bra ide så gör den du och dela med dig av den.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det finns en del att väga in om man ska göra en sådan analys.
  Fick just besked från nordnets aktielåningsprogram.
  Äger en del Intrium aktier och på dessa fick jag utbetalt motsvarade 3.2% i årsavkastning för de första 3 månaderna. Detta dessutom helt riskfritt :-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Vilken nivå är bra för J o J skulle du säga?

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...