Avanza ändrar sig och spärrar inte LP-bolag

Om du likt mig äger ett utländskt bolag av typen LP (Limited Partnership) fick du sannolikt ett meddelande av Avanza igår att de kommer spärra möjligheten att köpa dem framöver och att det sker mer eller mindre omgående. Berörda bolag är tex Brookfields olika dotterbolag som Brookfield Renewable Partners mfl.

Well, det ledde till diskussion och efter dialog mellan Avanza och sparare bestämde sig Avanza för att avvakta med det där spärrandet. Vi kommer alltså kunna köpa de här bolagen fortsatt framöver.

Det finns ingen press på Avanza från lagskapare/regelmakare utan det är på eget bevåg de vill spärra de här bolagen. Hanteringen av utdelningen är lite annorlunda och Avanza vill slippa det. Nu meddelar de istället för att spärra dem skall de försöka hitta bästa möjliga rutin för att hantera dem i framtiden.

Tack för det Avanza.

21 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko! Efter att ha följt twitter flödet igår kväll fick jag lite känslan att Avanza inte hade något riktigt bra svar varför dom spärrat bla. Brookfield som diskussionen mest handlade om. Hade tänkt gjöra några sista minuten köp igår kväll när dom meddelade att spärren hävdes tillsvidare.
  Ha en bra dag/fullinvesterad

  SvaraRadera
 2. Tack för informationen. Jag noterade det igår och hade tänkt kontakta Avanza idag. Nu behöver jag inte det

  SvaraRadera
 3. Avanza ska ha kritik för hur de skickade ut meddelandet - Sent med kort framförhållning och som sagt spärren var för deras bekvämlighet som det ser ut. DOCK ska de ha beröm för att de lyssnade på sina kunder.

  Det var tur att vi var många som skrek högt igår.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Är något nytt avsnitt av fondpodden på väg ut :)?

  mvh fondnörden

  SvaraRadera
 5. Avanza börjar bli storbank, då gör man ofta saker utan att ens tänka på kundens perspektiv vanligtvis. Om de ser ett problem med att hantera utdelningar effektivt, då kanske de borde lösa den typen av problem, istället för att vräka ut pengar på ITsatsningar som inte är annat än kosmetik.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 6. Bra du skrev om detta (så slipper jag hehe). Blev ganska upprörd att man fick detta bara några timmar innan det skulle börja gälla. Och sen idag kommer det en rättelse. Väldigt märkligt hanterat, sånt här måste de ju informera om i god tid, då det är bolag som säkerligen är väldigt populära hos aktieägare.

  SvaraRadera
 7. Du som haft kontakt med dom kanske fått bättre svar, men i mailet står det att dom skall fortsätta utredas och tills det är klart så kan dom handlas.

  Tolkar det som att inget är klart än över om man får handla dessa i framtiden?

  SvaraRadera
 8. Instämmer med övriga skrivare. Högst irriterande att skicka ut med så kort varsel, men grymt skönt att AVA nu backar och försöker hitta andra lösningar så att nuvarande & blivande ägare kan fortsätt handla.
  @Petrusko: Tack för insats och håll ånga uppe med det du gör.

  SvaraRadera
 9. Blev också irriterad och upprörd över detta igår när detta meddelandet kom. Trots att det stod 17/1 gick det inte att handla igår heller. Nåväl det är bra att de har backat. Vet någon vad skillnaden med utdelningen är från LP-bolag som gör att det blir besvärligt för Avanza?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Limited partners utdelningar beskattas ej på samma vis som normalt AB. I USA måste de deklareras separat. Förenklat så skattar man dem som en del av inkomst istället för kapital. Mvh P

   Radera
 10. Avanza gjorde en liknande ful grej vad gäller Nordeas Räntebevis. För några år sedan när de lanserades gjordes det mycket marknadsföring och det var gratis courtage att handla dem via Avanza. Sedan plötsligt skickar de ut ett meddelande i december att from idag så kommer de ta ut ett courtage. Så alla de kunder som köpt in sig med avsikt att sälja courtagefritt har blivit "inlåsta".

  SvaraRadera
 11. Jag ringde till Avanza vid 18 tiden fick till svar att det troligtvis var någon som gick hem vid 17,30 tiden som tryckte på en knapp det skulle ju gälla från den 17/1 vart erbjuden att handla via mäklare. vilket jag inte nappade på och sa att dom fick öppna upp till handel istället han skulle undersöka detta. men det dröjde till idag. anser att detta är dåligt vi är många kunder vi ska visa att vi finns och inte finner oss i vad som helst.

  SvaraRadera
 12. Menvaf...n! Jag panikköpte för 20 papp från min värdepapperskredit för att hinna medan det gick, och sedan backar Avanza?? Inte OK alls.

  SvaraRadera
 13. Ja jävlar! Nordnet har spärrat köp i LP-bolagen, ringde ju till Avanza häromdagen för att kolla möjligheten att handla där, INGEN mäklare visste vad jag pratade om... Tydligen blev de nervösa. Beklagar detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja se på fan "instrumentet är låst för elektronisk handel" även hos Nordnet.

   Tråkigt med så sen information, vi är väl många som planerar våra köp och att få reda på det dagen innan är sådär.

   Testade lite hos Nordet:
   BROOKFIELD RENEWABLE PARTNERS LP (BEP.UN) låst

   Brookfield Infrastructure Partners LP Limited Partnership Units (BIP) öppen

   Lite märkligt, eller har dom bara inte hunnit med?

   Radera
 14. Avanza ska ha cred för att de lyssnade på kunderna för stunden.

  Nordnet användarna hoppas jag skriker och bråkar lika mycket så att även de låser upp igen.. Bra att ha två bra Nätmäklaralternativ som erbjuder liknande utbud och tjänst så man kan spela ut dem mot varandra vid eventuella försämringar.

  SvaraRadera
 15. Brookfield bolagen är ju listade i USA också, undrar om de hade gått igenom filtret, om det blir en lucka där?

  SvaraRadera
 16. Hej Petrusko,

  Vart kollar du utdelningen för bolag som BIP.UN och BEP.UN? Lite rörigt när det finns fler noteringar tycker jag. Delar bolagen ut i USD eller CAD? Utdelningen kommer ibland i många poster vilket också gör det rörigt att hålla koll på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   BIP, BEP och BPY från Brookfield betalar utdelningen i amerikanska dollars. Även om man äger den kanadensiska noteringen. Jag tittar på respektive bolags hemsida för att ha den senaste och mes pålitliga infon. Tex: https://bep.brookfield.com/en

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Idag meddelade Avanza att de stänger köp för LP produkter från 18 april 2019. Vad gör ni behåller befintligt innehav och tar utdelningarna? Kommer Avanza att söka återbetalning av källskatten eller går den förlorad vad tror ni?

   Radera
 17. Har de nu ändrat sig igen? Fick just meddelande om att man inte köpa mer efter Apr 18

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...